Góz Lilla/sonline.hu | 2023.02.02. 12:00
A somogyvámosi Krisna-völgyben bárki békére lelhet
Harmincéves az idén a somogyvámosi Krisna-völgy. 1993-ban vásároltak meg a somogyi településen egy földterületet, mely mára az egyik legkedveltebb turisztikai célponttá vált.

— 1994-ben kezdődtek meg az építkezések, az ország különböző részeiről ideérkező hívők beköltöztek a völgy egyetlen épületébe, egy üres birkaistállóba — mesélt a kezdetekről Gőri István, a Krisna-völgy kommunikációs referense. 1996-ban készült el templomuk, saját művészcsapatuk már harminc éve dolgozik azon, hogy a jelenlegi pompás beltéri és kültéri díszeket minél többen megcsodálhassák. 2023-ban már az ötszázezredik vendéget köszönthetik.

Krisna-völgy 30 éves holi
Holi, a színek fesztiválja.
Fotó: Lang Róbert

A három évtized alatt elkészült az iskola, a tehenészet, a templom előtt található Gauranga tér a háromszáz hektárnyi területen. A 90-es évek végén felépült egy férfi és egy női szerzetesi épület is, ami az itt szolgáló misszionáriusoknak adott menedéket.— Az első iskolának egy kicsiny présház adott otthont, ahol négy tanár mindössze két gyermeket tanított. 2016-ban létrejött a második iskolaépület is, ahol mára már az állam által akkreditált keretek között folyik az oda járó ötven tanuló oktatása.

 

 

Aratófesztivál a Krisna-völgyben
Fotó: Lang Róbert

 

2007-ben megalakult az Öko-völgy Alapítvány, küldetésük, hogy a Krisna-völgyben felhalmozott tudást megosszák a laikusokkal és a szakemberekkel. Az első fenntarthatósági konferencián hat egyetemmel kötöttek megállapodást, 2010-ben az ENSZ mexikói klímacsúcsára is meghívást kaptak.
— Krisna-völgy hosszú utat tett meg az elmúlt 30 esztendőben, mára Közép-Európa legnagyobb ökofalva lett, ahol az ősi indiai védikus bölcsesség a magyar tájba zárva jelenik meg nagyszüleink hagyományaival összeforrva — emelte ki a kommunikációs referens.

Nagyon fontos számukra a társadalmi szerepvállalás is. — Egész évben élelmiszercsomagokkal segítjük a helyi és környékbeli családokat, folyamatosan szervezünk ételosztásokat is — emelte ki Gőri István.

Krisna-völgyi búcsú
Fotó: Lang Róbert

 

Rengeteg színes programmal készülnek a jubileumi évben is. — Tavasszal újraindulnak a kertészeti workshopok, megnyitjuk a járgányházat is a nagyközönség előtt — tette hozzá. Nyáron az ötszázezredik látogatót köszöntik majd a Krisna-völgyi búcsúban.

 

 

 

Somogyvámosra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva