sonline.hu/Góz Lilla | 2022.04.11. 08:00
Az ezerötszázas menü a múlté
Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat és az alapanyagok beszerzése is folyamatban van.

A legtöbben úgy tervezik, hogy húsvétkor már fogadják a vendégeket, akik nagy valószínűséggel már nem a tavalyi árakkal találkoznak a büfékben.
– Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni. Mindenki tanácstalan, hogy mennyit emeljen a fennmaradása érdekébe – mondta el Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos. Hozzátette: a nagykereskedések napi árakat vezettek be, és várható szerinte ellátási probléma is. Példaként említette Németországot, ahol már étolajhiány van.

– A fővárosban 30-40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25-30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni – jegyezte meg Makkos Péter, aki a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke.

Kiemelte: ha az árstop nem marad, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik, és ezt be kell építeni például a lángos árába is. Megjegyezte: nemcsak az alapanyagok, hanem az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, valamint a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak.

Bíznak azonban abban, hogy több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.

– Tavaly jó évet zártunk, nagyon sokan Szép-kártyával fizettek – mondta el Makkos Péter. – Ez május végéig élelmiszerre is felhasználható, s ha meghosszabbítják, meg fogják érezni az éttermek a forgalmukon.

Van, aki meglépte, van, aki gondolkodik

Tóth Gergely, a CE Pláza Hotel ügyvezetője elmondta: próbálják nem áthárítani a vendégekre a piaci változások okozta áremelkedést, a tavaszi időszakban nem emeltek, viszont tavalyhoz képest drágább náluk egy szoba.
– Az infláció és az alapanyagárak emelkedésének mértékét figyelembe véve kénytelenek voltunk tízszázalékos drágulást bevezetni – emelte ki.

– Jelenleg 60-70 százalékos a nyári foglaltságunk – mondta el Lengyeltótiné Lajos Beáta, az egyik balatonlellei panzió tulajdonosa. Hozzátette: négy évvel ezelőtti árakon lehet náluk szobát foglalni, de gondolkodnak 10-15 százalékos emelésen.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva