Szaniszló Hajnalka | 2021.07.18. 10:00
A Depresszió zenekar énekese, Halász Feri: egész éjjel a színpadon akartunk maradni – interjú
A Depresszió zenekar énekese, Halász Feri elmondja, hogy milyen fesztivált szervezne a Balatonnál és hogy milyen zenét hallgat nyaralás közben, de mesél a RockBalatonos élményeiről is.

– Amikor együtt dolgoztunk 2007 környékén, nagyon más volt a világ. Ti is. Miben változtatok azóta és hogyan ez hatott a Depresszió zenéjére?
– Remélem, hogy elmondhatjuk, hogy érettebbek lettünk. Ez megjelenik a zenénkben és a produkciónkban is. A zenekar lényege azonban nem változott. Baráti társaság vagyunk, szeretünk együtt jó zenéket csinálni és a lelkesedésünk sem csorbult.

– Augusztus elején megjelenik egy remaszterizált kiaványotok, Since 2000 címmel.
– Tavaly ünnepeltük volna a 20. jubileumunkat, amelyhez egy best of kiadvány is készült. Ennek megjelenését elhalasztottuk a járvány miatt, ezért kapta a 20+1 címet. Húsz dalt és a egy feldolgozást tartalmaz. Két új, három újrarögzített és tizenöt újra masterizált dalról van szó. Ráadásként pedig a Feró 75 albumon megjelent Beatrice-feldolgozás is felkerült rá.

 

– Milyen lesz az augusztus elején megjelenő klipetek?
– A Tetszhalál című dalhoz készült. Optimista, bulis nóta – Depressziós mércével nézve. A nehézségekből való kilábalásról szól. A klipet viszont szándákosan más irányba vittük. A Pixel film készítette és ezzel a videóval ismét szintet léptünk klipes téren. Egyedi alkotás született, hiszen a technológiát még nem alkalmazták itthon. Történetét tekintve egy meghiúsult rablásról szól. Büszkék vagyunk rá, és nagyon várjuk, hogy július végén bemutathassuk.

 

– Javában zajlik a nyári turnétok. Hosszú volt a kényszerszünet. Mesélj az eddigi színpadi élményekről.
– Az első koncert örökre meghatározó élmény marad. Kilenc hónap kihagyás kibillentett a rutinból. Igyekeztünk a helyén kezelni a dolgot, de nagyon izgultunk. Amikor az első pár dal lement a Barba Negrában, akkor viszont már felszabadultan tudtuk élvezni a bulit és egész éjjel a színpadon akartunk maradni. Nagyon lelkes volt a közönség is. Borzasztó jó érzés volt, hogy kitartottak mellettünk.

– Augusztus 12-én felléptek a fonyódi RockBalatonon. Milyen emlékeid vannak a fesztiválról?
– Számunkra minden évben a nyár egyik legjobb bulija a RockBalaton. A helyszín szépsége, a közönség hozzáállása és a szervezők kedvessége is szimpatikussá tette számunkra, tehát már nagyon várjuk, hogy újra mehessünk. Minden év más szempontból emlékezetes.

 

A leginkább meghatározó RockBalatonunk az volt, amikor bekaptuk koncert közben a nyár egyik legkomolyabb viharát. Szerencsére a technika állta a sarat, a közönség pedig az elképesztő viharban is tombolt velünk. Mondták is a szervezők, hogy ilyet ritkán láttak.

 

 

– Melyik részét szeretitek a Balatonnak? Mesélj kérlek, pár emlékezetes fellépésről.
– A Balaton minden részét körbekoncerteztük már. Mindegyiknek megvan a maga szépsége. A tónál koncertezésnek különleges hangulata van, hiszen a Balaton alapvetően az önfeledt nyugalmat és kikapcsolódást jelenti mindannyiunk számára. Külön öröm, amikor ezt a hivatásunkkal ötvözhetjük.

– Mit gondolsz, miért van az, hogy a könnyűzene és a nyári fesztiválok a Balatonnál is dübörögnek, a rock/metal zenének kisebb szerep jut, miközben a stílus rajongótábora hatalmas?
– Sok rockkoncert van a Balatonnál, de ezek nem olyan nagyszabásúak, mint az elektronikus zenei rendezvények. Azt gondolom, hogy ez idővel változni fog.

– Fantáziáljunk egy kicsit. Ha tehetnéd, milyen fesztivált és hol rendeznél a Balatonnál?
– Mindenképpen nagyszabású eseményben gondolkodnék, A-listás külföldi előadókkal. Mivel üdülőövezetről van szó, logisztikailag biztosan nehéz feladat lenne, de megoldható.

– Magánemberként is jársz a tóhoz? Milyen az, amikor egy rock/metal zenész nyaral?
– Nem különbözöm ezen a téren az átlagtól. Talán csak annyiban, hogy előfordul, hogy este fellépésünk van és onnan megyek vissza a nyaralóövezetbe. Amikor úgy alakul, hogy sikerül itthon nyaralnom egy-két napnál tovább, olyankor rendszerint én is a Balatont választom. Legtöbbször Csopakon voltam. A napozás-úszkálás-kajálás-lángos-vízicsúszda-alvás kombinációjában hiszek.

Nézd meg itt, hogy Halász Feri milyen balatoni finomságot nem tud pótolni semmivel sem.

– Nyaraláskor is a kedvenc zúzós zenéid szólnak?
– Már régen megtanultam, hogy a jó dal, az jó dal, stílustól függetlenül. Rengeteg mindent hallgatok, de hangszerelésileg és mentalitásban mégiscsak a rock és metal áll közel hozzám. Nyaraláskor azonban nem igazán hallgatok zenét.

 

Mit csinál a többi sztár a Balatonnál? Itt megnézheted.

Még több balatoni sztárinterjút olvashatsz itt.

Nyitókép: Halász Feri, a Depresszió zenekar énekese a RockBalaton Fesztiválon
Fotó: RockBalaton hivatalos

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva