Góz Lilla | 2023.08.11. 08:00
Megkezdődött a szüret a Balatonnál
Megkezdődött a szüret a Balatonboglári Borvidéken. Ordacsehiben csütörtökön a Csabagyöngye szőlőfajtát kezdték el a kombájnok szedni mintegy húsz hektárnyi területen. Az idei csapadékos időjárás nem kedvezett a fürtök fejlődésének.

Megkezdődött a szüret Ordacsehiben. Miután a kombájn leszedte a fürtöket, a termést pótkocsi traktor vitte a feldolgozóba.

– Tradíció, hogy a Balatonboglári Borvidéken a legelsők között kezdjük meg a szüretet a Csabagyöngye fajtával – mondta el Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: húsz hektáron szüretelik a napokban ezt a fajtát. Az időjárás nem kedvezett a szőlőnek idén.

– A sok csapadék miatt alig győztük a zöld munkát, a permetezést, a kabóca mellett a peronoszpórának és a lisztharmatnak kedvezett a párás idő – emelte ki Tavaszi József. A permetező gépekkel 5-7 naponta fordultak az ültetvényekben. – Sajnos az imput anyagok, a növényvédelmi szerek ára nagy mértékben emelkedett, de szőlő felvásárlási ára egyelőre nem mutat növekedést, minden felvásárló kivár – mondta el a vezérigazgató. – Próbálunk minél több munkafolyamatot gépiesíteni, de mindent nem lehet, húsz éve visszatérő brigádokkal dolgozunk, de nem könnyű így sem munkaerőt találni.

Megjegyezte: termelőikkel együtt kétszáz hektárnyi területen vannak szőlőültetvényeik és a termés egy részét már helyben fel tudják dolgozni. Elkészült egy feldolgozó, amely óriási lépés mind a vállalat, mint a térség életében. Tizenöt éves vágyuk vált valóra.

– Megtörtént a főpróba, a minőségi finomítások, a gépek szinkronizálása, a szőlő nem utazik a nagy hőségben több száz kilométert, hanem beérkezik az üzembe és azonnal a garatba borítjuk, majd meg a bogyozóba kerül és mielőtt a présbe tesszük, a hőmérsékleten 8-10 fokot hűteni tudunk – mutatta a feldolgozást Tavaszi József. Kiemelte: ezzel a technológiával veszteség nélkül a szőlő minden ízért, zamatát be tudják tenni a mustba, vagy a borba. A tervek szerint a Csabagyöngye szedésével napokon belül végeznek és augusztus 20-a előtt néhány nappal folytatják a szüretet az Irsai Olivér fajtával.

Fotó: Kovács Tibor

 

Szüretelik a szőlőt Balatonboglár és környékén is. Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: csütörtök reggel indultak el a kombájnok a Csabagyöngye 12,5 hektárnyi ültetvényen. – Az eddigi mérések alapján hektáronként tíz tonna szőlőt tudtunk szüretelni, ez a mennyiség gyenge termésnek minősül – tette hozzá az ügyvezető. – A csapadékos időjárás kedvezett a gombás kórokozóknak. Ahol sikeres volt a védekezés, ott is látszanak a betegség nyomai, sokáig nem hagyhatjuk lábon a szőlőt, gyorsan le kell szedni, ha beérett – emelte ki Tóth Dániel. A tervek szerint augusztus 20-a után folytatják a szüretet az Irsai Olivérrel.

Fotó: Kovács Tibor

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Kovács Tibor

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva