Koszorus Rita/sonline.hu | 2023.04.15. 10:00
Emelkedett a Balaton vízszintje a sok eső hatására
Hétvégén már nem várható jelentősebb csapadék, így a Balaton vize a közeljövőben nem duzzad tovább.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt az áprilisi átlagnak megfelelő csapadék hullott 24 óra alatt Somogyban. A legtöbb eső a Balatonnál és a vármegye nyugati felén esett.

Jelentős mennyiségű égi áldás érkezett az elmúlt napokban Somogyba, amelynek természetesen nagyon örülnek a gazdák. A föld már szomjazta a csapadékot, azonban arra nem biztos, hogy mindenki számított, hogy ennyi hullik belőle egyszerre.

– A Balatonnál esett a legtöbb eső csütörtök óta. Ez megfelel az egyhavi átlagnak – mondta Fövényi Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa a sonline.hu megkeresésére.

Vihar Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

 

Fonyódon 23, Balatonlellén 21, Főnyeden pedig 32 milliméter csapadékot mértek

Innen délebbre Nemeskisfaludon is 12 milliméter csapadékot mértek egy 24 óra leforgása alatt, s Nagyatádon is 11 millimétert mutatott a mérce.

Somogy déli területein és keletre már jóval kevesebb volt az eső.

A Balatonnak jól jött az égi áldás, hiszen a tó vízszintje április eleje óta 105 centin stagnált. A legfrissebb, csütörtöki esti mérés szerint azonban felkúszott 115 centiméterre, amely már

megközelíti némileg a májustól elvárt 120 centiméteres üzemi vízszintet.

De kérdéses, hogy mikor érkezik még utánpótlás, hiszen az előrejelzések szerint hétvégén a térségben már nincs kilátás nagyobb mennyiségű esőre. Leghamarabb hétfőn jöhet jelentős csapadék, de akkor már nem nagy területen, csak záporok, zivatarok várhatóak Somogyban.

Forrás: Vízügy

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva