Kovács Gábor László | 2024.02.22. 10:00
Fonyódnál vasúti balesetet okozó autóst perelt be a MÁV
Különös utóélete van egy balatoni közlekedési balesetnek. 2021. december 16-án egy teherautó ütközött vonattal egy vasúti átjáróban Fonyódon. Az autó vezetője ellen az ügyészség vádat emelt a baleset okozása miatt.

A férfit szerdán a Kaposvári Törvényszéken jogerősen elítélték közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségért és közérdekű üzem megzavarásáért. Ezzel helybenhagyták a Kaposvári Járásbíróság első fokú ítéletét, vagyis

450 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, és egy évre eltiltották a közúti járművezetéstől.

A vádlott, egy 50 éves balatonszemesi férfi az utolsó szó jogán azzal érvelt, hogy jogosítvány nélkül ellehetetlenítenék, mert Ausztriában végez időszakos munkákat, és egyházi karitatív tevékenység miatt is szüksége van az autójára.

Nem kapott felfüggesztett fogházbüntetést

A bírósági eljárásban a férfi végig azzal védekezett, hogy az átjáró nem volt ellátva közlekedési táblákkal, nem látta a jelzéseket. Az érkező vonat vezetője dudált, és azt vallotta, hogy a sofőr az ellenkező irányba nézett, amikor felhajtott a sínekre. Csak a szerencsén múlt, hogy senki sem sérült meg a balesetben.

A bíróság azt derítette ki, hogy a vasúti átjáróra figyelmeztető táblák ki voltak helyezve a helyszínen, a fénysorompó működött, és a vádlott mögött érkező autósok látták a vonatot.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a vádlottra, de a törvényszék ezt az időmúlásra, és a férfi kifogástalan közlekedési előéletére tekintettel nem tartotta indokoltnak, viszont a büntetés enyhítésére sem láttak lehetőséget.

13 millió forint kár keletkezett

Más törvényes útra utasították a MÁV Zrt. polgárjogi igényét. A megsérült szerelvény helyreállítási költsége ugyanis várhatóan 13 millió forint lesz, és ezt a vasúttársaság kifizettetné az autóssal – egy polgárjogi perben, ha megnyerik.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Martin Winkler

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva