Mészáros Annarózsa | 2024.09.06. 08:00
Gyantából csillog a Balaton, avagy beton a vásznon
Hogy kerül a sáskaláb a Balatonba? A nő törékenyebb vagy a beton? Arany és moha lehetnek barátok? Lengyel Adrienn betonból készülő képeinek apropóján érintettük a fenti kérdéseket.

Lengyel Adrienn alkotót kezdetben festőművész bátyja, Horváth Tamás István tanította rajzolni, majd Zeke Editnél, illetve a Dekoratőr Iskola előtt a Moholy-Nagy Művészeti Stúdióban is volt lehetősége tanulni. Az élet a marketing világába sodorta, jelenleg egy IT cég marketing vezetőjeként dolgozik, de az ecsetek iránti vonzódás mindvégig elkísérte.

Fotó: Lengyel Adrienn Art

Családjával öt éven keresztül üzemeltetett egy kortárs művészeti galériát, a Kertész29-et Budapest szívében, festőművész bátyja és építész édesapjával karöltve. Adrienn a galéria vezetőjeként több lokális és nemzetközi kiállítást szervezett és ebben az időszakban végezte el a KOGART festménybecsüs képzését is. Néhány évvel ezelőtt újra az alkotás felé sodorta az élet.

– Eleinte csak akrillal festettem, majd egy építkezésen tett látogatásomnak köszönhetően kipróbáltam a betont, mint kreatív elemet és nagyon megtetszett a textúrája, a Balatonos képek alapja is ez – mesél a betonnal való első találkozásáról az alkotó. A betont üveggyantával kombinálom. A plasztikus háttér betonból készül, a Balaton a fénylő, csillogó vízfelülete pedig gyantából.

Fotó: Lengyel Adrienn Art

– Vászonra hordom fel a betont, három-négy kiló csupán egy nagyobb kép súlya. Tehát nem kell megijedni, hogy egy betontömböt tesz az ember a falra.

Az örök Balaton

Adrienn gyermekkora óta vonzódik a Balatonhoz, a családnak Bélatelepen van nyaralója.

– Gyerekkoromban nagyjából az összes nyarat szinte végig a tónál töltöttem, most már sajnos nem tudok olyan sokat ott lenni, mint szeretném. Az első Balatonos képet három éve egy barátnőm születésnapjára készítettem, aki hasonlóan Balaton imádó, csak ő az északi partról tekint dél felé.

Fotó: Lengyel Adrienn Art

Az első kép születését követően az alkotó nem készített több képet, egy kiállításra is ezt a munkát kérte kölcsön. – Legutóbb Zágrábban, a Liszt Intézetben volt egy kiállításom egy barátnőmmel együtt, és oda is kölcsön kértem ezt a képet több más alkotásom mellett. Ezen a kiállításon figyelt fel a Balatont ábrázoló képemre Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse, aki a saját formációjával adott koncertet épp az Intézetben. Már neki is lóg egy Beton Balaton a falán. Azóta 9 darab készült belőle.

A nyár folyamán felkérést kapott a Balatoni Értékmentés névre hallgató közösségi oldal megálmodójától is, hogy egy általuk hirdetett fotópályázat fődíja gyanánt készítsen nekik is egy képet. A pályázat az ősz folyamán indul.

Kell idő a képnek

– Mikor belekezdek egy új képbe, akkor úgy érzem, hogy hú, ez pikk-pakk menni fog, de nem. Nagyjából bruttó egy-két hetet szoktam egy képpel eltölteni, hiszen egyik sem ugyanolyan. A plasztikus felület miatt mindig próbálkozom újabb színekkel, és amire összeáll az egész olyanra, amit elképzeltem, az igen hosszú idő. Ráadásul egy lassan száradó anyagról beszélünk, ezt is bele kell számolni. Utána lehet elkezdeni festeni, majd jön a gyanta réteg, aminek szintén van egy hosszabb száradási ideje.

A száradásról Adrienn megosztott egy vicces történetet: – Most nyáron a Balatonon voltam, éppen készítettem az egyik képet és betettem a fészerbe száradni. Néhány óra múlva ránéztem és egy sáska volt beleragadva – meséli nevetve Adrienn. – Eléggé kényes és nagyon kell rá vigyázni, mert volt már, hogy szúnyog ragadt rá. Újra kellett önteni a gyantát, de korrigálható volt a dolog és a sáska is megúszta.

Fotó: Lengyel Adrienn Art

Sokan kérdezték már Adrienntől, miért választotta a betont, ezt a látszólag férfias anyagot. Ő ezt egy találó hasonlattal magyarázza: – Párhuzamot vonok a nőiesség és a beton között. Nekünk, nőknek is keménynek kell látszanunk. Manapság sok mindent vállalnunk kell, és keményen haladni előre, a felszín alatt pedig éppoly törékenyek vagyunk, mint a vászonra felhordott beton felületeim. Pont ez az, ami megfog benne, illetve ahogy bizonyos képeken a beton megreped csodálatos struktúrát hozva ezzel létre.

Adrienn a beton és a gyanta mellett mohával is kombinálja képeit.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

Nyitókép, fotók: Lengyel Adrienn Art

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva