likeBalaton.hu | 2023.05.08. 10:00
Indul az ünneplés – 30 éve alapították Somogy gyönyörű vidékén a Krisna-völgyet
Egy különleges malom átadásával, valamint kiállítással ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a Somogyvámos határában található Krisna-völgy.

Magyarország legnagyobb ökofalvában május 20-án kezdődnek a jubileumi ünnepségek:

megnyílik a járgányház nevet viselő szárazmalom,

amely olyan, a mindennapi élethez szükséges alapanyagokat képes előállítani, mint a liszt, az olaj vagy a faapríték, és mivel ökörerővel működik. A látogatók idén már ezt az új épületet és a Krisna-völgy 30 éves történetéről szóló tárlatot is megtekinthetik.

Önellátó életmódra rendezkedtek be Somogyvámoson
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Évi 25 ezer turistát fogadnak

A jubileumi év minden napján minden érdeklődőt várnak a Krisna-völgyben, de különösen az olyan fesztiválokon, mint amilyen Krisna-völgyi búcsú. Emlékeztettek rá, hogy három évtizeddel ezelőtt néhány tucat Krisna-hívő fiatal úgy döntött, „a korszellemnek megfelelő nagyvárosi lét vagy külföldi tanulmányút helyett

inkább egy elnéptelenedő somogyi zsákfaluba költözik”.

Kárpótlási jegyekből megvásárolták a faluszéli birkalegelőt, hogy önellátó gazdálkodásba fogjanak, elhivatottságukkal, mély hitükkel, kitartásukkal néhány év alatt sikert értek el.

Sokan csodálják meg Magyarország legnagyobb hindu templomát
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A lakók felépítették Magyarország első és máig legnagyobb hindu templomát,

emellett Tehénvédelmi Központot, két iskolaépületet emeltek, továbbá befőző üzemet, művészeti stúdiót és tárolópincét alakítottak ki.

A ma már 300 hektáros Krisna-völgyhöz biokertészet, méhészet, arborétum, több tanösvény, textil- és kézművesműhely, turisztikai központ és vendégházak is tartoznak.

Az évente 25 ezer turistát és 12 ezer zarándokot fogadó völgy lakói önellátásra rendezkedtek be.

Az itt élők megmutatják, hogy a környezet sajátosságait szem előtt tartó fenntartható, természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi, vonzó és kellemes.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva