Mészáros Annarózsa | 2021.07.04. 12:00
Járd be velünk az emeletes vonatot!
Június 19-től már te is eljuthatsz az új KISS emeletes motorvonatokkal a Balaton déli partjára, a fővároson át a Szob–Vác–Fonyód, valamint a Szolnok–Cegléd–Fonyód útvonalon. Az emeletes vonatok a nyári szezon összes hétvégéjén járnak a Balatonra. A likeBalaton.hu stábja Fonyódon csípett el egy példányt, most megmutatjuk neked a csúcsvonatot.

Csendes, szélsebes, világos, tiszta, tágas és modern. Szuper utazás-élményben lehet részed, ha a vonattal érkeznél a Balatonra. A teljes nyári szezonban, augusztus 29-ig minden hétvégén Szolnokról és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásairól a Napfürdő expresszvonattal juthatsz el egészen Fonyódig; a Jégmadár expresszvonat pedig Szob – Vác – Rákospalota – Újpest – Kelenföld – Velence – Siófok – Fonyód között közlekedik.

 

 

Ne feledd: a vonatokra díjmentes helyjegyváltás kötelező! Ha szeretnéd elkerülni a tumultust az állomáson és nem is szeretnél lemaradni a kiszemelt járatról, váltsd meg előre komfortosan, elektronikus formában a jegyed. Innentől tiéd a pálya: várnak rád a széles ajtók, tágas lépcsőfordulók, kényelmes ülések, nagy ablakok.

 

 

Hozd magaddal a bicajod is, hiszen a vonat tervezői rengeteg helyet biztosítottak a kerékpároknak. Ahogyan babakocsival vagy tolókocsival is könnyedén fel lehet szállni a szerelvényre és biztonságosan lehet utazni az akadálymentességnek köszönhetően. Ha teheted, válaszd az emeletet, hogy nehezebben mozgó, több csomaggal érkező utastársaid is kényelmesen helyet tudjanak foglalni.

 

Tudtad?
  • Az eredeti „DOSTO” név a német Doppelstock, azaz duplatörzsű, emeletes szóból származik. 2010 szeptembere óta a Stadler a vonatot „KISS”-nek nevezi, ami a Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug rövidítése, ami „komfortos, innovatív, vágtázni képes elővárosi vonat”-ot jelent.
  • A vágtázó képesség azt jelenti, hogy a vonat képes rövid ideig, néhány percig akár 6000 kW fölötti teljesítményt is leadni, amivel megelőzhet más vonatokat rövid kiépítésű expressz-vágányokon.
  • A MÁV-Start 2017-ben kötött keretszerződést a Stadlerral maximum 40 darab 6 részes elővárosi motorvonat beszerzésére, melyből első részletként 11 darabot hívtak le az évben, melyet 2018-ban további 8 darab motorvonat követett. 2019-ben lehívták az opciós mennyiségből hátralevő további 21 motorvonatot is. Az első legyártott példányok 2019 nyarán érkeztek a MÁV-Starthoz, ahol futáspróbákon és engedélyeztetési eljáráson vettek részt.
  • Az első vonat 2020. március 15-én állt forgalomba. A teljes 40 darabos sorozat leszállítása várhatóan 2022 végéig történik meg.

forrás: Wikipédia

 

Ha Fonyódon jársz és csak két napod van, akkor előtte böngészd végig ajánlónkat, hogy a eljuthass a legszuperebb helyekre! Kattints a részletekért ide!

Nézd meg a többi, balatoni vonatjáratokról szóló cikket is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva