Mihály Szilvia | 2022.07.06. 08:00
Koponyák a fonyódi vízi bölcsőde felett
Vízi bölcsőde, sakál és vadmacska koponya, rabok és fegyőrök képei, dokumentumfilmek, játékok mutatják be a fonyódi berek világát.

Illegális hulladéklerakóból ökoturisztikai központ

A fonyódi Berek Világa Látogatóközpont Somogy megye új, hiánypótló attrakciója. Az ökoturisztikai központban a Balaton déli parti berkeinek világát ismerheted meg, interaktív elemek, kisfilmek, varázslatos régi fényképek és makrofotók vezetnek el egy titokzatos világba. A megvédve bemutatni elvvel létrehozott tárlat kiváló program hűvösebb, esősebb nyári napokon, de akár a kánikula elől menekülve is.

Az ordacsehi berek kapujában álló, majorsági épülethez hasonlító múzeumot autóval és kerékpárral is könnyen megközelítheted, a legegyszerűbb, ha Fonyódon a 7-es főútról a Niklai utca, Hangár utca felé mész. Lassan haladjatok, útközben gyalogosokkal és bicajosokkal is találkozhatsz. A parkolás ingyenes.

Vár a berek
Fotó: Mészáros Annarózsa

Tudtad, hogy a látogatóközpont egy illegális hulladéklerakó helyén épült, mely a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében került felszámolásra?

Múlt és jelen

A kiállításra legalább egy órát szánj, ne siess. A természetismereti és társadalomtörténeti tárlat minden korosztály részére tartogat izgalmakat, megismerkedhetsz a területen élő állatfajokkal, a vizek élővilágával is.

Különleges látvány, ahogy a gerendák közötti napfény megvilágít egy-egy kiállítási elemet, a tárlat színhelye akár egy mezőgazdasági épület is lehetne, nem véletlen a majorsági épülethez való hasonlóság, a hatalmas belmagasság, a fa szerkezet közelebb hozza a természetet a látogatókhoz. A modern, a múlt, az épített és a természeti vonal teljesen egybeolvad.

Akár egy magtár is lehetne…
Fotó: Mészáros Annarózsa

Vízi bölcsőde és sakál koponya

Igazán izgalmas, hogy nemcsak a falon, hanem a padlón is számos információt helyeztek el, akár egy vízi bölcsődébe is besétálhatsz, ahol úgy fedezheted fel a lápi szitakötő, a kérész és az óriáscsobor lárvákat, hogy vizes sem leszel közben.

A gyerekek nyomozhatnak, párkeresőt játszhatnak, tudáskereket pörgethetnek, ha nem ismerik egy-egy állat hangját, akkor bizonyos gombokat megnyomva megszólaltathatják azokat. Minden fiók és zegzug rejt valami titkot, tollat, követ, ágakat, amik a múltról és a természetről mesélnek.

Vízi tanösvény szárazon
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megismerheted a barna réti héja, a denevér és a hódok egész éves életét, a négy évszak alatt megváltozó környezethez való alkalmazkodásukat is, a hatalmas képeken szembenézhetsz egy vadmacskával, és egy darázzsal szedhetsz virágport a növényekről.

Míg a gyerekek játszva ismerik meg a vidéket, addig nézz meg egy-egy dokumentumfilmet.
Érdekes látvány a sakál koponyák mögötti falon az interaktív térkép, ahol nyomon követhető a berek lecsapolásának története, az itt élő elítéltek és fegyőrök életének mozzanatai. Ha elfáradsz, vagy a filmeket ülve néznéd, zöld babzsák fotelokra huppanhatsz.

Izgalmas kincsek várnak
Fotó: Mészáros Annarózsa

A jövő

A látogatóközpontban a következő években további fejlesztések várhatók. A környéken talált értékes leletanyagok alapján modellezik majd, hogyan éltek az 1860-as években történt lecsapolás előtti évezredekben az emberek, és egy víz feletti tanösvény építését is tervezik, hogy valóban részese lehessen a látogató a berki világnak.

Nézd meg képeinket!

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva