Marosi Gábor | 2024.03.22. 12:00
Leírhatatlan érzés kifogni egy ekkora halat
A balatoni pontyrekordot Török Mihály döntötte meg azzal, hogy a március 15-i hosszú hétvégén Fonyódon kifogta a horgászok által jól ismert Sebi nevű halat. A jelenleg 34,8 kilogrammos tőponty partra emelése életre szóló élmény volt a pecásnak.

Bő négy hónapot kellett várni arra, hogy új tórekord szülessen a Balatonnál. Az elmúlt hétvégén kifogott tőponty fél kilóval nyomott többet a mérlegelésen, mint a tavaly ősszel megakasztott tükörponty.

Török Mihály pecás úgynevezett besétálós módszerrel horgászott a fonyódi szabadstrandon március 16-án.

A parttól körülbelül 275 métert gyalogolt befelé, ahonnan jó száz méterre dobta be a 24 milliméteres banános-krilles bojlival felszerelt csalit.

Ezután visszasétált a partra, majd türelemmel várta, hogy valamilyen hal rákapjon a bojlira.

Török Mihály Sebivel, aki 2024. március 16-án 34,8 kg-ot nyomott
Fotó: Balatoni Hal

Sebi harapott rá a csalira

A banán ízesítésű csalétekre végül a Balatonon már jól ismert tőponty, Sebi „harapott” rá. A hal lassú húzós kapással érkezett. Ezután Török Mihály elkezdte fárasztani a pontyot, és nagyjából tizenöt perc alatt ki is tudta fogni a tóból.

A horgász elmondta, leírhatatlan érzés kifogni ekkora halat, még mindig a rekordzsákmány hatása alatt van.

– Próbáltam a halat elmozdítani a helyéről, hogy könnyebben kiszedjem, de nem mozdult meg – mesélte Török Mihály.

– Folyamatosan fúrta a fejét az iszapba, de egyszer feljött és akkor láttam, hogy nem lesz kis példány.

Először azt hittem 25 kilogrammos, de szerencsémre nagyobb volt, így új rekord született – tette hozzá. Török Mihály arról is beszélt, hogy korábban egy 19,8 kilogrammos pontyot és egy 11,5 kilós süllőt is kifogott már a Balatonból. Sebi pikkelymintázatáról és testalkatáról könnyedén felismerhető, az uszonyost először Gödry Zoltán akasztotta meg még 2016-ban.

Sebi akkor még több mint 15 kilóval kevesebbet, 19,4 kilogrammot nyomott.

Úgy tudni, hogy az elmúlt napokban megakasztott 34,8 kilogrammos rekordhal volt az idei első harminc kilogramm feletti ponty, amit kifogtak a Balatonból.

Legutóbb tavaly novemberben fogták ki a korábbi rekordert

A korábbi tórekorder ponty „Bütykös” sokszor került a horgászok látókörébe az elmúlt években. Leginkább a Balaton északi oldalán élő halat legutóbb tavaly november elején Vető Gellért pecás fogta ki a balatonszepezdi MOHOSZ tanyán. A tükörponty 91 centiméter hosszú és 34,35 kilogramm volt.

Bötyköst azelőtt 2022 augusztus végén fogták ki a tóból, de akkor még másfél kilóval kevesebb volt a súlya. Vető Gellért tavaly a Balatoni Halgazdaság embereinek elmondta, 30 milliméteres fűszeres-csilis bojlival sikerült megakasztani a halat, mely erőteljes húzós kapással jelezte, hogy bekapta a csalit. A tükörpontyot, csak úgy, mint a mostani tőpontyot, megközelítőleg tizenöt percig fárasztotta a horgász.

 


 

Nyitókép: Illusztráció/Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva