likeBalaton.hu | 2023.03.24. 12:00
Novák Katalin köztársasági elnök avatta fel a megújult fonyódi sétányt
Novák Katalin köztársasági elnök Hidvégi József polgármesterrel vágta át a szalagot csütörtökön Fonyódon a felújított Szaplonczay sétány átadásán.

A mintegy 536 millió forint támogatásból 660 méter hosszan teljesen felújították a Szaplonczay Manó tisztifőorvosról, Bélatelep alapítójáról elnevezett sétány burkolatát, bútorait és növényzetét,

továbbá új kiszolgálólétesítmény épült a város múzeuma mellett.

Eddig gyöngy­kaviccsal kevert poros volt itt a gyalogút, de a fejlesztés végeztével műgyanta és kőzúzalék ágyazatot kapott a sétány. A gyönyörű panorámájáról híres helyet mostantól új kandeláberek világítják meg, hogy este is nyugodtan sétálhassanak a Fonyódra látogatók.

„Nem pusztán kövek összessége, hanem találkozóhely”

Magyarország szépségét egyszerre adják a természeti kincsek és az itt élő emberek, mondta a köztársasági elnök csütörtökön Fonyódon. Novák Katalin szerint a felújított sétány „nem pusztán kövek összessége”, hanem találkozóhely. Az új padokra ki lehet ülni beszélgetni, a sétányra ki lehet hozni a gyerekeket, unokákat, barátokat, szülőket, nagyszülőket,

a sétány tehát az emberi értékekre, a közösség értékeire is felhívja a figyelmet.

Novák Katalin köztársasági elnök és Hidvégi József Fonyód polgármestere átvágja a szalagot
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Nem is lehetne a Balaton a magyar természeti kincsek közül talán a legkiemelkedőbb, „ha nem vennék körül a magyar emberek, ha nem lehetne a partján lángost enni, ha nem tudnánk, hol lehet átkelni a réven, ha nem lenne Balaton-átúszás, ha nem hasítanák a vizét vitorlások”, ha nem ismerhetnénk azokat a klasszikus magyar filmeket, amelyekben a tó „ránk köszön” – jegyezte meg a köztársasági elnök. Hozzátette: „nekünk a Balaton a Riviéra”. Lehet, hogy vannak ennél nagyobb tengerek, óceánok, ennél kékebb víz, ennél gazdagabb természet, „akkor is a hazánk az, amelyre büszkék lehetünk”.

Nyitókép: Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva