Góz Lilla/sonline.hu | 2023.03.19. 14:00
Süllőfészkek úszkálnak a Balatonon
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai Balatonvilágos térségében kezdték meg a műfészkek kihelyezését a napokban.

Műfészekkel telt meg a Vonyarc nevű hajó. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai Balatonvilágos térségében kezdték meg a műfészkek kihelyezését a napokban.

Forrás: BHNp. Zrt. Nagy Gábor

 

— A hirtelen feltámadt délnyugati szél tarajos hullámokat korbácsolt a felszínen, ami nehezítette a munkát, de március 20-áig négy helyszínen összesen 2500 fészket fogunk elhelyezni — mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Csütörtökön és pénteken Fonyód és Tihany térségében dolgoznak. 2021-ben teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat.
A boróka egyes élőhelyei védettek, csak kevés olyan legelő besorolású területen található a növény, ahol gyéríteni lehetett, emiatt döntöttek úgy, hogy lecserélik ezeket a fészkeket.

BHNp. Zrt. Nagy Gábor

 

— Egy pályázat keretében négy éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb — mondta el Nagy Gábor.
A műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. Az ikrával megrakott fészkekből legfeljebb 100-at vehet ki a halgazdálkodási cég, amelyeket kizárólag saját halastavaikba helyeznek ki, a bennük nevelkedő süllőket ősszel egynyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: BHNp. Zrt. Nagy Gábor

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva