2019.04.17. 11:00
Vadmalacok életéért küzdenek a fonyódi tűz után
Mesterségesen táplálják Fenyvest és Csisztát, a négy-öt hetes vadmalacokat, akiket a múlt héten mentettek ki a fonyódi tűzből.

A pusztító lángoknak rengeteg ritka, főként hüllőfaj is áldozatul esett. Egy-egy hüllőfaj természetvédelmi értéke 5–10 ezer forint, a legnagyobb pusztulás őket érte. A fonyódi civilek pénteken megtisztították a Csisztai út szeméttől erősen fertőzött területét.

Itt írtunk a nádastűzből menekülő – többek között – siklókról.

Egy riadt hölgy telefonált be a fonyódi önkormányzathoz azzal, hogy vipera van a kertjében és segítsenek eltávolítani – mondta Rozner György, a Balaton–felvidéki Nemzeti Park tájegység-vezetője.

Végül a helyszínen megállapította, hogy védett, kockás siklóról van szó, amit aztán elhozott az érintett kertjéből. A leégett balatoni területen nem élnek mérges kígyók. A berek különböző békafajok, siklók élőhelye volt. Ha túlélték a tüzet, el fognak húzódni a lakott területekről, csak szaporuló helyet keresnek, de nem maradnak az emberek közelében. A vadőrök a helyszíni terepszemlén megégett siklókat, éti csigákat, vadmalacokat találtak. Ötven méterenként láttak egy-egy elpusztult állatot.

A madarak költési időszaka még odébb van, így szerencsére elenyésző számú madár vált a tűz áldozatává, de sajnos ennek ellenére is találtak megégett fészekaljakat a Natura 2000-es területen.

A fonyódi nádastűzről készített anyagunkat itt találjátok.

Két, négy-öt hetes malacot a Gömöri Mariana vezette Civilek az Állatokért Egyesület mentett meg a tűz pusztítása elől. A kisfiú malac Fenyves, a kislány Csiszta, az életükért most is küzdenek. A kis csíkos hátúak állatorvosi kezelés alatt állnak, sajnos leállt a szopóreflexük, és mesterségesen kell táplálni az állatokat – mondta el Papp Rita, a szervezet önkéntese.

A fonyódi tűzből mentett vadmalacok (Fotó: Sonline.hu)

Forrás: sonline.hu

Kiemelt kép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva