Krausz Andrea | 2024.01.11. 16:26
Vidra költözött egy Balaton-parti autó motorterébe – videó
Vidrát találtak egy fonyódi autószerviz egyik gépkocsijában. Az egyik autó motorteréből a másikba ugrált, amikor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát munkatársai megpróbálták befogni. A rendőrök még a 7-es főutat is lezárták, amíg végül a ragadozó megtalálta a Balatonba vezető utat.

2024. január 10-én délután a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát, hogy Fonyódon, a 7-es főút melletti autószerviznél vidra költözött az egyik autó motorterébe.

A szakemberek Fonyódra siettek, és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapították, hogy valóban vidra (Lutra lutra) került bajba

tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Autóban lakó nyestről már hallottunk, de vidráról nem

A befogására tett kísérlet során kiderült, hogy ez a vidra már rutinos motortér-látogató, mert

meglepő rutinnal mászott az egyik autó motorteréből a másikba. Majd egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat.

Téli időszakban gyakori, hogy a hideg beköszöntével nyestek, pelék, egerek költöznek a motortérbe. Na de egy vidra?! Hát ez igazán nem jellemző!

A rendőrök lezárták az utat

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park azt írta,

a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai a 7-es főút rövid lezárásával biztonságossá tették a vidra átkelését az úton.

Az autószerviz munkatársainak és a helyi lakosoknak pedig megköszönték az állat mentésében nyújtott segítséget.

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft.

Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti. Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

Nyitókép: Illusztráció/Ceglédi Ádám

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva