Krausz Andrea | 2023.12.22. 10:00
Méretes pontyot zsákmányolt egy balatoni vidra
Szuperközeli felvételek készültek egy balatoni vidra vadászatáról. Ceglédi Ádám fotósnak köszönhetően mi is láthatjuk, ahogy a ragadozó egy méretes pontyot zsákmányol a vízben.

Miközben alig merjük kidugni az orrunkat a hidegben, Ceglédi Ádám egy pillanatra sem riad vissza a Balaton élővilágának téli fotózásától. Nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé, mint a rejtőzködő életmódot folytató vidra lefényképezése. Ádám azt nem árulta el, hogy hol talált rá a ragadozóra, annyit viszont elmesélt, hogy több alkalommal is sikerült megfigyelnie egyet a parton, ahogy halakra vadászott a nyílt vízen.

– Kora reggel érkeztem meg arra a helyszínre, ahol az előzetes szemléket követően már gyanítottam, hogy ott valószínűleg vidra élhet – mesélte a likeBalaton.hu-nak a természetfotós, aki elmondta,

a ragadozó több órás várakozás után bukkant fel.

Többórás várakozás után felbukkant a balatoni vidra
Fotó: Ceglédi Ádám

15 percig fárasztotta a többkilós pontyot

– Pontosan onnan bújt elő, ahonnan számítottam rá. A vízparttól körülbelül 300 méterre, egészen pontosan a kagylópadok felett járt, amikor többször is alámerült. A pontyok előszeretettel tartózkodnak ezen a területen, mivel kedvelt táplálékuk a kagyló, és ezt a vidra is tudhatta.

Az egyik merülését követően egy hatalmas ponttyal tért vissza a vízfelszínre.

A többkilós halat közel negyedórán át fárasztotta, és próbálta hatástalanítani, ami úgy tűnt, hogy sikerült is. A kifáradt hallal a szájában végül egészen a parti kövezésig úszott ki, ahol tőlem 4-5 méterre próbálta zsákmányát elfogyasztani – idézte fel Ceglédi Ádám.

Jókora pontyot fogott a vidra a Balatonban Fotó: Ceglédi Ádám

A hal elúszott

A csattanó még visszavan! Ádám elmesélte, hogy a hal túl nagynak bizonyult a vidra számára. – Némi hezitálás után újabb préda után indult vadászni.

A kegyelemben részesült méretes ponty pedig végül elúszott

– mondta a természetfotós.

A vidra nálunk őshonos

A vidra Magyarországon őshonos állat, a szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Nem alszik téli álmot, egész évben aktív. Jellemzően a vízpart közvetlen közelében, maga ásta kotorékokban, vízparti fák gyökerei között vagy nádasokban él. Táplálékát is a vízből nyeri: a kisebb halakat úszás közben kapja el, de zsákmányul ejt kagylókat, vízi rovarokat, lárvákat és rákokat egyaránt.

Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Aki közelebbről szeretne megismerkedni ezekkel a játékos állatokkal, az a Somogy Természetvédelmi Szervezet által működtetett Petesmalmi Vidraparkban találkozhat velük, ahol a bemutatóhely mellett az ország egyetlen vidramenhelye is működik. Az itt kialakított tanösvények és a tórendszer tökéletes helyszín a vizes élőhelyek megfigyelésére.

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Ceglédi Ádám

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva