viharjelzés: I. fokozat
18°
24° 13°
D
3 km/h
"SzLOVE virtus" - szlovák folk és tánczene
Fonyód Fő utca 10
2018 aug. 17. 22:00 - 22:30
Megosztom
"A nemzetiségi hagyományok nem önmaguktól örök életűek, hanem tőlünk, általunk. A mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor ITT és MOST is válaszolni fognak kérdéseinkre! - vallják a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület szlovák nemzetiségi hagyományőrző tagjai.

Keresztúri Szlovák Tánccsoport

A Budapest Főváros XVII. kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat fennállása óta 22 éve működtet hagyományőrző csoportot. Ennek részeként folyamatosan működtetett tánccsoportot is, Keresztúri Szlovák Tánccsoport néven.

2015. januárjában a tánccsoport teljesen újjáalakult és szívvel lélekkel dolgozik mind a maguk, mind a közösség, mind a XVII. kerületi szlovák kultúra folyamatos megmaradásáért, fenntartásáért. A lelkes csoport amatőr tánccsoport, tagjai tanulók és már felnőtt fiatalokból és idősebb korosztályból tevődik össze.

Műsorukon főleg helyi, hagyományőrző koreográfiák szerepelnek, de táncolnak egyéb tájegységekről származó szlovák és magyar táncokat is. Rendszeres fellépője mind szűkebb és távolabbi szlovák rendezvényeknek, de egyéb rendezvényeknek, meghívásoknak is szívesen tesznek eleget. Ma már tehát három generáció ápolja a régi faluközösség hagyományait.

A tánccsoport ma Rákoskeresztúron gyűjtött zenére és dalokra készített koreográfiákat táncol. Továbbá kelet Szlovákiából származó párhoványi csárdást és kalapos táncot mutat be.

Repertoárjában más tájegységek táncait is kedvel tanulják és táncolják. Koreográfusa ifj.Szentesi Zoltán, Maglódi szlovák gyökerekkel rendelkező tánctanár.

Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület

“A nemzetiségi hagyományok nem önmaguktól örök életűek, hanem tőlünk, általunk. A mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor ITT és MOST is válaszolni fognak kérdéseinkre! – vallják a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület szlovák nemzetiségi hagyományőrző tagjai.

Civil szervezetünk éppen idén 10 esztendeje működik a hazai szlovák közösség egyik meghatározó
nemzetiségi kultúrköreként, melynek tagjai szlovák nyelvű színházi produkciókat, zenés-énekes-táncos előadásokat, továbbá szlovák könnyűzenei koncerteket és autentikus népi kulturális folklórbemutatókat tartanak határainkon innen és túl egyaránt.

Helyszín: Sacravia Színház, Fonyód

Jegyár: 1500 Ft

 

 

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva