Mihály Szilvia | 2022.05.23. 08:00
6 kg mínusz fél óra alatt, avagy birkanyírás a Balatonnál
Nem mindennapi látványban volt részünk Gyenesdiáson, nézd, milyen békésen tűrik a birkák, hogy megszabaduljanak a téli bundájuktól!

A gyenesdiási Festetics Imre Élményparkban nemcsak azt nézheted meg, hogyan élnek itt a Balaton környékén vagy hazánkban őshonos állatok, láthatod, hogyan etetik, itatják őket, és akár kisinasként te is csatlakozhatsz a mindennapi munkákhoz. Évente egyszer a birkáikat is megnyírják, mi pont akkor jártunk ott, gyere, megmutatjuk.

A birkának nem fáj, amikor nyírják, békésen tűri
Fotó: Mihály Szilvia

Miért kell levágni a birka körmét?

A nyári szezon elején nemcsak mi, emberek megyünk pedikűröshöz, vagy vágatjuk lengébbre a hajunkat, a Balaton környékén élő birkák is átesnek egy fazonalakításon. A hatalmas ollóval és fogókkal felszerelt birkanyírók egész nap a tűző napon dolgoznak, hihetetlen, ahogy szakszerű mozdulatokkal vágják a bundát, forgatják az állatokat, hogy a legkevesebb kellemtelenséget okozzák nekik. Több ezer állat fordult már meg a kezeik között, szinte szót értenek egymással.

A nyár eleji birkanyírással egy időben végzik el az állatok körmeinek vágását is. Ere a négylábúaknak nem a divat miatt van szükségük, a megnőtt köröm közötti rész a nagy melegben könnyen bepárlik, és ez az állat sántaságát okozhatja.

Elsőre kissé félelmetesnek tűnhet, ahogy egy nagy fogóval levágják a birka körmét, de ez nem fáj az állatnak, ahogy nekünk sem. Nézd, milyen nyugodtan tűri ez a jószág a pedikűrözést.

 

Kézi nyírás

– Sok ezer állatot nyírtunk már meg. Ahol nincs a közelben áramforrás, mint itt, ott hagyományos kézi szerszámokat használunk – tudtuk meg a Melles Zoltán nagyatádi patkolókovácstól, aki nemcsak a keszthelyi ménes lovait patkolja, hanem az élménypark birkáit is nyírja csapatával. Évente egyszer nyírják itt a birkákat, most 26 egyed került a kezeik közé.

Szinte világítanak a már megnyírt birkák
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Az ollónak nagy a felfekvő felülete, nem vág az állat bőrébe, azért ilyen széles. Ezzel a módszerrel 30-40 birkát lehet megnyírni naponta. A hasi részen és az oldalán, ahol fekszik az állat, kicsit nehezebb nyírni, mert ott összecsomósodik a szőre. Az állatok nagyon nyugodtan tűrik ezt a beavatkozást, ha leültetjük őket, megnyugszanak, nem kapálóznak.
Nézd, milyen vastag a bunda, ami most lekerül az állatról!

A gépi nyírás sokkal gyorsabb, napi 300 állatot lehet megszabadítani a bundájától.

6 kg mínusz

– A nyírásra a növekedés elősegítése miatt van szükség. Egy megnyírt birka jobban fejlődik, könnyebben levegőzik a bőre. Ez egy egészségügyi nyírás a bőratkák, a rühesség és a különböző betegségek ellen. A vemhességi időszakban kiemelten fontos, hogy nem melegszik be a teste az állatnak, és a gazda is jobban átlátja a megnyírt állományát.

A megnyírt birka boldogan szalad vissza a többiek közé, sokkal könnyedebben ugrál, mint fél órája.

 

Egy birkáról nagyjából 6 kg-nyi szőr jön le, ebből 2 kg lenne felhasználható. Régen a megtisztított bárányszőrt vánkosba, ruhaneműbe, bakancsba, párnába tették, ma pedig már senkinek sem kell, veszélyes hulladéknak számít.
A 6 kg-os testtömegvesztés fél óra alatt még a legmenőbb diétáknál sem érhető el, kezdjük irigyelni a birkákat, akik ilyen könnyen érik el a nyári formájukat.

A legjobb kézkrém

Nyírás után egy rövid ideig még a kost sem ismerik fel az állatok, annyira fehérek lesznek. Ilyenkor úgymond elmegy az állat szaga is, hiszen az a bundán volt. Ezt érezzük is, amikor a frissen lenyírt szőrt megfogjuk, megszagoljuk.
– Azért nem kell kézkrém a juhászoknak, – nevetnek a nyírók – mert a bundában található faggyú jobb a kézre bármilyen kozmetikai terméknél.

A lenyírt gyapjú
Fotó: Mihály Szilvia

 

Valóban, kissé zsíros lesz a kezem, miután megdörzsölöm a faggyút tartalmazó bundát, hirtelen nem is tudom, hogy gyorsan a nadrágomba töröljem, vagy elkezdjek nedves törlőkendővel bíbelődni. Aztán belátom, hogy bár kissé fura illata van a kezemnek, de sokkal selymesebb lett a tapintása, mint bármikor.
A faggyút azért termeli a birka bőre, hogy megvédje az állatot a jégesőtől és az áztató esőtől, lepergeti a vizet, nem ázik át, így a bőre soha nem lesz vizes, nem fázik meg. A most lenyírt birkák bundája őszre újra megnő, hogy majd a téli hideget jobban viseljék. Addig nézd meg te is a szinte pucér négylábúakat Gyenesdiáson.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva