magyarnemzet.hu | 2021.04.11. 12:00
A Balatonnál emlékhelye van Fekete Istvánnak - most film is készül az íróról
A Kis-Balatonban lévő Diás-sziget a térséget és annak élővilágát mutatja be, miközben az író előtt tiszteleg. Remek kirándulóhely. Fekete Istvánról most az életútját bemutató film is készül.

A Diás-szigeten lévő nádfedeles parasztházban megújult kiállítás található, a szomszédban pedig az író regényeiből ismert Matula-kunyhót is megtekinthető. Megújultak a látnivalók, melyeket a közelmúltban adtak át. Itt olvashatsz róla bővebben.

A Kis-Balatonnál lévő Diás-szigeti Fekete István-emlékhely
Fotó: MTI/Varga György

Filmre viszik Fekete István életútját

Dokumentumfilm-sorozat készül a százhúsz éve született Fekete István életének legfontosabb mozzanatairól. A Tüskevár, a Téli berek , a Bogáncs és A kis Vuk széles körben ismert alkotások, ugyanakkor Fekete István teljes munkássága és életműve már kevésbé. Éppen ezért szakértők; történészek, kutatók bevonásával dokumentumfilmek készülnek az író életének legfontosabb színhelyein; szülőhelyén, Göllén, de Kaposváron, Mezőkövesden, Ajkán, Bakócán és Budapesten is. Többek között megszólal Bodó Imre helytörténész, Fekete István kutató és Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke is.

 

Nézd meg a videót Matula bácsi híres kunyhójáról!

 

 

A nyár elejére elkészülő nyersanyagokból Babay János producer és rendező, egyenként ötvenkét perces filmeket tervez, amelyek tartalmaznak majd gyermekkori történeteket, bemutatják a szülői házat és az író édesapját, Fekete Árpádot is. Ugyanakkor – amíg a forgatás le nem zárul – keresnek minden Fekete Istvánnal kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emléket, történetet. Ezeket a babay.janos@babayjanos.tv elektronikus címre várják.

Fekete István emlékhely a Diás-szigeten, a Kis-Balatonnál
Fotó: Keszey Ágnes

 

Fekete István 1900. január 25-én Göllén született és 1970. június 23-án halt meg Budapesten. Jókai Mór mellett a legolvasottabb magyar író, az ún. „erdész-vadász irodalom” egyik legismertebb művelője volt. Egész életében nyíltan vallotta istenhitét, világnézeti és erkölcsi hovatartozását, ezért és az írásaiból kiérződő antikommunizmus, antiliberalizmus, antikozmopolitizmus okán a kommunizmus és szocializmus időszaka alatt munkásságát mellőzték, elhallgatták, érdemeit megpróbálták kicsinyíteni, őt magát pedig ifjúsági regényírónak beállítani.

Esterházy-kastély, az Írók Alkotóházának parkja. Szemüveggel, svájci sapkában Fekete István író
Fotó: Fortepan/Hunyady József

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitókép: Diás-sziget a Kis-Balatonnál
Fotó: Keszey Ágnes

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva