Mihály Szilvia | 2022.06.08. 10:00
Boros vitézek a föld feletti balatoni pincében
Kövér, sovány, kicsi, nagy, színes vagy éppen egyszínű miskakancsók sorakoznak a gyenesdiási Miska pincében. Gyere, nézd meg velünk ezt a különleges tárlatot.

A Gyenesdiás-Keszthely körforgalom melletti kerámiaház udvarán hónapokig építették azt a boronapincét, mely ma otthont ad a különleges ivóedények kiállításának. Az építkezést korábban már bemutattuk, kattints ide, és tudd meg, hogyan bontottak le egy Zala megyei 170 éves pincét, hogyan kerültek az elemei a Balaton közelébe, és hogyan építette fel azt Pék András és felesége, Julika.
Egy olyan autentikus teret hoztak létre, amely megjelenésével illeszkedik az épületegyüttesbe és funkciójában is kapcsolódik a hagyományőrző életformához.

Egy 170 éves boronapincében látható a miskakancsó gyűjtemény
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Közel 100 miskakancsó sorakozik az ingyenesen látogatható tárlaton, vannak vásárolható, napjainkban készített darabok is, de a legtöbb kancsó elmúlt száz éves. A tárlat érdekessége, hogy a több száz éves falak között kiállított kancsók mellett kis monitorokon képeket is nézhetünk a boronaház építéséről, a kancsókról, így fonódik össze a múlt és a jelen.

Mi is az a miskakancsó?

Ez egy ólommázas cserépkancsó, egy emberfejű, süveges borosedény. XIX. század eleji katonát ábrázolnak csákóval a fején, jellegzetes dísze a hasán levő domborműves kígyó és a domborműves sujtássor.
A fej nem lehet meg bajusz nélkül: lekonyuló, kackiás, csavarodó egyaránt látható a tárlaton.

Aprólékos kidolgozás
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A kancsókon a két sujtássor között, középen tekeredik a plasztikusan kialakított kígyó. A kígyó a néphiedelem szerint igen nagy tudású állat, örök élettel bír, ezzel a szimbólummal kívántak a kancsó tulajdonosának hosszú életet. Mások szerint a kígyó a ravaszságot, furfangot jelképezi.

Egy süveg alkotja az edény száját és a kiöntőjét, a kancsóknak egyetlen függőleges füle van. Ez az edényforma a közép-tiszai és az alföldi műhelyek specialitása volt, a legkorábbi ismert miskakancsó 1828-ban készült.

Egy ilyen ivóedény elkészítése igazi kihívás a fazekasmester számára. A miskakancsó szobor is, edény is, minden darab egyedi, ennek a készítését tartják a fazekasmesterség csúcsának.

Minden darab egyedi
Fotó: Mészáros Annarózsa

Lehet saját miskád is

– Hogyan került ennyi kancsó a Balatonhoz?
– Bár ez a tárgy nem a Balaton környékének jellegzetes darabja, de a balatoni boroknak kiváló tárolóedénye a miskakancsó.
Zentai Gábor tapolcai tanárral, gyűjtővel, nagyon jó kapcsolatunk volt, ő ajánlotta mindig, hogy értékes miskakancsó-gyűjteményét egyszer szeretné nekünk adományozni. Csak akkor még nem volt hely arra, hogy méltó módon bemutassuk az évtizedek óta gyűjtött 94 kancsót, melyeket több mint 40 kiállításon láthattak eddig az érdeklődők az országban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Szomorú aktualitás, hogy az avatást Zentai Gábor már nem érhette meg, nem láthatja, hova kerültek féltve őrzött miskái – mondta Pékné Orbán Julianna. – Kiegészítettük a gyűjteményt kortárs miskákkal is, így már több mint 100 miskakancsónk van. Fontos volt, hogy átláthatóan és biztonságosan mutassuk be a darabokat, a fapolcokat úgy vágtuk le, úgy helyeztük el, hogy lehet rajtuk látni az évgyűrűket is, így tisztelgünk a múlt előtt.
A kancsók felett citerák díszítik a Miska pince falát, gyere, nézd meg a kiállításon készített képeinket!

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Göcsejből a Balaton mellé – lebontották, átköltöztették, majd darabokból újraépítették a 170 éves pincét

Pékmúzeum és Herbárium kapott helyet az egykori vízimalomban Gyenesdiáson

Kilátótúrák, séták és bringás kalandok – kétnapos ajánlat Gyenesdiáson

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva