Mihály Szilvia | 2021.04.21. 06:00
Kilátótúrák, séták és bringás kalandok - kétnapos ajánlat Gyenesdiáson
Nincs strandidő, és mégis a Balatonhoz csábítunk? Ez nem kérdés. A Nyugat-Balaton üdülőfalujában egész évben várnak az aktív programok. Bakancsot és piknikplédet is hozz magaddal, ha jössz!

Gyenesdiás könnyen elérhető vonattal és kerékpárral is, kétnapos ajánlónk kiindulópontja ezért a vasútállomáshoz közeli strandparkoló lesz, ahol a kocsival érkező vendégek biztonságban hagyhatják autójukat. Ez a Balatoni Bringakörút mellett található, és a közvetlen közelében számos izgalmas programlehetőséget mutatunk.

Még nincs zsúfoltság, kényelmesen és biztonságosan tudtok sétálni vagy bringázni, rollerezni is, sőt, a környék legjobb fagyiját, sütijét és lángosát is megkóstolhatjátok.

Fotó: Keszey Ágnes

Biciklis és gasztrokalandok – Első nap

A legjobb, ha érkezés után esztek egy fagyit a Bringatanyán, a környéken itt a legfinomabb a jeges frissítő, így kellő energiát gyűjthettek a közeli parkban, a Kárpáti korzón való kalandokhoz. A járdákon, ösvényeken imádnak a kicsik motorozni, rollerezni, a nagyobbak részére ügyességi gördeszka- és biciklis pálya is épült, sőt, szabadtéri fitneszparkban is tornázhattok.

A parkban van egy aprócska forrás tóval, ebben nyüzsögnek a békák, másszatok fel a kis dombocska kilátójába, tapossatok a Kneipp-ösvényen és játszatok egy malom játékot az asztalokon. Piknikezni is tudtok, és a park közepén található vízcsapból megtölthetitek a kulacsokat.
Futókkal, nordic walkingos túrázókkal is találkozhattok, miközben átsétáltok a strandra. Itt felújítási munkák folynak, de ha nyitva van a kapu, bemehettek sétálni és játszóterezni is.

Nyáron nyüzsgés, most csend és nyugalom
Fotó: Mihály Szilvia

A Diási Játékstrand és a horgásztanya között van egy kis titkos öböl, itt hattyúk, kacsák úszkálnak, a strandról ki kell jönni és Keszthely irányába haladva néhány perces séta után élvezhetitek a vízparti csendet.

Borongós időben is csodálatos
Fotó: Mihály Szilvia

Hétvégén a piacon tudtok venni helyi termékeket, ne hagyjátok ki a lángost vagy a sült halat sem.

A piac melletti réten készült el tavaly nyáron a láncfűrészes szobrász, Bálint József hatalmas turulmadara, ez most a település Történelmi szoborparkjában látható, sétáljatok el oda is.

Útközben álljatok meg a Mónisütinél szénhidrátpótlásra. Mehettek kerékpárral vagy gyalog is, nincs nagy autós forgalom még a településen. Különleges hangulatú nyaralók és lakóházak között, kissé emelkedő úton juthattok el a faszobrokkal díszített parkhoz, ahol játszótér is található.
Ez a parttól másfél kilométerre van, ha nem akartok sétálni, vagy bicajozni, a cukrászda és a park előtt is találtok parkolót.

A Történelmi Szoborpark
Fotó: Mihály Szilvia

Innét a felújított vízimalomhoz menjetek, a 71-es úton Vonyarcvashegy felé haladva, van járda, ha gyalog mentek tovább. A Nepomuki Szent János-forrás és szoborhoz nagyjából 300 méter múlva, a Malom utcán jobbra juttok le, innét sétálhattok lefelé a működő vízimalomhoz. Persze a kerékpárútról bicajjal egy új leágazón, a Forrás ösvényen is feljuthattok.

Diási vízimalom
Fotó: Gyenesdiás Tourinform

Ha már elfáradtatok, és nem kocsival jöttetek ide, akkor sétáljatok vissza a strandhoz, de ha van még kedvetek, gyertek velünk tovább!

Keszthely irányába induljatok el a Kossuth utcán, ahol a Pásztorház épületét kívülről is érdemes megnézni. A nádtetős apró ház a XIX. század közepén épült, a község csordásának szolgálati lakása volt.

Nem messze, a körforgalomnál a Keramikustanoda 150 éves nádfedeles épülete és egy 130 éves regős prés is kínál kitűnő fotótémát.
Innét a vasútállomásnál hagyott autótok nagyjából fél óra alatt érhető el gyalog, ha bringával jöttetek, szinte végig csak gurultok lefelé.
Érdemes kitérőket tenni a kis utcácskákba, csodaszép kertek és házak között sétálhattok, tekerhettek.

Bakancsot fel – második nap

Ezt a napot az erdőben töltjük, kevésbé sportos kirándulók a Nagymező melletti parkolóban hagyhatják az autót, de a bevállalósabb csapatok gyalog, vagy bicajjal is érkezhetnek a településtől 2 km-re található kiindulási ponthoz.

Túracipő, réteges öltözet, víz, ennivaló, naptej és kullancs elleni védőkrém vagy spré legyen nálatok. A Nagymezőn van víz és mosdó is. Terepfutók számára is ideális a környék, erre vezet a Vadlán futók útvonala, és a terepbicajosok is imádják a Keszthelyi-hegységet.

Kalandok az egész családnak
Fotó: Mihály Szilvia

 

Két kilátót, egy bányát és egy erdei tornapályát fogunk útba ejteni.

Ha útravalót szeretnétek, akkor útközben A Faludiban tudtok szendvicset, BBQ és grill ételeket is kérni. A Nagymezőn kialakított főzőhelyek, padok, asztalok teszik kényelmessé a szalonnasütést, bográcsozást, ne hagyjátok ki a szabadtéri sütögetést se a napi programból.

Bemelegítésnek sétáljatok el a közelben található egykori kőbányához. A fél km-es séta végén egy holdbéli táj fogad, útközben akár geocaching ládákat is kereshettek.

A bánya egy fenti ösvényről
Fotó: Keszey Ágnes

Csillagtúrázni fogunk, minden alkalommal visszatérünk a Nagymezőre, aki elfárad, az egy körből kimarad, vagyis a nagy tisztáson várja meg a többieket.

Bár a Festetics-kilátó felújítás miatt zárva, ne hagyjuk ki a Nagymező felett magasodó domb megmászását. Van egy meredekebb és egy lankásabb útvonal is. A 235 méter magas Kerek-hegyre sétálva az ébredező tavaszi erdőben harapni lehet a friss levegőt, és már a kilátó tövéből is varázslatos a panoráma.

A Festetics-kilátóhoz vezető út
Fotó: Mihály Szilvia

 

Visszatérve a völgybe, hogy kissé megnyugodjon a pulzusunk, az Erdei tornapályát vesszük célba a következő kilátó helyett. A 16 állomásból álló pályát gyerekek is könnyen teljesítik, a túrát színesítő közös tornagyakorlatok után pihenjetek egy kicsit.

Nagymező
Fotó: Mihály Szilvia

 

A Pető-hegyen a Berzsenyi-kilátóhoz egy jó meredek út visz fel, ez egy bő fél órás séta felfelé, de megéri a szaporább szívverés. Álljatok meg többször, láthattok napon sütkérező gyíkokat, apró rovarokat, és megannyi madarat is útközben. A kilátóból látjuk a Balatont, az alattunk fekvő hegyeket, dombokat.

A Berzsenyi-kilátó
Fotó Keszey Ágnes

A második nap végén az egész család jól fog aludni, a friss erdei levegőn megtett kilométerek után nem lesz szükség altató mesére.

Kattints ide a siófoki és a keszthelyi kétnapos ajánlónkért!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva