Mihály Szilvia | 2022.06.14. 08:00
Felforrósítjuk a hangulatot ezekkel a gyenesi antik kályhákkal
Akár hűvösebb az idő, akár éppen kánikula tombol a Balatonnál, az ingyenesen látogatható antik kályhák gyűjteményét ne hagyd le a bakancslistádról.

Gyenesdiáson a szuper strandok és kirándulási útvonalak kipróbálása után számos kiállítás is vár rátok, ahol megismerhetitek a régi idők mesterségeit. A Miska pince, a felújított vízimalom és az ősi állatfajokat bemutató Festetics Imre Élménypark és a Darnay pince mellett újra látogatható az antikkályha-gyűjtemény, ahol csodálatos vaskályhákat és használati tárgyakat mutat be nektek a gyűjtő, akit, ha szerencsétek van, felújítási munka közben is láthattok.

Minden kályha egyedi
Fotó: Mészáros Annarózsa

Minden kályha egy műalkotás

A Feldiási hegy oldalában található kiállítás egy családi házban kapott helyet, a tulajdonos Vaszkó Ernő és felesége, Szilvia előzetes bejelentkezés után térítésmentesen vezeti körbe az érdeklődőket a különleges tárlaton. Ernő 25 éve gyűjti a XIX. századi polgári lakásokban fellelhető öntöttvas tárgyakat és kályhákat, kiállítását a Trianon előtti tárgyak alkotják, melyek főleg Németországból, a Felvidékről, Erdélyből származnak.
A művészien megmunkált vaskályhák lenyűgözik a hölgyeket is, a kályhák között a nagyszülők nosztalgiával emlékeznek vissza saját gyerekkorukra, a kicsik pedig tátott szájjal hallgatják, milyen volt, amikor nem egy termosztátot kellett elcsavarni ahhoz, hogy meleg legyen.

Vaszkó Ernő gyűjti és felújítja a régi kályhákat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Jelenleg 30 felújított kályhát láthatnak a vendégek, a korábbi 500 darabos gyűjteményt 2016-ban átadtuk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak, hogy méltó helyen tudják bemutatni azokat. Itt az alagsorban már nem volt elég hely a 150 kályhának, vasalónak, kisebb tárgyaknak, nem volt átlátható, nem volt hely rácsodálkozni a művészi megmunkálásra, a különböző stílusjegyekre.

Egy kályha elkészítéséhez több mesterember közös munkájára volt szükség. Sorozatgyártás nem volt, egyéni megrendelésekre dolgoztak. Először az asztalosmester készítette el a tervező utasítása alapján az öntőmétert, amiből homokminta készült. Ebbe öntötték az 1600 fokos vasat, az öntőmester figyelte, hogy mikor indulhat a csapolás. Nem hőmérő, hanem tapasztalat alapján dolgoztak. A kályhákat szét lehetett szedni, így a szállításuk is megoldható volt.

Művészi alkotás vagy csak egy kályha ajtó?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Jancsikályha és tűzikutya

A nagy szekrénykályhák fülkéiben még ételt is lehetett melegen tartani, van itt olyan kis kályha, amit hajón vagy színházi karzaton használtak.
Jancsikályhák, vasalók, gyertyatartók, sakkasztal, tükör- és fényképkeretek, dohányszelence, esernyőtartó, levélnehezékek, kínálótálak, harangok, kulcs-, szalvéta-, hamu- és gyufatartó, szenesláda valamint dísztárgyak, szobrok várják az érdeklődőket, de látunk borbélyok által használt habtartót is.
Az egyik kedvencünk a tűzikutya, a két hosszú hátú kutyát régi kandallókban használták. A hátukra fektették a vékony fadarabokat, és a fa alatt papírral begyújtottak. Ernő azt mondja, a tárgy betöltené a funkcióját díszítés nélküli is, de a míves kidolgozás sokat elárul a százötven évvel ezelőtti magyar öntőműhelyek és mesterek ízlésvilágáról. Ezek a mindennapi használati tárgyak műalkotások is egyben. Mivel a vasnak magasabb az olvadáspontja az aranynál, sokkal nehezebb ezeket a szobrokat ilyen aprólékosan elkészíteni.

A vasat nehéz megmunkálni…
Fotó: Mészáros Annarózsa

Értékmentés

Ahhoz, hogy egy felújított darabból kiállítási tárgy legyen, sokszor három-négy hasonló kályhát is meg kell venni, hogy minden darab, fogantyú a helyére kerülhessen. Van olyan, hogy egy lyuk kifúrása is órákba kerül a javítás során.

Ezek a kályhák működőképesek, a kiállítási darabokon kívül több kályha került már ki mindennapi használatra is Ernő kezei közül. Azt mondja, mivel ezek a kályhák már száz évig működtek, ő garanciát nem ad, de 20 év múlva is visszahozhatják a vásárlói, ha elromlanának.

– Húsz éve is ezt mondtam, de nem volt még probléma velük – nevet. – Sajnos az államosítás idején ismételt szlogen, hogy „Gyűjtsd a vasat, gyűjtsd a fémet, ezzel is a békét véded” oda vezetett, hogy az emberek elvitték a MÉH telepekre és beolvasztották a vaskályháikat.

A műhelyben várakozó darabok
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Erdélyben a hatvanas években a gáz bevezetése után a kályhák alsó harmadára a fűtőtérbe, 40 cm magasan lángpisztollyal lyukat vágtak, ezeket nehéz kijavítani. Volt, hogy egy hegyet, volt, hogy egy kutyafejet vágtak ki a mintából, ezeket is igyekszem újraalkotni.
Továbbra is gyűjtöm és mentem a kályhákat, hogy visszaadjam eredeti szépségüket, a kiállítás anyaga folyamatosan bővül.

Nézd meg a kiállításon készített képeinket!

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Boros vitézek a föld feletti balatoni pincében

Pékmúzeum és Herbárium kapott helyet az egykori vízimalomban Gyenesdiáson

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva