Keszey Ágnes | 2021.10.18. 08:00
Gyenesdiáson vár a Gyógyító Óriás
A fejében citromfű, a kezében vérehulló fecskefű, pocakjában menta, a lábánál pedig körömvirág. Hogy ki vagy mi is ez a furcsaság? Ő a Gyógyító Óriás, a gyenesdiási Herbárium ember formájú magaságyása, mely telis-tele van gyógynövénnyel.

1551-ben épült meg az az épület, mely évszázadokon keresztül vízimalomként működött, majd hányattatott sorsa volt. Történetéről és újjászületéséről korábban már írtunk.

A felújítás terveit és a malom történetét itt mutattuk be

A megújult épület átadásáról itt olvashatsz

Idén tavasztól Pékmúzeum és Herbárium működik az önkormányzat tulajdonában lévő, ingyenesen látogatható, nagy múltú épületben – utóbbi nem csak turisztikai látványosság, egészségünket is szolgálja.

Már a megérkezés is varázslatos: az épület felé közeledve mellettünk csordogál a patak, elénk tárulnak és illatoznak a gyógynövények, s úgy érezhetjük, ez itt a nyugalom kis szigete. Ilyenkor, ősszel, a közelgő tél előtt különösen sok mindenről tudtunk beszélgetni a Herbárium üzemeltetőjével, Wagenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeutával, aki tősgyökeres zalai füvesasszonyként említi magát.

– Hogyan született meg az az ötlet, hogy egy régi malomban a főszereplők gyógynövények legyenek?
– Amikor elkezdődött a malom felújítása, már akkor megvolt az terv, hogy itt egy fűszerkert létesüljön. Ugyanis 1551-es adatok vannak arról, hogy az akkori malomépület körül fűszerkert volt. Az ötlet tehát adott volt, így újra fűszerkert létesült, s ehhez kapcsolódva alakítottuk ki a herbáriumot, hogy élettel töltsük meg.

 

– Itt vagyunk az épület előtt, a Gyógyító Óriás mellett, mely tele van különböző féle növényekkel. Felsorolni is sok lenne, hány és hány féle segíthet különböző testrészeink bajain, de azért említsünk meg néhány jellemző növényt, mutassuk be segítő, jótékony hatásait!
– Ez egy különleges magaságyás, melynek az érdekessége, hogy úgy lettek beültetve a növények, hogy ott helyezkednek el, amely szervre hatnak. A fejnél idegrendszerre ható növények vannak: például a levendula és a citromfű. Ezek nyugtató hatásúak. A torokrésznél többfajta kakukkfű és zsályák. Ezek a gyulladás-és fájdalomcsillapás gyógynövényei. A kezeknél egy kis kakukktojás: a vérehulló fecskefű, ami vadon él, hiszen a többi termesztett gyógynövény. A vérehulló fecskefű a szemölcsirtás hagyományos növénye. Haladunk tovább: az emésztőszervrendszernél például a mentákat és az oregánót említeném. Az immunrendszer erősítésnél a kasvirágfajták vannak beültetve. Lejjebb haladva ott van a cickafarkfű, a női szervrendszer, a nőgyógyászati betegségek alap gyógynövénye. Voltak tökpéldányaink – ezek most éppen nincsenek – hiszen a tökmagolaj a férfi szaporítószervrendszer alap gyógynövénye. A lábaknál a rozmaring helyezkedik el: fájdalom- és gyulladáscsillapító hatású növény, de van csalán és körömvirág is. Elég széles a paletta és ez még tovább bővül és változik majd.

 

– Tovább haladva, de még kint a szabadban maradva, az épület háta mögött egy másik, de már hagyományosabb formájú fűszerkert van. Az ezerféle gyógynövény közül milyen szempontok szerint alakítottad ki az ágyásokat, s milyen baj esetén fordulhatunk e növények felé?
– Hat magaságyásunk van, ezekben az alap gyógynövényfajokat mutatjuk be: például van itt levendula, citromfű, mentafajok, kakukkfű, rozmaring, borsikafű és zsályák. Van itt gyógyító tápláléknövényként számos helyi paprikafajta is. Az összeválogatásnál elsődleges szempont volt, hogy olyan növényeket ültessünk ide, melyek szeretik ezt a helyet, az itteni adottságokat. Fontos volt, hogy a mi gyógynövényeink legyenek – tehát magyar fajtákról beszélünk. A gyógy-fűszernövények ültetését is lényegesnek tartottuk, hiszen ez egy bemutatókert is.

 

Itt rengeteg turista, gyerekcsoport, család megfordult a nyár folyamán és ezeket az alap fűszernövényeket itt ismerték meg, mert nem biztos, hogy láttak például már bazsalikomot – csak tasakban, szárított formában. Itt viszont meg lehet szaglászni, meg lehet kóstolni, meg tudjuk mutatni és el tudjuk mondani a hatásait.

 

– Lépjünk be az épületbe, itt két szoba is várja a látogatókat. Ahogy átlépjük a küszöböt, egyből látjuk, hogy rengeteg növény, szára, virága, termése szárad itt.
– Nagyon izgalmas helyre csöppennek, akik ide belépnek, hiszen rögtön a konyhába érnek. Szoktam mondani, hogy itt a „boszorkonyhában” vannak. Igazából a herbárium úgy működik, hogy minden gyógy- és fűszernövény ami megterem a kertben, azt mind felhasználjuk. Itt, a konyhában készítjük el a gyógynövényes limonádékat és teákat, amelyeket az asztaloknál felszolgálunk. A kertből az asztalra elv alapján dolgozunk, és próbáljuk megmutatni azt, hogy amit a kertben szedünk, abból mit lehet készíteni. Többek között van itt csipkebogyó, levendula, cickafarkfű, galagonyatermés, de áznak itt különféle ecetekben különféle növények: például oregánó almaecetben, és vannak mentafajták is. De ez csak egy kis ízelítő, mert ezeknél lényegesen több mindent készítünk.

– Rózsaszirmokat is látok itt egy hatalmas üvegben.
– A sétány mellett vannak nagyon szép rózsáink, és ez is gyógyhatású növény. A sziromnak nagyon jó gyulladáscsillapító hatása van, nagyon finom belőle a tea-forrázatként, illetve különféle teakeverékekbe szoktam beletenni. Amit tudok, felhasználok. Azt szoktam mondani, hogy a természet nem azért adja, hogy elpocsékolódjon, hanem hogy valamit tudjunk alkotni és felhasználjuk az egészségünk érdekében.

 

– És egy hatalmas napraforgófej is szárad itt, illetve a magjai. A szotyit nasiként, rágcsaként szoktuk fogyasztani, ennek is van valamilyen kedvező hatása?
– Gyógyhatása és története is van. Nyáron egyszer kint beszélgettem a vendégekkel a magaságyások mellett és egy hölgy öt napraforgómagot nyújtott felém. Az ország másik feléből érkezett és kimondottan ide hozta ajándékba. Mivel a magaságyások már készen voltak, hirtelen nem tudtam hova tenni őket, így az ágyások mellé, a földbe dugdostam a magokat. Hatalmasak és gyönyörűek lettek a virágok, mint egy kapu, úgy összeborultak. Nyáron szerettek ott a vendégek fotót készíteni, különleges látvány volt. A napraforgónak egyébként a szirma gyógyhatású. A magját az olajkészítéshez használják.

 

– Sétáljunk tovább a másik helyiségbe, ami finomságokkal és szépségekkel van tele, a csodák tárháza.
– Igen, azt szoktam mondani, hogy ez egy gyógynövényes kincsestár. Pici, de mi nagyon szeretjük. Sokoldalúan be tudunk mutatni több mindent. Egyrészt a növények szárítási módját, illetve a saját készítésű gyógynövényes termékünket. Ezekről szoktam mesélni, lehet kóstolni. És a saját termékeink mellett egyéb, a környékről idekerülő kézműves termékek is megtalálhatóak.

 

– Melyek azok, amelyek ilyenkor – az ősszel jellemző problémák megelőzésében, kezelésében és a télre való felkészülésben – hasznosak lehetnek?
– Az őszi időszakban járunk, ilyenkor nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk a természetben. Temérdek kincset lehet találni. Nagyon szeretem ezt az időszakot, hiszen indul a csipkebogyó-gyűjtés. Szörpöt, lekvárt készítünk belőle, teának szárítjuk: immunrendszert erősítő alap gyógynövényünk, de még a magját is felhasználjuk. Magpárnát készítünk belőle gyerekeknek fülfájásra. Nagyon büszke vagyok rá, hogy általunk a környéken sikerült visszavezetni ezt a növényt a köztudatba. Sokan kedvet kaptak hozzá, hogy kimenjenek a természetbe, szedjék a csipkebogyót, ne féljenek tőle és dolgozzanak vele. Bár nagyon sok munka van vele, de nagyon jó hatása van. Vannak kökényből készítményeink, melyek hamarosan lesznek – ennek kell, hogy egy kis hideg hatás érje: meg kell csípnie a dérnek. Ám, ha leleményesek vagyunk, akár most is szedhetünk és egy kicsit tegyük be a fagyasztóba. Kökényből is készítünk lekvárt és szörpöt és feldolgozzuk a galagonyát is.

 

– A mozgalmas nyár véget ér, de az újjászületett régi malom nem zárja be kapuit, hiszen a Gyógyító Óriás és a fűszerkert bármikor megtekinthető, a Pékmúzeum és a Herbárium pedig októbertől december 20-ig hétvégenként 13-tól 16 óráig nyitva tart. Mi mindent kínáltok még az ősz folyamán?
– Egy csoda volt ez az első szezon. Nagyon sok érdeklődő érkezett, az ország minden szegletéről. Nagyon jó érzésekkel jöttek, és úgy gondolom, úgy is távoztak tőlünk. Sokan voltak olyanok, akik a nyitás után: nyár elején – júniusban, júliusban érkeztek – és visszajöttek augusztusban, hogy még egyszer körbenézhessenek. Azt mondták a látogatóink, hogy nagyon szeretik ennek a helynek a nyugalmát, szeretnek meginni egy limonádét, szeretnek egy kicsit beszélgetni, egy kicsit pihenni. A nyári nagy nyüzsgésben mindenkivel volt egy kis gyógynövényes beszélgetés és egy-két kedves szó. Október elsejétől már rövidített nyitva tartással várjuk a vendégeket, de rengeteg programmal készülünk. Nagyon fontos, hogy élővé vált a Pékmúzeum és a Herbárium. Rengeteg gyermekfoglalkozás, de felnőtteknek szóló program is lezajlott. Az őszi időszakban lesznek tematikus hétvégéink, foglalkozásaink, képzéseink és az adventi időszakra is készülünk gyógynövényekről szóló beszélgetésekkel, elcsendesedéssel.

 

A gyógynövényes eseményekről itt találsz részleteket

 

Az év végi bezárásáig rengeteg program várja az érdeklőket, s a tavaszi nyitástól ismét. De bármikor jár a malom felé valaki, még egy érdekesség vár rá. A malomtól indul, a János-forrás mentén a Forrás-tanösvény, mely 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. A sétány a Balatoni Bringakörútra vezeti a látogatókat, melyről a Balaton-part, a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér és a Keszthelyi-hegység egyaránt elérhető kerékpárral vagy gyalogosan.

 

 

Nyitókép: shutterstock

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva