Mozsár Eszter / zaol.hu | 2022.06.25. 20:00
Kékben úszó festmények
A kék nemcsak a balatoni élet, a víz, a vitorlások színe, belső nyugalmat, harmóniát üzen, ezért akár portrék készítéséhez is ideális.

Miklós Hajnal Barcsay- és Josef Albers-díjas festőművész Belső kék című egyéni tárlata nyílt az elmúlt héten a gyenesdiási József Attila Művelődési Ház és Könyvtárban, amit június 28-ig nézhetnek meg az érdeklődők. Az erdélyi származású, majd később Gyenesdiáson letelepedett festőművész tavalyelőtt a Balatoni Múzeumban, valamint a keszthelyi Kortárs minigalériában mutatkozott be, előtte pedig a Balaton Színházban voltak láthatók alkotásai. Idén februárban képzőművész társaival ugyancsak a múzeumba tért vissza egy közös kiállítás erejéig.

Forrás: zaol.hu

A mostani felkérésre stílusosan a Balatoni életet idézi meg úgy, hogy a vitorlások és a „Magyar tenger” ábrázolása mellett még a portrék is kékben „úsznak”. Miklós Hajnal számára a kék nem a melankólia vagy a szomorúság színe, hanem a belső nyugalom és a harmónia letükrözése. Azt szeretné, ha a képeket nézőket is hasonló lelki állapotba hozná. Az akvarell festményeken természetesen helyi témák is megjelennek, köztük például egy barátságos kutyus. Hajnal számára a víz témájú képek egyébként egy régi, gyermekkori traumatikus élmény gyógyító alkotások egyben.

Forrás: zaol.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Síkból kiszakadó, mozgó festmények – A keszthelyi Tóth Xénia képzőművészeti illúziókeltései

Hazatért Alkotók

Kék nyulak a badacsonyi Hableányban

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva