likebalaton.hu | 2024.03.01. 10:00
Már a kertben élvezi a napsütést a leander
A leander (Nerium oleander) a mediterrán térségből származó, látványosan virágzó cserje, amely a mérsékelt égövi éghajlaton is népszerű dísznövény. Számos változata létezik, a rózsaszíntől a fehéren át a sárgáig és a vörösig terjednek a virágai, melyek az egyszerűtől a dupla formáig változatosak. A korai tavaszt pedig már a kertben, teraszon élvezik.

A leanderrel nem lőhetsz mellé! Ez a mediterrán csodabokor színpompás virágaival és illatával varázsolja el a teraszokat, erkélyeket, sőt, a nappalit is.

Az ideális leander-élet titka egyszerű: szereti a sok napfényt, a rendszeres, de mértékletes öntözést és a tápanyagokban gazdag földet.

A teleltetésnél óvd a fagytól, de márciusban már bátran engedd szabadon a napfény csókjait élvezni.

Változatos fajtáiknak köszönhetően mindenki találhat kedvére valót, legyen szó harsány rózsaszínről vagy finom halvány árnyalatokról.

Vigyázat, néhány leander szereti megmutatni a vad oldalát: a gondozásnál húzz kesztyűt, mert leveleik és száraik mérget tartalmaznak!

A leander nem csak szép, de erős is. Kitartóan bírja a betegségeket, de ha rosszul érzi magát, jelez: levelei sárgulnak vagy a virágok korán hullanak.

A leander szomjas növény, különösen a nyári kánikulában, amikor naponta jelentős mennyiségű vizet párologtat, egy nagyobb példány kánikulában akár 20 liternyit is.

 

 

Ha a levelek hullani kezdenek, több öntözésre van szüksége.

Hetente tápoldatozás vagy káliumban gazdag műtrágyázás ajánlott.

Kiültessem a kertbe vagy egy hatalmas kaspóba kerüljön?

A leander kiültetését a kertbe vagy egy nagy kaspóba több tényező is befolyásolhatja. Ha elegendő helyed van a kertben, és szeretnéd, ha a leander szabadon növekedhet, válaszd a kiültetést. Így a növény gyökerei mélyebbre és szélesebbre terjedhetnek, ami erőteljesebb növekedést eredményezhet. Emellett a kertben a leander természetesebb környezetet élvezhet.

Amennyiben azonban változékony az időjárás a térségben, vagy télen védett helyre kellene mozgatnod a növényt a fagyok elkerülése érdekében, egy nagy kaspó lehet a jobb választás. Ebben az esetben könnyebben mozgathatod a leandert, ha szükséges. Mindkét esetben biztosíts elegendő napfényt, rendszeres öntözést, és tápanyaggal dúsított földet a leander számára.

 

A leander metszése nem kötelező, de segíthet a bokrosodásban és a dús virágzásban. Ha elégedett vagy a növény formájával és virágzási intenzitásával, nem szükséges metszeni. Metszés nélkül is szépen fejlődhet, de idővel elöregedhet vagy felkopaszodhat, ilyenkor metszéssel újra fiatalítható és sűrűbb növekedést érhetünk el.

És a kártevők?

A leander szívós, de az aphidok és pókatkák megtalálhatják. Szerencsére ezek ellen hatékony védelmet nyújtanak a biológiai és természetes rovarirtó szerek. Itt van néhány tipp.

  1. Préselj össze néhány gerezd fokhagymát, tedd egy liter vízbe, hagyd állni egy éjszakán át, majd szűrd le és használd a növény permetezésére.
  2. Keverj össze egy-két teáskanál cayenne borsot vagy őrölt paprikát egy liter vízzel és egy kis mosogatószerrel, hogy a keverék jobban tapadjon a levelekhez.
  3. A neem olaj egy természetes rovarirtó, amely hatásosan bánik el a kártevőkkel, és segít megelőzni az újabb fertőzéseket.

 

Fotók: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva