likeBalaton.hu | 2023.03.26. 16:00
Húsvétra már kiköltözhet a leander a szabadba
A balatoni kerteknek kedvelt növénye a leander, sokféle színben pompáznak egész nyáron át. Sokan télire is a szabadban hagyják, de a beltéren telelő példányokat is kiültethetjük már.

A leander lombozata nyáron roskadásig telhet virágokkal, látványa harmóniát, boldogságot áraszt, dézsás megjelenése pedig igazi mediterrán hangulatot teremt. A hideget viszont rosszul tűri, ezért alaposan meg kell fontolni, hogy mikor lehet kitenni a szabadba. Túl azon, hogy jól választjuk meg az időpontot, érdemes a növényt felkészíteni a kiköltözésre, hiszen a hirtelen környezetváltozás megviselheti.

Bár még hűvös van odakint, amint az éjszakai fagyok megszűnnek, máris vissza lehet szoktatni ezt a csodálatos bokrot a kinti körülményekhez. Érdemes már most megtenni az előkészületeket: mutatjuk, mi mindenre kell gondolni a szabadba helyezés előtt.

Dézsába vagy a földbe ültessem a leandert?

A leander földbe ültetésének előnyei közé tartozik, hogy a növénynek nagyobb helye van a gyökerek fejlődéséhez, és a természetes talaj tápanyagokban gazdag lehet. Ezenkívül a földben lévő növények általában jobban ellenállnak a szélsőséges időjárási viszonyoknak, mint az edényben lévők.

A dézsába ültetett leander előnyei közé tartozik, hogy könnyebben áthelyezhető, és szabadon költöztethető másik helyre. Ezenkívül az edényekben lévő növényeket könnyebb gondozni, és szabályozhatóbb a talaj nedvességtartalma. Ráadásul a téli hideg időjárás idejére áthelyezhetjük egy melegebb helyre, így megóvhatjük őket a fagy okozta károsodástól.

 

A leander átültetésére fel kell készülni

Érdemes új cserepet és megfelelő földet, trágyát venni az átültetéshez, talajfrissítéshez. A kicsi bokrokat évente, a nagyobbakat kétévente kell átültetni, és mindig csak maximum két mérettel nagyobb cserepet válasszunk.

A leander lúgos, tápanyagban gazdag földben érzi a legjobban magát, így tökéletes lesz számára az általános virágföld. Akár új cserépbe költöztetjük, akár nem, érdemes talajcserét és gyökérmetszést végezni a leanderen: ehhez fektessük el óvatosan a bokrot, majd húzzuk le róla a cserepet. Szárítsuk így két napig, majd éles késsel vagy fűrésszel vágjuk le a vastag, föld nélküli gyökereket. Kézzel lazítsuk fel a megmaradt gyökereket, majd friss földdel együtt állítuk cserépbe a növényt.

A leandernek számos színváltozata van

  • A fehér a leggyakoribb színváltozat, a leander fehér virágai szépek és elegánsak.
  • A leander rózsaszín virágai széles skálán mozognak, az enyhe rózsaszíntől a sötétebb, élénk rózsaszínig.
  • Néhány leander fajta piros virágokkal rendelkezik, amelyek élénk és figyelemfelkeltőek.
  • A leander sárga virágai ritkábbak, de azok is nagyon szépek lehetnek.
  • Néhány leander fajta narancssárga vagy korall színű virágokkal rendelkezik, amelyek gyönyörűen kontrasztálnak a sötétzöld levelekkel.
  • Néhány leander fajta lila vagy ibolya virágokkal rendelkezik, amelyek gyönyörűek és különlegesek.

A leander fehér és rózsaszínű virágai lehetnek egyszerűek vagy csíkosak is, ami további színváltozatokat eredményez.

Vágjuk vissza a hajtásokat

Első körben szedjük le az elszáradt leveleket, vágjuk le az elhalt, száraz ágakat, hajtásokat.

A tetvekkel borított részeket szappanos vízzel gyengéden mossuk le. A téli pihenő során túlnyúlt hajtások végeit érdemes levágni, legalább a felső egyharmadot.

De ha nagyon megnyúltak, akár felükre is visszavághatjuk ezeket az ágakat. Így bokrosodni fog a növény, nem pedig nyúlni. A levágott hajtásokat akár meg is gyökereztethetjük, így több azonos virágszínű leanderünk lesz.

Gondos időpontválasztás

Március végén, április elején már kitehetjük a leandert a kertbe, de csak akkor, ha nem fagyosak az éjszakák, és nappal rendszeresen eléri a hőmérő higanyszála a 15 Celsius fokot. Egy-egy gyenge fagyos éjszakát még elbír a leander, sőt, a kártevők miatt akár kívánatos is lehet mínusz 1-2 fok. Ám az ennél hidegebbet nem tolerálja ez a mediterrán növény. Ha hűvösebb lenne az idő, akkor várjuk meg, míg kedvezőek lesznek a körülmények.

Fokozatosan szoktassuk a változáshoz

Hiába melegszik fel az idő, nem érdemes azonnal a végleges helyére tenni a leandert. A növényt érdemes fokozatosan hozzászoktatni a kinti körülményekhez: tedd félárnyékos helyre, majd egy hónap elteltével a végleges helyére. Az sem baj, ha néha visszaviszed a lépcsőházba vagy a garázsba , hogy ha jön egy késői fagy, ne tegyen benne kárt. A hirtelen napsütést nehezen viseli a növényt, árthat az új hajtásoknak, ezért olyan helyet válassz, ahol inkább a reggeli és a késő délutáni nap éri a növényedet.

Nyáron viszont imádja a tűző napot, és az árnyékot nem kedveli. A leander dús virágaival mindenhol jól mutat: csodálatos dísze a városi teraszoknak, de a vidéki portáknak is.

Jó tudni a leanderről

A leander egy kúszónövény, amelynek tudományos neve Nerium oleander. Természetes élőhelye Európa és Ázsia, de sok más kontinensen is termesztik dísznövényként. A leander szép virágai miatt népszerű, amelyek általában fehérek vagy rózsaszínűek, és kellemes illatuk van.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a leander mérgező növény. Az összes része, beleértve a leveleket, a szárakat és a virágokat is, tartalmaznak káros vegyületeket, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ha lenyeljük a növény bármely részét, az komoly egészségkárosodást okozhat.

A leander a görög mitológiában is szerepel, ahol Leander nevű ifjú, minden éjszaka átúszott a Bozporuszon, hogy meglátogassa szerelmét, Hero-t. A történet tragikus véget ért, amikor a vihar eloltotta a nő fáklyáját, és Leander belefulladt a tengerbe.

Összességében a leander szép, de mérgező növény, amely fontos szerepet játszik a mitológiában és a dísznövény-kertészetben.

Forrás: lakaskultura.hu
Fotók: shutterstockMegosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva