Keszey Ágnes | 2020.08.09. 08:00
Nők, ha lőnek... - kipróbáltuk a paintballt Gyenesdiáson
Bár egyikünkről sem mondható el a likeBalaton csapatából, hogy harcias amazonok lennénk, ám olykor mégis kicsit azzá válunk - ha be szeretnénk mutatni érdekes foglalatosságokat.

Ilyen volt, amikor tavaly tankokkal ismerkedtünk, vagy amikor idén íjászkodtunk, sőt, mélységes mély kút aljára merészkedtünk. Minden bátorságunkat összeszedjük ilyenkor, hogy megmutassuk, milyen lehetőségek is várnak a Balatonnál. Néhány napja pedig egy paintball – pályára látogattunk el Gyenesdiásra.

Nekem például az egyik első kérdésem az volt, mennyire fáj, ha eltalálnak a festékgolyóval? S jött a válasz: annyira nem vészes…

De mielőtt belevágtunk volna a festékes küzdelem közepébe, szerettük volna megismerni a pályát. A pályát két fiatalember, Borsi Levente és Sára Bálint hozta létre tavaly.

— Mivel itt a környéken – 80-90 kilométeres körzetben – nincsen egyetlen paintball pálya sem, ezért úgy gondoltuk, hogy jó lenne egyet létrehozni, mert más településeken elég nagy az érdeklődés e játék iránt — mesélte a két jó barát, ma már üzlettárs. Azt is elárulták, hogy ugyan ismerték ezt a játékot, hiszen néhányszor kipróbálták, de ők is csak hobbiszinten, szabadidős tevékenységként. Akiket ugyanis maximálisan magával ragad a paintball világa, akár versenyezhetnek is, hiszen bajnokságokat is szoktak rendezni szerte a világban különböző pályák tulajdonosai. De térjünk vissza Gyenesdiásra, ahova a játékos kedvű csapatokat várják.

Három különböző pálya várja a vendégeket a Gyenesdiás határában tavaly óta működő helyen. Van itt speedball pálya, ahol az ütközet az utolsó emberig tart, vagy addig, amíg valamelyik játékos átjut az ellenfél kezdőpontjára. Itt különböző akadályok nehezítik a haladást. De lehet játszani az elhagyatott városban és van várfoglaló kihívás is. Mindegyiken több fajta játékmóddal is végig lehet menni, így több izgalmas lehetős is vár a játékosokra.

Van olyan mód, melyben az a cél, hogy a pályán elhelyezett zászlót valamelyik csapat megszerezze és a saját bázisára visszajuttassa. A TDM játékmódban nem kell kiállnia annak, akit eltalálnak, de vissza kell térnie a kezdőpontra. Az a csapat veszít, amelyiknek tagjai összesen több találatot kaptak. A capture the point-ban pedig meghatározott ideig tart a játék, s az cél, hogy eddig megtartsák a saját zászlajukat.

S mikor a srácok bemutatták a területet, elérkezett az idő, hogy mi is belevágjunk a játékba. Ildikó és én vállaltuk a harcot, Szilvi pedig a pálya szélén izgult értünk, s megörökítette az eseményeket. Hosszas ráhangolódás előzte meg, míg belevágtunk.

Izgalommal és bevallom, félelemmel öltöttem magamra a ruhát, melyet minden játékosnak biztosítanak a helyszínen. Lehet bármilyen hőség, ezt mindenkinek fel kell venni, csakúgy, mint a teljes fejet és arcot takaró sisakot, melybe a szemüveget is el lehet helyezni. Közben megismerkedtünk a játék szabályaival is. Először a markerrel, mellyel a golyót lövik ki a játékosok.

A paintball hasonlít egy ütközethez, de itt a fegyver csak festékgolyót rejt – ám célozni itt is tudni kell.

Bemerészkedve a pályára, először csak a pályák akadályait céloztuk meg, ismerkedve azzal, hogyan lehet lőni.

S aztán belemelegedtünk…

S bár mi csak ketten játszottunk Ildikóval, megtapasztaltuk, milyen egy-egy találat. A játékhoz ugyanis minimum 6-8 fő szükséges, ideális esetben 14-16 játékos van a pályán, a maximum létszám ennek duplája is lehet. Az ütközetek két és fél-három óra hosszúságúak.

S aztán Ildikó hősiesen kért, majd elviselt még egy lövést.

— A legtöbb vendégünk legénybúcsú alkalmával érkezik, de céges csapatépítő programként is kedvelt a játék, sőt, táborozó gyermekek is gyakran megfordulnak nálunk. 12-14 éves kortól már lehet paintballozni — mesélte Borsi Levente és Sára Bálint.

— A gyengébbik nem tagjai mennyire bátrak? Nők is kipróbálják?
— Azért mi is szoktuk őket bátorítani, s ők külön védőfelszerelést, egy mellényt is kapnak. De azért több a férfi nálunk — tették hozzá a pálya tulajdonosai.

Szerintem nem véletlen, hiszen mégiscsak egy harcias jellegű játékról van szó. De azért mi, nők is hősiesen helytálltunk.

 

Írta: Keszey Ágnes, hős játszótárs: Szücs Ildikó, fotó és videó: Mihály Szilvia

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva