likeBalaton.hu | 2023.06.19. 12:00
Te tudod, mit kell tenni?
Ha a strandon baj történne és segítséget kellene hívnod, te tudnád, hogy mit kell tenned? Tudnád, hogy milyen számot hívj? Pontosan meg tudnád adni a helyet, hogy hova jöjjenek?

A Balaton strandjain, a tó vizében nagy piros táblák találhatók, melyek a segítenek beazonosítani a helyszínt, ha segítséget kell hívj. Ez különösen a szabadstrandoknál fontos, ahol gyakran nehéz a pontos tájékozódás.Amikor strandolni mész, nézd meg ezeket a táblákat, hiszen baj esetén minden perc számíthat. Egy vészhelyzetben a táblák nélkülözhetetlenek lehetnek, hiszen a meglepetésszerű eseményekben sokszor még a közelben lévők is sokkot kapnak, és nehéz megállapítaniuk, mit is kéne tenniük.

Tehát, mit is kell tenni?

  1. Hívd a 112-t.
  2. Modd el, hogy mi történt, és a tábla tetején található segélykérő kódot. Ez alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete. A kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli. (például.: Keszthely Városi Strand első lépcsője: 8360 01 01)

 

Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

 

Ezen táblák számos egyéb fontos információt és tanácsot is tartalmaznak. A táblák part felé néző oldalán található a viharjelzés segédlet, melyből megtudod, hogy milyen sűrűn villog a viharjelző, ha nincs veszély, illetve az első- és másodfokú viharjelzésnél. Érdemes ránézni erre is, hiszen legtöbbünk számára csak a nyaralás idején érdekes ez az info, akkor viszont nagyon.

A tábla mederrajzot is tartalmaz. Nem, nem olyat, mint a földrajz órán volt. Ez sokkal fontosabb lesz a strandolás idején, hiszen láthatod, hogy körülbelül hány méterre várható a mély víz.

A tábla víz felé néző oldalán is megtalálható ugyanaz a segélykérő kód, és fürdőzésre vonatkozó jogszabályok.

A biztonság kedvéért – mert ismétlés a tudás anyja, és mert minden évben történik fura baleset – a táblákon található ikonok emlékeztetnek az alábbiakra is:

  • ne aludj a vízen lebegő matracon, hiszen a hullámok könnyen besodorhatnak a tó mélyebb részeire.
  • felhevült testtel ne ugorj a vízbe, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás rosszullétet okozhat.
  • sekély vízbe ne ugorj fejest, hiszen komoly sérüléseket okozhatsz maganak.
  • ittasan pedig egyáltalán ne menj fürdeni vagy úszni, hiszen ekkor nagyobb a balesetveszély.

A cél, hogy segélyhíváskor, a segélykérő kód bemondását követően, könnyebben és gyorsabban jusson el a segítség a bajbajutotthoz. Így a Balatonnál töltött nyaralás nem csak szórakoztató, de biztonságos is lehet, ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a környezetünkre.

 

 

 

 

Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva