Mihály Szilvia | 2018.12.25. 10:00
Nincs leállás, karácsonykor is jönnek vendégek
A vendéglátásban dolgozók számára a karácsony és a szilveszter nem a pihenésről, hanem a munkáról szól. Megkérdeztük, ők mikor ünnepelnek, hogy élik meg ezt az időszakot.

– Mi az év minden napján nyitva vagyunk a Macchiato Cafféban, karácsonykor és szilveszterkor is. De ez teljesen megszokott egy üdülővárosban – mondta Fonnyadt Norbert üzletvezető.

Felszolgálóként nekünk az ünnepnapok is munkával telnek, aki ezt a szakmát választja, tudja ezt. A mi családunk ezt elfogadja, már megszokta. Amikor mások pihennek, mi akkor dolgozunk a legtöbbet.

Szenteste hamarabb bezárunk, délután négytől így nekünk és a kollégáknak is jut idő a meghitt családi ünneplésre. Másnap már reggel 8-tól várjuk a vendégeket. Szilveszter este is korábban zárunk, január elsején pedig csak reggel 9-től leszünk nyitva, így mi is ki tudjuk pihenni magunkat. A beosztásokat úgy készítettük el, hogy mindenki otthon tud maradni az ünnepek alatt egy-egy napot, minden évben meg tudjuk beszélni a kollégákkal, ki melyik ünnepnapot vállalja el. Ha valaki dolgozik szilveszter vagy karácsony egyik napján, másnap nem kell bejönnie.

Fotó: Macchiato Caffe

– Azt gondolnánk, hogy a sok otthoni sütemény és édesség után már nincs kedve az embereknek kávézóba menni és desszertet enni az ünnepek alatt.

– Ez nem így van – nevet Norbi – Sőt. Talán jól is esik kiszakadni a bejgli és a halászlé bűvköréből, és egy kicsi olasz életérzést vinni az ünnepekbe. Nálunk nem a megszokott karácsonyi süteményekből választhatnak a vendégek, nagyon szeretik a különleges formákat, szívesen kóstolnak bele az emberek az új ízekbe.

Fotó: segreto.hu

– Ki az, aki karácsonykor és szilveszterkor beül hozzátok?

A helyi törzsvendégek mellett a hévízi szállodák, panziók vendégei is szívesen süteményeznek, boroznak nálunk. A karácsonyi időszakban többnyire három generációs családok, nagyszülők, szülők és kisgyerekek a vendégeink. Az év végi napokban inkább a középkorosztály jön hozzánk, ilyenkor több bor, pálinka és téli ital fogy, karácsonykor a süteményeké és a forró italoké a főszerep.

– Van egy különleges téli italotok.

– Igen, az idei év újdonsága a forralt sör, ami egy belga sörkülönlegességből készül. Egyre több vendég kóstolja meg, de a forralt bor és a hot aperol még népszerűbb. A sörös vendégeknek ajánljuk, és jó a fogadtatása.

– Van olyan érdekes ünnepi élményed, ami a munkához kötődik?

Idén egy különleges ünnepi ajándékgyűjtést szerveztünk, rászoruló gyermekek számára tudtak a kávézóban ajándékdobozokat hagyni a vendégek. Igazán jó volt látni, hogy nem csak a helyi törzsvendégek, hanem az itt pihenő turisták is részt vettek az adományozásban. Az összegyűlt ajándékot a hévízi Teréz Anya Szociális Intézmény juttatta el a rászorulóknak.

Többször előfordult, hogy újév napján már a teraszon vártak bennünket a helyi törzsvendégek, akik egy-egy hotelben végigdolgozták a szilveszter éjszakát, és várták az első kávéjukat, amit nálunk fogyaszthatnak el. Közben persze ők pezsgőztek is, nekik akkor kezdődött az ünneplés.

Elvitelre is lehet süteményt és tortát rendelni, az ünnepi időszak a kávézóhoz tartozó Segreto cukrászüzemet is érinti. Turcsics Gábor gasztronómiai vezető mesélt az alapanyag ellátásról.

Turcsics Gábor süti a kenyeret Fotó: Mihály Szilvia

Az ünnepek alatt sem áll le a termelés, mi is dolgozunk az év minden napján. Szenteste természetesen hamarabb leállunk, de másnap kora reggel újra bekapcsoljuk a sütőket. A beosztást mi is igazságosan készítjük el, mindenkinek jut ideje az ünnepek alatt a családra is.

A sütemények mellett a kávézó részére a frissen sült kenyér is nagyon fontos. Ezt minden nap én készítem, a sonka- és sajttálak mellé nagyon szeretik a vendégek. A hagyományos kenyéren kívül magvas-barna, és tintahal tintával színezett fekete kenyerünk is van.

Ha már unod az édeset

– A sütemények között nincs tipikus karácsonyi édesség, nem hiányolják a bejglit és a mézeskalácsot a vendégek?

Valóban nincsenek nálunk hagyományos magyar desszertek, de mi is készítünk gesztenyés és mákos süteményeket, ezeket nagyon szeretik a vendégeink.

Karácsonyi dísz vagy desszert? Hát persze, hogy sütemény!

A szezonalitás nálunk is fontos, az ízvilágba mindig becsempészünk valami extra alapanyagot. Az idei tél újdonsága a sütőtökös és a céklás desszertünk.

–Desszert céklával és sütőtökkel?

– Igen. Csak elsőre tűnik szokatlannak, de mindkét zöldség kitűnő desszert alapanyag.

A vendégek kedvelik a különleges desszerteket

A sütőtökös desszerthez a csokis brownie tésztára tökmagot és sót szórok. Megsütöm a tököt, pürésítem. A püré egy részéből mousse készül, a másik része püré formában kerül a süteménybe. A külsejére kandírozott narancsot teszek egy kis marinált gyömbérrel, a korona pedig sós-tökmagos fehércsokoládé.

A lágy céklakrémből, rubinvörös céklapüréből különleges formájú desszertet alkottunk, melynek közepén balzsamecetes marinált céklakocka rejlik, a tetejére pedig egy frissen sült ropogós céklachips került.

 

Nézzen bele a vidám kisfilmbe, hogyan zajlanak az átlagos és a karácsonyi munkanapok a hévízi kávézóban:

Készítette: Mihály Szilvia
Nyitókép: pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva