likeBalaton.hu | 2023.12.08. 12:00
Az őszi turizmus fellegvára Hévíz
Októberben tavalyhoz képest 7 százalékkal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. Budapest után a legtöbb éjszakát a fürdővárosokban, így Hévízen, valamint a legnépszerűbb vidéki konferencia-helyszíneken töltötték a vendégek.

A legkedveltebb turisztikai térség a Balaton és a Mátra-Bükk volt októberben – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-t.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken az év tizedik hónapjában tavalyhoz képest 5 százalékkal több, tehát 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek.

A vidék vendégéjszakáinak több mint háromnegyede a belföldi vendégeknek volt köszönhető, sokan indultak útnak az országon belül.

Az őszi idény legkedveltebb turisztikai célpontja Hévíz
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Hévíz ősszel is kedvelt fürdőváros

A fürdővárosok népszerűsége továbbra is töretlen: Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló volt a fürödni, gyógyulni vágyók elsődleges célpontja. A vendégéjszaka-forgalom alapján legnépszerűbb tíz vidéki település között három konferenciaváros is szerepelt: Debrecen, Eger és Szeged.

A vidéki Magyarország vendégeinek 20 százalékát a Balatonnál regisztrálták.

Siófok októberi rendezvénye, a Halfesztivál
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az országhatárokon túlról közel 600 ezer turista választotta hazánkat úti célul októberben, ez csaknem 15 százalékkal több 2022 októberéhez viszonyítva. A külföldről foglalt vendégéjszakák száma elérte az 1,6 milliót, ami 9 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket.

Németországból érkeztek hozzánk a legtöbben, mintegy 179 ezren, Csehországból, valamint az Egyesült Királyságból is 107-107 ezer utazót láthattunk vendégül.

A szálláshelyek bevételei országosan 69,4 milliárd forintot tettek ki, 21 százalékkal múlták felül a tavaly októberben mért értéket.

Ennek 38 százaléka származott belföldiektől, míg 62 százalékát külföldiek hagyták a szolgáltatóknál. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátóhelyeken 147,6 milliárd forintot költöttek a vendégek.

Nyitókép: Pixabay/heviz4evszak

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva