Krausz Andrea | 2023.12.05. 10:00
Török Brigi a világ legnagyobb vitorlás fotópályázatának kedvence
30 nemzet 144 fotósa közül egyedüli magyarként közönségdíjas ezüstérmet nyert a Mirabaud Yacht Racing Image fotópályázaton Török Brigi. A törékeny, háromgyermekes édesanya a kísérőhajókból kihajolva, viharban, többméteres hullámok közt is együtt él a vitorlásversenyekkel, és a legjobb pillanatokat tárja a szemünk elé.

A nemzetközi zsűri több körben válogatja ki a legjobb 20 fotót, melyek közé idén is bekerült Török Brigi egyik remekműve: a 2023 júniusában rendezett Mihalkovics Kupa egyik pillanata. Amikor az Balaton egyik szegletében már záporozott a vihar, de az áttörő fény még gyönyörűen megvilágította az elemekkel küzdő vitorlás csapatot.

Mihalkovics kupa – 2023-ban közönségdíjas ezüstérmes a Mirabaud Yacht Racing Image fotópályázaton
Fotó: Török Brigi

Nehéz egy fotót kiválasztani

Brigi azt mondja, idén kifejezetten balatoni képpel szeretett volna pályázni.

– A felvétel a Mihálkovics Kupa első napján született. Bár a verseny gyenge szélben indult, a befutó előtt elkezdett esni az eső, és nagy vihar kerekedett. Ekkor készült a kép – mondta a likeBalaton.hu-nak a neves fotós.

– A Mirabaud Yacht Racing Image egy világszintű vitorlás versenyekkel foglalkozó fotópályázat, ahová csak egy alkotást lehet beküldeni. Mindig nagy dilemmát okoz, hogy a kedvenceim közül melyiket nevezzem. Majdnem egy Amerika-kupán készült képpel indultam, de

mivel a klasszikus hajós verseny a szívem csücske, ezért mégis a balatoni fotó mellett döntöttem

– mesélte Török Brigi.

Török Brigi a kísérő motoroshajóból követi a versenyeket
Fotó: Török Brigi – családi gyűjtemény

Török Briginek rajongótábora van

Idén második alkalommal került a 20 legjobb közé (2018-ban és 2023-ban). Ezeket a pályaműveket ki is állítják a díjkiosztón.

Briginek hazai és külföldi rajongótábora is van a facebookon, akik már 6 éve dobogóra juttatják.

– Nagyon hálás vagyok a követőimnek, mert nélkülük nem lehettem volna első ( 2018-ban és 2022-ben) és második helyezett ( 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben, 2023-ban) közönségdíjas. De remélem egyszer a nemzetközi zsűri is bizalmat szavaz, és általuk is dobogóra kerülhetek – fűzte hozzá.

A sportos, háromgyermekes édesanyát sok helyre hívják fotózni Fotó: Török Brigi – családi gyűjtemény

Az életéért küzdött

Brigi gyerekkora óta szeret fotózni, és amikor a férje, Török László bekerült a Raffica csapatába (Európa egyik legeredményesebb magyar csapata, akik Libera típusú hajójukkal kategóriájukban számos nemzetközi tókerülőn megszerezték az első helyet), az egyik eseményen sikerült közel jutnia a versenyhez.

– Nagyon megtetszett testközelből látni a küzdelmüket. Rájöttem, hogy komolyabban szeretnék foglalkozni a vitorlás versenyek fotózásával. Az első áttörést Fa Nándor beérkezése jelentette, amikor 2017. február 8-án befejezte a Vendée Globe-ot, és rengeteg fotós fogadta a franciaországi Les Sable-d’Olonne partjainál. Furcsán néztek rám, hogy ez a pici lány mit fog művelni a hatalmas hullámok között, de annyira jól sikerültek a képek, hogy sokan elismerték a munkámat.

Egy motorossal mentünk ki az óceánra, ahol 6-7 méteres hullámokkal kellett szembe néznem, nyakamban a többmilliós objektívekkel.

Na, ott az életemért küzdöttem, és azon imádkoztam, hogy érjünk már ki. De ha belenézek a kamerába, megszűnik körülöttem a külvilág. Akkor már nem érdekel, hogy hány méteres a hullám, csak annak a pillanatnak élek, amit vissza tudok adni az embereknek – idézte fel a ma már Balatonkenesén élő fotós.

Ezen a motoroson ült hatalmas hullámokban Török Brigi a franciaországi Les Sable-d’Olonne partjainál, amikor Fa Nándor beérkezett a Vendée Globe-on Fotó: Török Brigi – családi gyűjtemény

Nyakában lóg az 5 milliós objektív

Török Brigit ma már versenyrendezők, és versenycsapatok hívják meg, hogy fotózzon.

Az Amerika- kupa idei, barcelonai eseményén is szívesen fogadták, bár – mint mondja – egy ilyen helyen olyan komolyan veszik a fotósok regisztrációját, hogy a szervezők még a jelentkezők munkásságának is utánanéznek.

– Az Amerika-kupára egy 5 millió forintos objektívet vittem magammal. Úgy vigyáztam rá, mint a szemem fényére. A Camera Kft. sokat segít, hogy a megfelelő technika a rendelkezésemre álljon. Amikor megjelenik valami technikai újdonság, azonnal hívnak, hogy vigyem kipróbálni. Az elmúlt években rengeteg külföldi újságíróval és neves vitorlásversenyek hivatalos fotósaival ismerkedtem meg (52 Super Series, Volvo Ocean, Bol d’Or Mirabaud, Vendeé Globe, Golden Globe), akik tudják, hogy ki vagyok – mondta Brigi, majd hozzátette, kapott egy felékérést egy 2024. februári magyarországi eseményre, ami hatalmas megtiszteltetés, de egyelőre még nem árulhatja el a részleteket.

További fotók Török Brigiről:

 

Nyitókép: Török Brigi – családi gyűjtemény

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva