likeBalaton.hu | 2021.10.23. 14:00
Ilyen még nem volt! Evezés és futás full biogázzal a Hévíz-patakon
Kevés a szabadtéri sportverseny télen? Új kihívásokat keresel, vagy csak próbára tennéd magad? Először kerül megrendezésre a Hévíz-patakon és a partján a Hévízibivaly Duatlon, gyere és mutasd meg, mire vagy képes.

Egy különleges duatlon versenyre kerül sor Hévízen az első adventi hétvégén, november 27-én a Hévízibivaly versenyen.
9 órától kezdődő rajttal, egymás után percenkénti indítással, a Hévízi-tó lefolyásán

a Hévíz-patakon 10 km evezés, majd vissza a Hévízi-tóig 10 km futás vár az indulókra

a novemberi hóesésben vagy napsütésben. Egyedülálló versenynek ígérkezik.

Evezés a Hévíz-patakon
Fotó: hivatalos sajtófotó

Bivalyok Hévízen?

Nem is gondoltad volna, de a bivalyokat nem csak szekérhúzásra alkalmazták a múlt század közepéig a Balatonnál, hanem a Hévízi-tó és a Hévíz-patak megtisztítására is igénybe vették erejüket. Korabeli források beszámolója szerint több mint 200 évig ezek a hatalmas testű jószágok taposták szét az elkorhadt növényi részeket, így gyorsítva a tó és a patak vízének gyorsabb áramlását.

A zalamegyei hévízi kénes iszapos meleg tó levezető csatornáját bivalyokkal tipratják, hogy a növényiszap a meleg víz lefolyását ne gátolja.
Forrás: Az Érdekes Újság 1918.

Te is nevezhetsz

A terep nem nehéz, a táv nem is túl hosszú, a patak biztonságos, ám mégis élményteli, a parton pedig a szintkülönbség elhanyagolható, így amatőr résztvevők is könnyen teljesíthetik az összesen 20 km-es távot.

A versenyzők érkezhetnek egyénileg vagy 2-3 fős csapattal is.

Az egyéni nevezők hozzák magukkal a vízi járművet (kajak, kenu, SUP), a 2-3 fős csapatban versenyzőknek pedig lehetőségük van a nevezéskor előzetesen lefoglalt kenuval evezni. Az első körös kihívás a vízinövényekkel benőtt patakmederben hidakkal keresztezett szakaszon eljutni Fenékpusztáig, ahonnan rövid frissítővel indulhat a verseny második része, a futás.

Vadregényes a táj
Fotó: Jártó Bernadett, SUP the Lifestyle/hivatalos sajtófotó

Mi már eveztünk SUP-pal a Hévíz-patakon, olvasd el, milyen volt.

Mind az evezés, mind a futás alatt több helyen lehet majd szurkolni: a rajtnál, a patak melletti partszakaszon, a fenékpusztai kiszállónál, valamint természetesen a Hévízi-tófürdő befutó területén, ahová aznap a szurkolókat ingyenesen beengedik egy aznapra kialakított szurkoló zónába.
Ezen a napon a versenyzőknek és kísérőiknek lehetőségük lesz kedvezményes Tófürdő belépőjegyet vásárolni és csobbanni egyet a 30 fokos termálvízben. A rendezvény napjának délutánján kezdődik el az adventi vásár is Hévíz belvárosában.

Mi vár rád?

A versenyzők a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsilip után teszik a meleg vízre eszközeiket, amiket a szervezőktől is tudnak bérelni, melyekkel a fenékpusztai kiszállóig eveznek. Fenékpusztán a kiszálló utáni depóban lesz lehetőség frissítőre, átöltözésre, majd a patak melletti töltésen kell visszafutni Hévízre.

A létszám 250 főben limitált, így érdemes mielőbb nevezni.

Mit ér a jó eredmény? Elsősorban egy felejthetetlen élményt, vidám hangulatot, a természetben töltött szabadidő és a mozgás örömét. Mindenki, aki limitidőn belül, 16:00 óráig befut a célba befutóérmet és egy meleg levest kap. A legeredményesebb, leggyorsabb versenyzők hévízi wellness pihenéseket nyerhetnek.

Fotó: Tóvíziné Koller Julianna / Zalai Hírlap

A Hévíz-patak

Sekély, 0,8-2,5 méter mély medrű patak, melyben hazai és trópusi vízinövények élnek. Szélessége változó. Vize a zsilipnél meleg, Fenékpuszta felé haladva egyre hidegebb, téli időszakban párolog. Folyása egyenletes, lassú, örvények nincsenek. Az útvonalon 4 alkalommal műtárgyak alatt kell átevezni, átsiklani. Partja alkalmas több helyen is a kikötésre.
A hajók vízretételében és a hajók kivételében szakemberek segítenek. A vízen megtett táv nagyjából 10 km.

Hévíz-patak
Fotó: hivatalos sajtófotó

A patak melletti töltés

Karbantartott, sík, kavicsos, murvás, füves terep, elhanyagolható szintkülönbséggel. Az útvonal egy helyen keresztezi a 75-ös számú főútvonalat, amin szakaszos átengedéssel biztosítják az átfutást. Az útvonal kijelölt, elágazási lehetőség nincs. Hévízre visszaérve a töltés után az Ady utcán kell átfutni, itt gyalogátkelőhely van, biztosítással, majd a Hévízi Tófürdő területére kell befutni, ahol kordonozott útvonalon a standterületen lesz a befutó. A futva megtett táv nagyjából 10 km.

Zöld rendezvény

A versenyt a szervezők igyekeznek a lehető legzöldebbé tenni. A csapatokat arra biztatják, hogy legfeljebb egy járművel érkezzenek a helyszínre, hozzanak magukkal tányért, evőeszközt, saját kulacsot. A verseny a Balaton Felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi területen valósul meg. A versenyzők rajtcsomagja is az ökoszemlélet jegyében készül el; a befutóérem fémből lesz, a nyeremények tárgyak helyett élmények lesznek.

Mit ne hagyj otthon?

  • a parkolásra jogosító behajtási engedélyt
  • a kitöltött és aláírt felelősségvállalási nyilatkozatot
  • futócipőt és váltócipőt, mert előfordulhat, hogy evezés során vizes lesz
  • meleg öltözéket, készülj rá, hogy az evezéshez melegebb öltözetre van szükség, mint a futáshoz, van, aki párnát is szokott hozni
  • feltöltött mobiltelefont lehetőség szerint vízhatlan tokkal
  • ha te hozod a saját SUP-od, kajakod, kenud, akkor azt, és természetesen a hozzá való evezőt és a mentőmellényt
  • mivel igyekeznek a rendezvény ökológiai lábnyomát csökkenteni, így saját kulacsban frissítő italt, saját tányért, poharat, evőeszközt
  • mivel a befutó a Tófürdő területén lesz és igényelsz majd kedvezményes fürdősére jogosító jegyet, így fürdőruhát, törölközőt, papucsot
  • váltóruhát – mert mi lesz, ha vizes lesz, ha kiizzadsz, ha fázol
A Hévízibivaly a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., a Balaton Felvidéki Nemzeti Park és több civil szervezet, mint a Vidra Vizitúra és a Vadlán Ultra Terep Csapata kezdeményezésére, hagyományteremtő jelleggel indul el 2021-ben. Kattints és nevezz.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva