Péter B. Árpád/zaol.hu | 2023.01.22. 14:00
Megszentelték a Hévízi-tavat
A hagyományoknak megfelelően idén is megszentelték a Hévízi-tavat az ortodox vízkereszt alkalmából. Krisztus megkeresztelkedésének ünnepén most is körmenetben érkeztek a hívek a gyógyfürdőhöz.

A városban és környékén élő orosz ajkú gyülekezet az „Életetadó forrás ikonjáról” elnevezett, állami támogatásból épülő templomtól indult énekelve a gyógytóhoz, amit Kim Nyikoláj, a hévízi orosz ortodox egyházközség parókusa szentelt meg.

Az orosz ortodox gyülekezet tagjai körmenetben érkeztek a templomtól a Tófürdőig
Fotó: Péter B. Árpád/Zalai Hírlap

A Julián-naptár 13 nappal hátrébb jár, mint a Gergely-féle, ezért ünneplik az ortodox egyházak január 19-én a vízkeresztet. Az orosz nyelvterületen ilyenkor hagyományosan megszentelik a folyókat s a tavakat.

Kim Nyikoláj, a hévízi orosz ortodox egyházközség parókusa elmondta: Krisztus megkeresztelkedésének ünnepén hagyományosan megszentelik a vizet, és imáikban kérik a Szentlélek kiáradását s áldását – a teremtett világra és minden egyes emberre is.

Vajna-Éliás István diakónus és Kim Nyikoláj parókus a vízszentelés szertartásán a Tófürdőben
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az orosz ortodox egyházi hagyománynak megfelelően, a templomban végzett szertartás után a hívek körmenetben elzarándokoltak a legközelebbi élő forráshoz, jelesül a Hévízi-tóhoz, amit a parókus megszentelt. Oroszországban ilyenkor a -10, -20 fok ellenére is sokan megmártóznak az ünnepen, az emberek pedig azért imádkoznak, hogy a Szentlélek leszálljon a vizekre s megszentelje azokat, tette hozzá Kim Nyikoláj.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere is részt vett az ünnepen. Lapunk kérdésére kijelentette: az ortodox gyülekezet működése „teljes összhangban van azzal, ami vallási téren a várost jellemzi”.

Kim Nyikoláj parókus (jobbra) meghintette szentelt vízzel a résztvevőket, mellette Vajna-Éliás István diakónus
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

— A felekezetek kiváló kapcsolatot ápolnak egymással, s az önkormányzat is segíti az egyházi közösségeket — szögezte le Papp Gábor. — Fontos számunkra, hogy a pravoszláv nyelvterületről érkezők is megtalálják Hévízen a lelki támaszt, a közösséget, s a kormányzati támogatásból felépült templom már működik, ahol istentiszteleteket tartanak, amelyeken az itt élő diákok, családok rendre szép számmal vesznek részt.

A polgármester szerint az ortodox vízszentelés „gyönyörű szakrális hagyomány”, s fontos a város számára is, hiszen e szertartásban „Isten segítségét kérjük ahhoz, hogy megfelelően élhessük az életünket.

 

Hévízre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Péter B. Árpád/Zalai Hírlap

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva