Mihály Szilvia | 2019.02.15. 08:00
Meridian tornával is gyógyulhat Hévízen
Nem csak az itt lakók, hanem a nyaralók körében is egyre népszerűbb a szabadtéri tapsolós testmozgás. De mit jelent a 3-1-2 Meridian torna? Kipróbáltuk, és elmeséljük!

Hévízen a Szabó Lőrinc utcában a játszótér közelében minden reggel 8 órakor vidám tornász csoport gyűlik össze. A környékbeliek „tapsolós tornásoknak” hívják őket, megnéztük, mit is csinálnak ők pontosan.

A tornára összegyűlt lelkes csapatot Péterné Bakos Mariann vezeti, aki több mint két éve tart 3-1-2 Meridian tornát Hévízen.

Minden reggel tornáznak a csapat tagjai, ennek jótékony hatását nem csak a szakirodalom, hanem a résztvevők is méltatják. Van, akinek elmúlt a combjában levő folyamatos zsibbadás, egy másik tornázó, aki addig nem tudta megemelni a karját, már nem panaszkodik a vállfájásra, és csökkent a meridianosok vérnyomása és a súlya is.

A csakrák ütögetése

Ma már hozzátartoznak az utcaképhez – nevetnek a tornászok. Az itt lakók először csak megmosolyogták őket, aztán a kíváncsiak csatlakoztak is egy-egy tornára. A csakrák ütögetése beindítja az energiaáramlási folyamatokat, egész napra lendülettel tölti fel a tornára járókat.

Ez a „tapsikolós torna” csak az ablakból tűnik olyan könnyednek, valójában egy egész testet átmozgató mozgásformáról van szó, megemeli a pulzust, és folyamatos láb valamint karmunkát kell kifejteni a gyakorlatok közben.

Fotó: Mihály Szilvia

A feladatok többségét hatvannégyszer kell elismételni. Tényleg, és közösen számoljuk, nem lehet elcsalni néhányat.

Mi ez a Meridian-torna?

Az energiát (kínaiul: csí-t) közvetítő pályák a bőrünk alatt, a bőr és az izompályák között húzódnak-tudjuk meg Marianntól-ugyanúgy, mint az érhálózat, behálózzák a testünket.

A 20-30 perces gyakorlatsor alatt a fő meridian pontokat stimuláljuk, mert ezeken a pontokon elakadhat a testünkben áramló energia.

A Meridian-torna Kínából származik, Csu professzor terjesztette el. Magyarországon Eőry Ajándok professzor tíz éve tanítja ezt a tornát. Ő Budapesten hajléktalanok számára is tart órákat. Ezért a mozgásformáért a világon sehol nem kérnek pénzt, szociális alapon működik.

A fő meridian pontok, melyeket a gyakorlatsor alatt ütögetünk:

A Vastagbél-4 -es pont, a kézfej háti oldalán található, a hüvelyk és mutatóujj kézközépcsontjai előtt. Ezt a pontot a fej területén lévő problémákra masszírozzuk, így nem lesz fej- és torokfájásunk, látás- és hallásproblémánk, megelőzhetjük az allergiás orrfolyást és az arc- és homloküreg-gyulladást. A vastagbél-meridián pontjának stimulálása hasznos a székrekedés és más vastagbél-problémák megelőzésében.

Fotó: Mihály Szilvia

A Szívburok-6 -os pont a tenyéroldali csuklóredő közepe felett 3 ujjal, a két hosszú ín között van. Minden panaszra jó, ami a rekeszizom felett, a mellkasban jelentkezik.

Gyomor-36 -os pont a lábszáron a térdkalács alsó szélétől négy ujjnyira, a sípcsont élétől egy hüvelykujjnyira kifelé, oldalra található. Meridiánja alapján a gyomorral áll elsődleges kapcsolatban, de minden belső szervünkre jó hatással van, ami a rekeszizom alatt található.

3-1-2

A 3 arra utal, hogy három Meridian-ponton akupresszuráljuk, ebben az esetben ütögetjük magunkat – mondja Mariann.

Az 1 a hasi légzés kiemelt fontosságát jelzi, míg a 2 a stabil, két lábbal való mozgás szükségességére utal. Ahogy a hasi légzés is mindennapos feladat, úgy a guggolásra vagy ugrálásra is kellene időt szánnunk a mindennapokban.

A kis közösség a torna után még megbeszéli a napi ügyes-bajos dolgokat, süteményrecepteket cserélnek, van, hogy kóstolót is hoznak egymásnak. Fontos a folyamatos mozgás, és a napi célok – mondják nevetve.

Aki hévízi pihenése során szeretné kipróbálni ezt a mozgásformát, vasárnap kivételével minden nap reggel 8-kor csatlakozhat a csoporthoz.

Kiemelt kép: pixabay

Forrás: Mihály Szilvia, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva