2019.07.10. 19:00
Minden lépésedre figyel a mozgásanalizáló laboratórium
A tradicionális hévízi gyógymódok eredményességét igazolja ez az új, öt állomásból álló vizsgálatsorozat, ahol speciális műszerek segítségével monitorozzák és analizálják a mozgásunkat.

Háziorvosok, egészségfejlesztők, gyógytornászok és újságírók számára szervezett nyílt napot a minap a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kinesio-laborja, amelynek elnevezése a kinézis (mozgás) szóból ered.

A mozgásanalizáló laboratóriumot ez év elején helyezték üzembe, több mint féléves betanulási időszakot követően. A Festetics Fürdőházban berendezett labor öt állomásból álló vizsgálatsorozatot kínál, ami során számítógép által vezérelt speciális műszerek monitorozzák és analizálják egyebek közt a járásunkat, a gerincünk és a medencénk helyzetét, mozgását, egyes izomcsoportjaink erejét, a talpunk talajra gyakorolt nyomását.
A labor terve már három éve megfogalmazódott, alapos tervezés előzte meg a gépek Németországból, illetve Olaszországból való behozatalát. A több mint 200 millió forint értékű fejlesztéshez a kórház saját költségvetéséből biztosított forrást. A gépek beszerzése mellett informatikai bővítésre is szükség volt, s minimális építészeti beavatkozásra, hiszen a vizsgálatok egy része sötétben végezhető.

– Mozgásszervi betegségek rehabilitációjával foglalkozó intézményként időszerűnek éreztük egy ilyen labor létrehozását, ugyanis az elvégzett vizsgálatok nyomán korrekt visszajelzést kaphatunk az általunk alkalmazott terápiák eredményességéről. Pontosan ez volt a célunk, kézzelfoghatóvá akartuk tenni, hogy az intézetünk terápiás palettája mennyire hatékony – kezd motivációik vázolásába dr. Kvarda Attila főigazgató.
– A kezelések nyomán azt eddig is tapasztaltuk, hogy a betegek tünetei, fájdalmai csillapodtak vagy éppen visszanyerték fizikai aktivitásukat, a labor segítségével azonban mindez mérhetővé és adatokkal dokumentálhatóvá is válik.
Induláskor úgy válogatták össze a gépeket, hogy a legjobban szolgálják a fenti célt. A kapott eredményeket a betegek terápiájának finomhangolására is felhasználják, beépítik mindennapi munkájukba.

Vas-Barna Rita részlegvezető gyógytornász bemutatja az izomerőt, valamint a törzs állapotát és mozgását vizsgáló eszközöket

– Volt azért ebben némi kockázat… – lebegtet derűsen egy nem kívánt lehetőséget a főigazgató. – Hiszen olyan eredmény is születhetett volna, amely nem igazolja vissza a terápia hatásosságát. De szerencsére nem így történt. Sőt, nemcsak az orvosaink és gyógy­tornászaink számára szolgál megerősítő tapasztalattal a labor, hanem az alkalmazott gyógyászati segédeszköz megválasztásának helyességéről is informál.

Dr. Kvarda Attila főigazgató köszönti a vendégeket

Elmesél egy érdekes, hepienddel végződő történetet. Egyik páciensük, mivel a fizikális mérések szerint egyik lába rövidebb volt, magasított talpú cipőt kapott a kurtább végtagjára. A panaszai azonban nem múltak el, állapota nem javult, így a Kinesio-laborba került. Az itteni vizsgálatok kiderítették, a beteg két csípője között 6 centi magasságdifferencia volt, amin a rövidebb láb aládúcolása semmit nem javított.
A látszólag kézenfekvő megoldással szemben a hosszabb lábra kellett magasított cipőt adni, hogy e módon helyére billenjen a medence, s megszűnjenek a panaszok. Az első vizsgálatra még lifttel kellett felhozni a pácienst, ám a gyógyászati segédeszköz korrekciója után, a pár hónap múlva esedékes kontrollra már saját lábán lépcsőzött fel a másodikra…

A labor egyes állomásait Vas-Barna Rita részlegvezető gyógytornász kalauzolásával keressük fel. Mint elmondja, a gépekhez tartozó szoftverek alapos megismerése kihívás volt a gyógytornászok számára, tavaly márciustól zajlott a tanulás, hogy kellő gyakorlattal kezdhessék el élesben a munkát. A körséta során megismerjük egyebek közt a törzset feltérképező, valamint a járásképet elemző berendezést is.
Mindkét vizsgálatnál kis fényvisszaverő érzékelőket rögzítenek a páciens testére, amelyek elmozdulását infrakamerák érzékelik. A beérkező adatokból a szoftver megjeleníti a gerinc és a medence mozgásmintáját, illetve a járásunk paramétereit, rámutatva az esetleges rendellenességekre, asszimmetriákra.

A páciens járását infra- és normál videókamera is rögzíti, mindkettő képe megjelenik a monitoron

A Kinesio-Lab rendelkezik minden szükséges szakhatósági engedéllyel, s a reumakórház fekvő- és járóbetegei számára térítésmentesen elérhető. Az ezen kívüli betegkör vizsgálatát azonban nem finanszírozza az OEP. A labor a prevenciót is szolgálhatja, hiszen már gyermek- és ifjúkorban, tünetmentes időszakban kimutathatók olyan kezdődő elváltozások, amelyek később súlyos mozgásszervi betegségekké fajulnának. Feltárásukkal mód nyílik beavatkozni a folyamatba, s életmódváltással, úszással, gyógytornával megelőzni a kóros állapot kialakulását.

Kiemelt kép: heviz.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva