Péter B. Árpád / zaol.hu | 2022.09.07. 08:00
Szíves képek kiállítása a hévízi Véderdőben
Karnics Tibor képzőművész különleges, szíves képek tárlata a Véderdőben várja a látogatókat.

Szíves képek az erdőben

A tükrös, mézeskalács szíveket idéző míves festményektől eljutunk a különleges, látszólag egyszerűbb, szíves képek piros nyomatokig, amelyekben örvénylik a fehér, tán gondolatokat ébresztve. Akár többértelmű is lehet, de mindenképpen igaz: Karnics Tibor, mint ahogyan azt tőle megszokhattuk, ezúttal is kiteszi szívét-lelkét, ami ezúttal (is) több síkon értelmezhető.

– Régi vágyam, hogy kiállításom legyen a Véderdőben – mondja a festőművész –, ráadásul olyan, ami hazai ihletésű, s talán nem túlzás: hungarikum. A mézeskalács szív, a szerelem szimbóluma, azt hiszem, ilyen téma. Ez az alapmotívum, ami a kiállítás képein továbbfejlődik, a tükrös alkotásoktól eljutunk a modern nyomatokig.

Karnics Tibor azt mondja, tiszta forrásból dolgozik, ami rímel az előttünk álló, programokban, koncertekben, művészeti flashmobokban gazdag három nap fő szervezőjének, a Tiszta Forrás Dalkörnek a nevével, s alkotásai méltó helyre kerülnek a szabadban, a Véderdőben, amihez több engedélyt kellett beszereznie.

Szíves képek sorozata

A sorozat első alkotásai olyanok, mintha felnagyított mézeskalács szívek lennének, madárral, tükörrel, sőt: – Megtanultam a cukrászmesterséget is, mert festékkel körbe van nyomva, vizuális effektként, díszítésként – fogalmaz.

Aztán a képzőművész elrugaszkodott mindettől ,vagyis a díszítésektől , s végül eljutott a nyomatokig, az egyszerű textúrákig.

– Egy művészi pálya elején készülő alkotások az útkeresésről szólnak, ha viszont az ember már megtalálta önmagát, ráér visszaforgatni, alázatból alkotni olyat, ami persze kötődik hozzá, de nincs benne az ego. Amolyan ajándék ez, álomszerű, s jó dolog, hogy megvalósul, most éppen a Véderdőben. Olyan ez, mintha az emberek belépnének az álmomba – mondja Karnics Tibor, hangsúlyozva, ez egy szívből jövő kiállítás lesz.

Karnics Tibor alkotás közben. Azt mondja, előbb-utóbb mindenki tükörbe néz
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Tükörmágia, szíves képek mondják meg, ki vagy

Ami talán segít a jelen traumáit, nehézségeit feldolgozni, hiszen hirtelen szakadt ránk a pandémia, a háború, a rezsikérdés, és mindenkiben ott a félsz. E helyzetben pedig talán reményt ad, ha felpezsdül az ember lelke, mert kap valamit, amiben üzenet van – fogalmaz a Hévízen élő képzőművész, aki szerint plusz tartalom, hogy mindez a természetben, az erdőben lesz átélhető, ami részéről kicsit a Kelet szellemét hordozza.

Erre utal a tárlat címe is: „Tükörmágia – mondd meg, ki vagy”. S még egy üzenet ezzel kapcsolatban: előbb-utóbb mindenki tükörbe néz, és nemcsak a reggeli borotválkozás, szépítkezés közben. Ehhez viszont meg kell találni a tükör (s persze az önkép) mélységét, túl a felszínen – ad némi fogódzót a tárlat értelmezéséhez Karnics Tibor.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Hévízre! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: zaol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva