Péter B. Árpád/zaol.hu | 2022.07.30. 16:00
Kilenc táblán fedezhető fel Hévíz múltja és jelene
Kilenc új információs tábla került ki Hévízen a Festetics-sétányra, s ezek máris népszerűvé váltak a látogatók körében

A Festetics sétány melletti padoknál kihelyezett installációs eszközök például a Hévízi-tó keletkezéséről, a tóban és az azt ölelő véderdőben élő állatfajokról, növényekről, a gyógyászatban komoly szerepet játszó személyekről nyújtanak rövid tájékoztatást.

A kilenc információs tábla a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében készült el, mondta el Papp Gábor polgármester.

Az egyik installáció például arról tanúskodik, hogy a Tófürdő és Hévíz az 1860-as évektől élte virágkorát. Egy évtized alatt számos kőépület készült el romantikus stílusban, és ekkor emelték a település első emeletes házát is, amely a mai Szent András Reumakórház alapja.

Forrás: ZH

A látogató megtudhatja azt is: az 1900-as évek elején Reischl Vencel azt tűzte ki célul, hogy a Monarchia Európa-hírű fürdőinek sorába lépjen Hévíz, ezért nagyszabású építkezésekbe kezdtek, többek között megújítva a régi fürdőépületet is. Alig két évtized múlva már 7 szálloda és 12 vendéglő fogadta a kúrára érkezőket.

Forrás: ZH

Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról is tájékoztatást adott, hogy tegnap a közműhálózatot érintő rekonstrukciós munkák kezdődtek a városban, ezért a Vörösmarty utca Helikon és Sugár utca közötti szakaszán félpályás útlezárás lépett életbe, és ezt a szakaszt egyirányúsították.

A következő két hétben a Helikon utca felől ide tilos lesz behajtani, kerülni a Helikon utca – Kossuth Lajos utca – Park utca irányában lehet.

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Péter B. Árpád/zaol.hu

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva