likeBalaton.hu | 2024.02.20. 16:00
Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye
Szerezz zenét némafilmhez! – A legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát.

Szerezz zenét némafilmhez! – ötödszörre is Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet

Álmodj zenét hangtalan filmekhez, idézd meg a némafilmek vetítését a Némafilmhez filmzenét! pályázattal, ahol a némafilmek élő zenei kísérettel szólalnak meg. A 2024-ben már ötödik alkalommal meghirdetett pályázat arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérő zenét.

A Némafilmhez filmzenét! pályázatra az alkotók két magyar némafilm négy perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként kettő, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe.

A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 33. Művészetek Völgyében, július 19. és 28. között.

Fotó: Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére.

A két kiválasztott némafilm részlet a Simon Judit és A Pál-utcai fiúk két dráma, előbbi 1915-ből, utóbbi pedig 1924-ből.

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. A pályaműveket április 12. éjfélig várják.

Fotó: Művészetek Völgye

A pályázat részletei

Választható filmek

Simon Judit (1915, dráma):

Leírás itt.

A Pál-utcai fiúk (1924, dráma):

Leírás itt.

A pályázati felhívás ezen a linken érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva található.

Összefoglaló a 2020-as bemutatóról

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Művészetek Völgye

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva