likeBalaton.hu | 2023.04.26. 16:00
Tájművészeti ösvény nyílik Kapolcs környékén
Az Eger-víz a Kapolcs-környéki tájművészeti ösvény és a környék művészeinek bemutatására koncentrál.

Különleges tájművészeti ösvény nyílik az Eger-víz mentén

Április 30-án délután 3 órakor kerül sor a HÍD Tájművészeti Ösvény megnyitójára. A gyalogosan is könnyedén bejárható 3 kilométeres szakaszon – Vigántpetend és Kapolcs közötti kortárs művészek tizenhárom helyspecifikus alkotása és az alkotók várják a látogatókat. A Balaton-felvidék egyik legszebb túraútvonalán a Kapolcs-környéki Eger-víz mentén vár a különleges kirándulás a Malmok Völgye túraútvonalon Nagyvázsony, Vigántpetend és Kapolcs között, valamint Monostorapátiban.

Az ösvény Kapolcs és Vigántpetend közötti, három kilométeres szakasza könnyű sétával is bejárható.

Fotó: Eger-víz programok hivatalos

 

A híd tájművészeti projekt hívószava

Mindegyik mű más-más módon közelít a természethez, értelmezésükben a tárgyak melletti információs táblák segítenek. A tájművészeti projekt hívószava a híd, amely a kapcsolódásokról, az összekötő utakról szól. Végső megvalósulási formája egyfajta művésztelep-jellegű műhelymunka, melynek során

a patakmenti hidak környéke megállóponttá, a híd inspirálta alkotások alkalmi kiállítóhellyé válnak.

A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a helyi természet értékeit az emberekhez és egy olyan tágabb perspektívát adjon, amelyben újabb és újabb asszociációs, érzelmi és gondolati terek nyílnak meg. A helyi kreatív alkotókat is bekapcsolva a művészet nyelve lesz a közös nyelv.

A HÍD Tájművészeti Ösvény a fesztiválok programjában a kevésbé reprezentált képzőművészetre fókuszál.

A tájművészeti ösvény megnyitója április 30-án 15.00-kor lesz, indulás a Vigántpetend langallóstól, majd megállók a tizenhárom szabadtéri alkotásnál.

A művészeti programot bemutatja és vezeti a túrát: Kovács Rózsa projektvezető.

Az alkotók saját műveikről beszélnek (sorrendben): Tóth Tamás, Balázs Péter, Becskei Andor, Turcsány Villő, Kunszt Kollektív Kapolcs, Szirmai Nóra, Szurdi Éva, Szabó Eszter, Kövics Milán, Tóth Eszter, Freund Éva, Szanyi Borcsa, Kő Boldizsár

A megnyitón közreműködik Juhász Réka népdalénekes.

Fotó: Eger-víz programok hivatalos

A Kultúra híd – hídkultúra című program április 28-tól 30-ig tart

Az első napon, azaz 28-án Veszprémben a Szent István völgyhídon és alatta, 29-én Nagyvázsonyban a Horváth Balázs hídnál, majd 30-án a kapolcsi Faluhídon ad koncertet – többek között – Szirtes Edina Mókus, a Magyar Harsona Kvartett, Juhász Réka és Juhász Dénes népzenei előadók, ill. a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes.

Vetítéssel egybekötött helytörténeti kerekasztal beszélgetésekre is várják az érdeklődőket, mindhárom településen Márkusné Vörös Hajnalka veszprémi főlevéltáros, Kandikó Csaba nagyvázsonyi helytörténész, Fábry Szabolcs polgármester és Márta István részvételével (aki a kapolcsi Helyi Értéktár vezetője).

Fotó: Eger-víz programok hivatalos

 

Nagyvázsonyban a Kinizsi várban is lesznek programok

Az első Eger-víz Nap megrendezésére 29-én szombaton 14 és 20 óra között kerül sor Nagyvázsonyban. A Kinizsi vár dísztermében kézműves foglalkozás, vizes népdalok és versek várják a látogatókat.

Az udvaron reneszánsz térzenét hallhatnak az érdeklődők és az ottani kis forrásban nyílik Szurdi Éva és Szabó Eszter kerámia kiállítása is. 18 órától a Reményi Antal Rendezvényházban a Duna Szimfonikus Zenekar – Szennai Kálmán vezényletével – Handel Vízi zenéjétől, Csajkovszkijon át Smetana Moldva szimfonikus költeményéig játszik a vízzel összefüggő kompozíciókat.

Bakancslistás kirándulások a Balaton körül itt.

Fotó: Eger-víz programok hivatalos

 

Az Eger-víz programról

A Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával tizenhárom település fogott össze az őket összekötő patak érdekében. Az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén című, egész évben tartó projekt egyik fontos állomása az a háromnapos eseménysorozat, melynek keretében különleges helyszíneken, különleges kiállításokra, koncertekre és helytörténeti beszélgetésekre kerül sor az élővíz fontosságának és fenntarthatóságának céljából. A több hónapig tartó projekt vezetője és rendezője Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Eger-víz programok hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva