Rimányi Zita/veol.hu | 2023.02.11. 08:00
Utcaszínházi forgatag a Balaton partján
Az 5. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivált Balatonalmádiban tartják meg, a magyar előadók mellett tíz nemzet összesen 24 nemzetközi produkcióját láthatja a közönség június 30. és július 2. között.

A fesztivál fő helyszínén, a Bondoró Porondon idén láthatjuk a Langaléta Garabonciások gólyalábas utcaszínházát, a Kajárpéci Vízirevüt, a Tűzmadarak Cirkuszcsoport produkcióit. A Porond új helye rögtön a balatoni móló szomszédságában található, a sóhajok hídja mellett, így a produkciók hátterét a megunhatatlan vízparti panoráma szolgáltatja. Ez az adottság olyan újdonságok számára is teret enged, mint például Székely Andrea vízi bábszínházi előadása, amelyet Tündérkönnyek címmel ősbemutatóként a Bondorón láthat majd először a közönség. Lesz vízen járás tűzzel és szaxofonnal is. Tartanak tűzshow-t és légtornász-bemutatót. Az estéket örömzenével egybekötött klasszikus Balaton-parti tábortüzek zárják.

Fotó: Bondoró

 

A Manézs elnevezésű helyszínen hűsítő árnyékot adó fák ölelésében olyan előadók lépnek fel, mint például az óriásbábokat mozgató BAB Társulat, de ide hozza el Manómese című előadását a Simorág TánCirkusz is. Itt láthatjuk az Illaberek Bábszínház Robin Hood című előadását, Sarkadi Bence jóvoltából a világjáró marionetteket, itt ad utcazenekoncertet a közönségnek a Brass On The Road zenekar. A fa meséje címmel egy interaktív rítusjátékon vehetünk részt, amelynek keretében kicsik és nagyok együtt készítenek maszkokat és bábokat, majd egy workshop énektanítását követően előadják és eltáncolják a közösen létrehozott előadást.

– A korábbiaknál színesebb repertoárt tudunk bemutatni, ráadásul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évében, a program támogatásával – állítja Szendrei Virág Zsófia, a Viprodukció Fesztiváliroda ügyvezetője.

Friss repertoárral fut neki az új évadnak például a fesztivál legcsaládiasabb helyszíne, a MeseLiget. Itt láthatja a közönség Fabók Mancsi Bábszínházát, a KL Színház Sárkárnyölő Sebestyén című előadását, a Miskolci Csodamalom Bábszínház és a veszprémi Kabóca Bábszínház is itt lép fel egy-egy program erejéig. Bicikliken egyensúlyozó zsonglőrök szintén érkeznek. Zenepavilon néven új pop-up helyszín bukkan fel a fesztiválon, amely képzőművészeti programok és akusztikus mini koncertek számára ad bemutatkozási lehetőséget. A pavilon többek között a veszprémi Debreczeny Zoltán festőművész Keréktárlat című kiállításának is helyet ad.

Fotó: Bondoró

 

Zenés estet ad Pokorny Lia színésznő, fellép többek között Lovasi András és Grecsó Krisztián. A váratlan, vidám forgatagként kavargó, világító óriásbábok ez évben hazai és nemzetközi társulatok együttes jóvoltából csöppennek közénk. Látványosan nagy marionettek ugyancsak megelevenednek, a résztvevők örömére.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Bondoró

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva