Mihály Szilvia | 2022.11.16. 08:00
A Festeticsek parádés kocsisa lakott a Kályhák házában
Az ingyenesen látogatható Kályhák háza a Festetics uradalomhoz tartozott, korábbi lakói közt parádés kocsis és inas is volt. Az épület ma egy kályhakiállításának ad otthont.

Ingyenes a Kályhák Háza

A múltat és a jelent köti össze Keszthelyen a kastély mellett található Kályhák Háza. Szalay Imre, fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész kályhamekett kiállítása egy szabadtéri Kályhás kerttel bővült.

Kályhák háza

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– 2012 óta forog a korong a Kályhák Háza fazekasműhelyében, a kiállított makettek melletti helyiségben valódi kályhák készülnek. Amikor a műhelyben dolgozok, a látogatók beköszönnek, ott is körülnézhetnek, szívesen válaszolok a kérdéseikre. Évente 8-10 kályhát készítek, a korongozást, csiszolást az idelátogatók a saját szemükkel láthatják. A megrendelőim azok az emberek, akiknek a kézi munkából adódó apró szabálytalanságok egyediséget jelentenek, akiknek nem okoz gondot kivárni, amíg elkészítem a csempéket, hiszen nem egy raktár polcairól veszem le őket. A kiállítás látogatása ingyenes.

Kályhák kertje

A mester a szemeskályha csempéinek készítését egy hat tablós egyedülálló fotósorozattal mutatja be az udvaron. A népi jellegű tányéros kályhacsempék születését a fotók mellett gyönyörű rajzok illusztrálják.
Minden molinón két kályhás figura szerepel, Korbuly Ágnes keltette életre őket. A bumerángos vagy az ablakpárkányon ülő ember egy-egy munkafázisra utal, a vicces cica, aknafedél alól bújó alak a gyerekek figyelmét is leköti, így szívesebben olvassák el a hasznos tudnivalókat is.

Kályhák háza

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A szemeskályha a Dunántúl parasztságának volt a tüzelőeszköze a múlt század első harmadáig. A kézzel készített csempéket falusi és kisvárosi fazekasmesterek állították elő korongolva, majd egy egyszerű fa sablon segítségével szögletesre igazítva, és maguk építettek belőlük kályhákat, ahogy ezt Szalay Imre is teszi. A korongolt kályhaszemek homorú alakjuk miatt a sík csempéknél másfélszer nagyobb hő leadó felülettel rendelkeznek.

Kályhák háza

Fotó: Mészáros Annarózsa

Kályhák és kerámiatárgyak

A kiállítótér és a műhely közötti helyiség egy valódi kincses sziget.
– Ezek a kerámiák a régi bútorok és tárgyak közé helyezve meghatározzák a műhely hangulatát. Rengeteg régi tárgyam van, ezeket szeretem kitenni, megmutatni, de nem feltétlenül úgy, ahogy annak idején használatban voltak.
Sílécből és fűrészből készülhet akár polc is, a mángorlóba csempéket állítok. A járomnak kinéző öntöttvas fali dísz egy pad két lába, de így máshogy néz ki, mint a saját helyén. Azt mondom a látogatóknak, hogy itt nem kell sietni, nézelődjenek ráérősen, érezzék jól magukat, ha nem is vásárolnak, vigyenek haza egy hangulatot.

Kályhák háza

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Akár karácsonyi ajándéktárgyat is találhatsz itt magadnak, az egyedi, állat alakú kerámiafigurák mellett hűtőmágnesek, kályha alakú párologtatók, nyakláncok, fali díszek, különleges dísztárgyak is vannak a kínálatban.

Festetics épület volt a Kályhák Háza

Az épület hátsó részében hamarosan elkészül egy olyan bemutatótér, ahol működőképes kályhát, sparheltet is láthatsz.
– Nyáron főzős programokkal be tudjuk majd mutatni, hogyan készíthetők ételek fatüzelésű tűzhelyen.
A tapasztott falú épületben eredetileg Festetics szolgák laktak, ez az utca mezőgazdasági munkásoknak épült. A hátsó ablakból a hercegnői kamarakertre látni, az épület mögött található a kastély őrbódéja. A belmagasságból úgy ítélem meg, hogy ezt a házat nem a legszegényebbek lakták.
A háború végén Cziffra bácsi és Nemes bácsi parádés kocsis és kapuőr laktak itt családjukkal – tudtuk meg Imrétől. 150-200 éve nem volt gond, hogy több család egy házban lakott.
Nemes István 1984-ben halt meg, Tar Ferenc történész vele készített riportját itt olvashatod:

Leszármazottaiktól tudjuk, hogy 1953-ig lakhattak itt egy Festeticsektől kapott jognak köszönhetően. Az épületből akkor lett tanácsi bérlakás, 3 különálló kicsi lakást alakítottak ki benne.
A mostani előtérben volt az előszoba, konyha és WC-fürdő is, a spájzot megtartottam, a lakásokat összenyitottam, az ajtót én bontottam ki egy idős kőművessel, az egyik leszármazott vázlatosan még emlékeztet arra is, hol volt az udvaron a kút, a kemence.

Kályhák háza

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nézd meg képeinket!

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva