Mihály Szilvia | 2021.08.09. 10:00
A Hullám teraszon robbant a Gasztroplacc
Tartottak itt békebeli 200 fős lakomákat, kínáltak rántott pontyot tartárral, működött fröccsterasz most pedig burgerek és kézműves sörök várják a vendégeket. A lassan 130 éves Hullám terasz a kezdetektől fogva a társasági élet központja. Gyere, utazz velünk az idő és az ízek szárnyán.

A keszthelyi Balaton-part egyik ikonikus épületének teraszán ezen a nyáron street food ételek, kézműves sörök várják a vendégeket.

Az 1800-as évek végén épített szálloda mindvégig a város egyik legfontosabb vendéglátóhelye és találkozási pontja volt. Jelenleg az épület átalakításra vár, csak a teraszt üzemeltetik.

Joó Zoltán, a Balatoni kör tagja, a John’s Pub tulajdonosa újra élettel töltötte meg az évek óta üresen álló placcot. A street food kocsik és a bútorok az Országos Műemlékvédelmi Hivatal engedélyével kerültek a teraszra.

Joó Zoltán a Gasztroplacc üzemeltetője mesél a múltról és a tervekről
Fotó. Mészáros Annarózsa

Ez az a hely, ahol vacsorázva látjuk a vizet, a szomszédban működik a strand, a másik oldalon az óriáskerék, néhány perc sétára van tőlünk a hajókikötő is. A nyüzsgő Pavilon sor büféi mellett ez egy csendesebb helyszín, pedig szól a zene és minden asztalnál vendégek ülnek.

A romantikus századfordulót idéző Hullám mindig az adott korszakot kicsit megelőzve szolgálta ki a nyaraló vendégeket, itt lakni, enni, mulatni mindig sikkes, trendi volt.

Újra élettel telt meg a Hullám terasz
Fotó Mészáros Annarózsa

Süllyedő domb, Sárkányfészek, Szunyogvár vagy Széphalászné?

A Honismeret 1985-ös számában Tar Ferenc történész korabeli lapok írásai alapján így ír a szálló építéséről, és a névadásról:
„A Keszthelyi Hírlap 1893. május 14-i számából értesülhettek a város lakói, hogy új vendéglő építéséhez kezdtek a parton. A fürdői vendéglő munkálatait már megkezdték. Kőrakások, mészgödrök, kikarózott területek jelzik, hogy a tulajdonképpeni építkezés munkálatai küszöbön vannak.
Az alapkő letételére május 15-én került sor, ahol Schadl János, az épület tervezője mellett jelen voltak a város vezetői és a város polgárai közül is többen.
Szeptember 24-én az újság megállapítja:

A balatoni új vendéglő, melyen a nyár folyamán oly kimért lassúsággal dolgoztak, már fedő alá került, s elég csinos alakjával barátságosabbá teszi az amúgy is szép Balatonpartot.

 

A Hullám és a Balaton szálló,
Kép: Iski Szilvia

Októberben a Keszthelyi Hírlap pályázatot hirdet: Mily elnevezéssel bírjon a balatoni új vendéglő? Számtalan javaslat érkezett, amelyek között sok a tréfás is.

Ilyenek a Kényszer kocsma, Tukmált hajlék, Vendégijesztő, Sülyedő domb, Üres csárda, Utolsó fillér, Tökalsó, Makkhetes, Napfogó, Csupa hitel, Szunyogvár, Pletykafészek, Leányvásár, Sárkányfészek, üres erszény. Természetesen más jellegű elnevezésekre is érkezett javaslat. Ilyenek voltak a Csobogó, Daru, Kócsag, Sirály, Széphalászné, Fogas, Csónakos, Hattyú, Neptun.

Az egyik bizottsági tag a Gólya mellett kardoskodott nagyon, mert mint általánosan tudva van, a kisbabákat a Balatonból hordják a gólyák, s így nemcsak az országban, hanem külföldön is hírre vergődnék a keszthelyi Gólya vendéglő, különösen ha könnyebb ismertetésül egy gólya csecsemővel a csőrében állíttatnák fel az épület tetejére.
Ámde mindezen okok és tulajdonságok dacára is

hosszabb vita után Papp Sándor indítványára HULLAM-nak kereszteltetett el a balatoni új vendéglő.

Hogy a Hullám milyen jó helyen épült, mi sem bizonyítja jobban, hogy alig telik el egy év, máris épül mellé az új hotel, a későbbi Balaton. A két szálloda, a szigetfürdő és körülöttük a szépen gondozott park szerves egység. (így vélekedik erről dr. Ormos Imre is Kerttervezés című könyvében.)
Schwarcz Armin a Keszthelyi Hírlap 1894. szeptember 16-i számában így ír a keszthelyi partról: A parti terület egy része már is csinosan van parkozva, a Hullám hotel pedig testi szükségesekkel látja el a vendégeket.

A Hullám teraszáról a tóra a legfenségesebb kilátás nyílik. Ez oly point de vue, a miről az egész tavon sehol sem találunk; balról a szélesvállú zalai hegylánczok, végén Badacsonynyal, nyomulnak a tó vízére, jobbról a végtelen somogyi lapály, a melyen át a távolban kéklő baranyai hegyek vetnek gátat látásunknak.

Keszthely kedves hely, a hova manapság már nagyszámú fürdővendég tódul.

1908. A Hullám és a csónakkikötő
Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum Erdélyi Mór cége

Leégett, de újjáépült

– 1902. június 8-án került sor a Festetics-szobor avatására, az ennek tiszteletére rendezett díszebéd a Hullám szállodában került megrendezésre.

Szárnyas aprólék és rántott borsó leves, tok tartármártásban, angol bélszín, vegyes szárnyasok, keksz tekercs borsodóval, torták, fagylaltok, csemegék, fekete kávé, Törley-pezsgő és tomaji bor szerepelt a kínálatban.

Ez egy 210 terítékes ebéd volt, amihez megfelelő tudású szakács és felszolgáló személyzetre volt szükség.
A menüsor 10 koronába került, ami egy napszámosnak közel kétheti bére volt, és a korabeli újságok szerint a pezsgő nem is volt jó. Ráadásul ezen a napon rossz idő volt, háborgott a Balaton, és a vendégek egy részének csak a teraszon tudtak teríteni – tudtuk meg Iski Szilviától, a Helikon Kastélymúzeum történészétől.

„Annyi vigasság és jó kedv színtere, a keszthelyi Hullám Szálló 1912 nyarán leégett. Dr. Csák Árpád az építkezés hiányosságaira hárítja a felelősséget: Most derült csak ki előttünk, hogy mily kezdetleges, mily primitív módon építették ezt a szerencsétlen szállodát!
Korábban a helyi tűzoltóság ezen az épületen gyakorlatozott. Minden nehézség nélkül sikerült megmenteni a Hullámot a tüznélküli tüzveszedelemtöl. De most, amikor igazán bizonyítani kellett volna egységes, tervszerű mentőakció helyett csak tehetetlen lótás-futást láttunk.

Az oltás tehát nem sikerült, az egész tető elhamvadt.

Az új Hullám azonban hamarosan újjáépült. Talán még szebb lett, mint korábban. Évtizedeken keresztül adott otthont a város fontos kulturális rendezvényeinek. Az 1921 -es nagyszabású Helikon ünnepség keretén belül július 2-án itt volt a díszebéd, amelyen részt vett Horthy Miklós is.
Megfordultak itt az 1932-es Balatoni irótalálkozó résztvevői. Többször volt hangverseny a Hullám nagytermében. Ifjúsági találkozók, nemzetiségi fesztiválok, egyetemi gólyabálok és lehetne még sorolni tovább a rendezvények sokaságát, amelyeknek otthont adott a keszthelyi Hullám.” ( Forrás: Arcanum )

A Hullám és a Balaton Szálloda
Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum Erdélyi Mór cége

Tündérvilág 1922

A Színházi életben 1922-ben ezt olvashatták:

„A vízből pedig alig pár lépésnyire már ott van a Hullám-szálló, Keszthely legnagyobb és legszebb hotelje.

Nagyszerű hotel a Hullám, étterme, kávéháza, óriási fedett és nyitott terrasza és színházterme is van. Berendezése vadonatúj, csinos szobái villanyvilágítással és minden egyéb kényelemmel el vannak látva, francia konyhája pedig valóban elsőrangú.

A zenét Pege Károly, a volt tátrafüredi primás és kitűnő zenekara szolgáltatja a Hullám vendégeinek.

Nagystílűségéhez mérten Keszthelyen a társasági élet is zajos és vidám. Mindennap van egy bál, egy mulatság, vagy valami előadás, ami szórakoztatja a nyaraló közönséget, A legelőkelőbb volt ezek között a julius 15—16-iki Concours Hippique, amelyen József főherceggel és fiával élén az egész magyar arisztokratavilág megjelent.

Forrás: Színházi élet 1922

A Concours Hippique legkiemelkedőbb pontjai a négyesfogat- és hajtóverseny voltak, befejezéséül pedig julius 16-án a Hullám tánctermében meghívott vendégek részére Mágnásbált rendeztek.

Ragyogó fénnyel zajlott le a Mágnásbál, a rengeteg frakk, egyenruha, estélyi toilett felejthetetlen képet nyújtott,

kevéssel később az Annabál hozta lázba a keszthelyi fürdőifjuságot, majd egy Gyermekbál, közben pedig nem kisebb művésznő adott estélyt a Hullámban, mint Jászai Mari, aki Petőfi, Arany és Kiss József verseket szavalt zsúfolt ház előtt frenetikus sikerrel.

Mindezeken kivül Pétertfy Anna, a Budapestről ismert táncmüvésznő itteni tánciskolája egymásután rendezte az estélyeket, amelyeken óriási táncélet fejlődött ki. És hozzátartoztak a keszthelyi társasági élethez a hétfő és csütörtöki ötórai teák.

Közvetlenül a Hullám tőszomszédságában fekszik a másik nagy hotel, a Balaton-szálló, a vizgyógyintézettel és az orvosi rendelővel. Nagyjában ezek Keszthely nevezetességei, amelyek esti fényben egy tündérvilágként hatnak.” ( Forrás: Arcanum )

Rántott ponty tartárral

Az ötvenes években is teltházzal működik a hotel és az étterem is, a Veszprémi Napló munkatársa 1957-ben járt a Hullámban.

” – Rántott ponty tartárral! – kiált mellettünk egy pincér és úgy elrobog, mint a szélvihar.

Az egyik asztalon nagy tálakban különféle saláták, Uborka, káposzta és még ki tudja miféle. A tűzhelyen mártások, főzelékek, húsok, halászlé, töltött káposzta melegszik.

Fábián János, a fehérsipkás főszakács éppen négy töltöttpaprika adagot porcióz.
– Ha ez sem elég valakinek, akkor ott már a gyomorral van baj – mondja és mosolyog. Kuktálkodni persze nem szabad, de készségesen elmondják, hogy mit hogyan készítenek, mibe mennyi só kell, ha sokéig maradnánk, hamarosan kiváló szakács lenne belőlünk.
Naponta 19-20 fajta készételt, és 12-15 friss ételt készítenek a vendégek számára. Olyankor aztán van nagy sürgés-forgás a konyhában.

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor 1959.

Igazán sajnáljuk, hogy nem éppen ilyen nagy munkában toppantunk be, dehát sebaj. Ahol félhárom körül a hatalmas konyhában ilyen rend, tisztaság van, azt hisszük, délelőtt sem lehet baj.
A pincér a rántott pontyot már régen kivitte, a vendég talán el is fogyasztotta, mi még mindig a konyha körül nézelődünk. Hatalmas hűtőszekrények, a tisztaságtól ragyogó konyhai szerszámok. A konyha pedig lassan-lassan készül a vacsorára. Még benézünk a mosogatóba. mert hiszen a vendéglátóipari üzemekben sokszor baj van az edények, tányérok tisztaságával. Azt mondják, hogy itt soha.

Naponta csaknem kétezer tányért mosogatnak. (S mennyit törnek?)

A múltkorában külföldiek is üdültek a keszthelyi Hullám szállóban, s rekord hízás született. A jugoszláv követség egyik alkalmazottja két hét alatt három és fél kilót hízott.” ( Forrás: Arcanum )

Lebontás vagy újjáépítés

Tar Ferenc nemcsak a kezdetekről, de az épület sanyarú sorsáról is írt az 1985-ös cikkében:

„A Hullámot 1975-ben életveszélyessé nyilvánították és bezárták. Csaknem 8 évig állt az épület úgy, hogy nem javítottak rajta semmit.

Ezután megszületett a döntés: le kell bontani, nem érdemes felújítani. A város lakói közül azonban sokan úgy vélték, hogy pótolhatatlan veszteséget szenvedne Keszthely, ha az épület helyén nefelejcsek és árvácskák virítanának.
Sokan és sokfelől igyekeztek tenni annak érdekében, hogy megmaradjon. Munkálkodásuk eredménnyel járt, a döntést megváltoztatták. A felújítás bizonyára nagyon sok pénzbe fog kerülni.
Vannak olyanok, akik szerint egy új szálló felépítése jóval olcsóbb lett volna. Lehet. Azonban a keszthelyiek, az üdülők és turisták épp ezért szeretik a várost, mert sok régi, patinás, csak Keszthelyre jellemző háza, utcája van. A móló és környéke, a szigetfürdő (átépítve), a Balaton Szálló (felújítva) és a Hullám Szálló csaknem egy évszázada a keszthelyi Balaton-part pezsgő életének színtere.” ( Forrás: Arcanum )

– Az épület megmaradt. A Hullám Szállót — a Kőbányai Sörgyár, a Danubius Vállalat és az Április 4. Gépgyár gazdasági társulása eredeti építészeti stílusában felújította.

Az építkezés ugyan elhúzódott, de június 17-én végre megtörtént a hivatalos átadás – írta a Népszabadság 1988-ban.

Fröccsterasz majd Gasztroplacc

A 90-es években a teraszon a helyi középiskolások műsorait, divatbemutatóit láthattuk, a szállodát a Danubius üzemeltette. 2014-től itt működött Bezerics Dani ikonikus Fröccsterasza.

2014 nyarán Fröccsteraszként üzemelt
Fotó: Mihály Szilvia

Ma az épület újra felújításra vár, szobáiban nincs vendég, de a terasz újra megtelt élettel.
A Gasztroplaccon a burgerek mellett érdemes megkóstolni az édesburgonya hasábot is Hello Balaton szósszal, ami a szarvasgombától különleges, a sörök mellett pedig a különböző Ginek is csábítóak.

 

Szerintünk az augusztus 20-i tűzijátékot is érdemes innét nézned, ide kattints a keszthelyi rendezvény részletes programjáért.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva