Mihály Szilvia | 2022.02.15. 10:00
A nap is főúri pompában ragyogott a Balatoni Körre
A Balaton télen is menő, vallják a tó legjobb vendéglátói, akik a keszthelyi Festetics-kastély parkjában mutatták meg, hogy nem alszanak téli álmot.

Először járt Keszthelyen a Balatoni Kör Kóstold Körbe rendezvénye. A két napos gasztro ünnep egy különleges helyszínen, a Festetics-kastély parkjában várta az éhes vendégeket. A tél közepén a tavaszi meleg és napsütés is azt bizonyította, hogy kár lenne csak a nyári hónapokra szorítani a balatoni kiruccanást.

Tíz étterem, cukrászda, 15 borászat, pálinkafőzde, sörmanufaktúra várta, hogy megmutassa legfinomabb ételeit és borait, pálinkáit. A téli ízek, a dűlő szelektált tételek, a koncertek és a kastély tárlatvezetései együtt egy egész napos komplex programot biztosítottak a vendégeknek.

Főúri környezetben lakomázhattunk
Fotó: Mészáros Annarózsa

Főúri környezetben

– Köszönjük a varázslatos keszthelyi helyszínt, külön öröm nekünk, és visszaigazolása a munkánknak, hogy egyre több település szeretné, ha náluk is lenne rendezvényünk, hiszen így együtt tudjuk bemutatni a balatoni attrakciókat és vendéglátóhelyeket – mondta Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke. – A Balaton nyugati medencéjében eddig nem volt Balatoni kör esemény, ez a helyszín, a háttérben a főúri Festetics-kastély épületével nagyon méltó ahhoz, amit a mi szervezetünk is képvisel.

Szilágyi Lajos, a Balatoni kör elnöke
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ez egy nagy találkozás. Reméljük, hogy egy jól működő rendszeres kapcsolat első mozzanata a hétvégi esemény.

A kultúra és a gasztronómia összefonódása a kastély készülő főúri ebédlőjében is utolérhető lesz, kattints, és tudj meg mindent a korabeli Festetics étkészletekről.

– Lehetett volna ez a rendezvény közvetlenül a parton is, de azt gondoltam, gondoltuk, hogy a kastély a tó egyik legikonikusabb és legszebb helyszíne, a parkjából látjuk a Balatont is. A környezet olyan emelkedett, egyedi hangulatot kölcsönöz a gasztro napoknak, ami máshol nincs. Fontos számunkra, hogy egy Kóstold körbe eseményen az adott régiót is megmutassuk, így azok a vendégek, akik most egy általuk kedvelt vendéglátó miatt jöttek el Keszthelyre, megismerhetik a város kulturális kínálatát is.

A tél ízei a tányérokon
Fotó: Mészáros Annarózsa

Dinamikusan bővül a kör

– Van néhány nem körös kiállító, számukra ez kedvező lehetőség a bemutatkozásra. Az előző évben kezdődött el az a törekvésünk, hogy minden kitelepülésünkre hívunk helyi vendéglátósokat. Ők vannak itthon, ők megmutatják a helyi jellegzetességet, mi pedig hozunk egy olyan vendégkört, aki még nem biztos, hogy járt náluk korábban. Nagyon sok olyan vendéglátóhely és borász van, aki potenciálisan Balatoni Kör tag lehet. Egy dinamikus bővülési szakaszban vagyunk, bízunk benne, hogy amellett, hogy már ma is a legnagyobb civil egyesület vagyunk a Balatonnál, a jövőben tovább erősítjük a pozíciónkat – folytatta Szilágyi Lajos.

A keszthelyi Pajti is bemutatkozott
Fotó: Mészáros Annarózsa

Minden évszakban

– A Balaton nekünk az életet jelenti, ez az életterünk, télen és nyáron is. Igyekszünk kihasználni és megmutatni minden arcát, a négy évszak szépségét. Az elmúlt évtizedek sztereotípiáját, ami a nyári Balatonról beszélt, azt hiszem, sikerül felülírni. Ebben a reprezentatív környezetben is azt látjuk, hogy jönnek a vendégek, kisebb nagyobb társaságok érkeznek még a fővárosból is.

Ragyogó tavaszi napsütés a téli gasztroünnepen
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A Balaton már egy olyan őszi-téli-tavaszi kirándulóhely lett, amilyen nincs több az országban. Mindent meg tud adni ilyenkor, sőt, még többet is mutat, mint nyáron. A tömegturizmus távol marad, a vendéglátóknak van ideje beszélgetni, foglalkozni a vendéggel, amire nyáron nincs lehetőség. Persze, örülünk a nyár szépségeinek, hogy a nyári nyaralások célpontja a Balaton, de szeretnénk ezeket a téli, tavaszi napokat is egyre több emberrel megismertetni. Ez nem csak a pihenők szempontjából fontos, hanem a munkavállalói oldalról is, hiszen így tudunk egész éves munkahelyeket biztosítani a tónál.

Játszóház egy barokk bálteremben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Minden Balatoni körös vendéglátóhely működik egész évben. A téli hónapokban lehet, hogy csak csökkentett nyitva tartással, a hétvégéken, de ezeken a napokon már szinte mindenhol telt ház van. Ez egy körforgás, vendég akkor jön, ha van szolgáltatás, a szolgáltató pedig akkor nyit ki, ha vannak érkező vendégek. Már látjuk, hogy a hat-hét évvel ezelőtt megfogalmazott négy évszakos Balatonra a vendégek részéről is van igény. A következő célunk, hogy a hétköznapok is telítődjenek egész évben.

Téli napfürdő
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Nagyon jó irány, hogy a körön kívül is egyre több téli balatoni rendezvényt szerveznek a nyitva tartó vendéglátóhelyek, települések. Mi ezeknek az eseményeknek nagyon örülünk, a badacsonyi Gasztrohegy, a balatonlellei Gasztrofarsang, a Kishegyi fesztiválok is mind-mind a Balaton ügyét, a négy évszakos Balatont erősítik.

A következő Kóstold Körbe rendezvény Szigligeten lesz márciusban, kattints a részletekért.

Nézd meg a keszthelyi Kóstold Körbe eseményen készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva