Krausz Andrea | 2022.02.04. 08:00
Gasztrofarsang és Téli Vitorlástúra – Minden hétvégére tartogat programot Balatonlelle
Sokan úgy vélik, hogy a február egy unalmas, zord, téli hónap. De Balatonlellén nem így gondolják. Minden hétvégére tartogatnak valamilyen színes programot. Mutatjuk.

Február 5-én remek ételkülönlegességeket és borokat kóstolhatunk a Rendezvénytéren felállított sátorban.

Vadmalac leves és kovászos lángos

A balatonlellei és balatonboglári vállalkozók öt évvel ezelőtt kezdtek el közös rendezvényeket szervezni, ami azóta is töretlen sikernek örvend. A Kishegyi Kortyok és Falatok, valamint a Murci Fesztivál mellett évek óta óriási érdeklődés övezi a GasztroFarsangot is. Különleges, erre az eseményre összeállított menüsorral és farsangi étel-, illetve borpárosításokkal készülnek azok számára, akik szeretnék „végigkóstolni a déli partot”.

A kínálatban sok minden más mellett megtalálható például a dél-balatoni kovászos lángos, a hurkolt zsivány véreshurka somogyi vadból, a harcsapaprikás kapros túrógombóccal, vagy a vadmalac korhely-krémleves.

Ezúttal megjelennek a tálakon a Somogy megyei vad- és halkülönlegességek, valamint más finomságok.

Somogyi vadak is szerepelnek a kínálatban
Fotó: Hello Balatonlelle – hivatalos

 

– Nagyon tetszik, hogy idén van gyerekmenü, jó, hogy évről évre bővül a repertoár. Fontos, hogy az éttermek Somogy megyei alapanyagokból dolgoznak. Sokan várják a jelmezversenyt is. Annyira lelkesek a résztvevők, hogy sokszor egész komoly öltözékekkel lepnek meg bennünket – mondta Lengyeltótiné Lajos Beáta, a lellei Baba-Mama Birodalom működtetője, a GasztroFarsang egyik kezdeményezője.

A gyerekek mellett egyre több felnőtt is jelmezt ölt
Fotó: Hello Balatonlelle – hivatalos

 

A jelmezversenyen egyébként gyerek, felnőtt, és családi kategóriában hirdetnek győzteseket, este pedig a résztvevők egy hatalmas élőzenés bulival űzik el a telet.

Vasárnap indul a balatoni Téli Vitorlástúra

A hagyományosnak mondható HidegenLégió Téli Vitorlástúra négy évvel ezelőtt közösségi kezdeményezésre indult, melyen öt nap alatt, összesen 6 hajó és közel 40 ember vett részt. Akkor 5 kikötőt és 10 télen is nyitva tartó vendéglátó helyet látogattak meg a résztvevők. A túra olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy nem volt kérdés a folytatás.

Idén eddig 10 hajó jelezte részvételét. Napközben rövid, de annál élvezetesebb hajózás, este vitorlázásról és a balatoni borászatról szóló tematikus programok várják a résztvevőket.

A téli Balaton is gyönyörű
Fotó: Hello Balatonlelle – hivatalos

– Évről évre egyre népesebb a télen (is) hajózók tábora. Egyre többen használják a hajót egy-egy napsütéses téli hétvégén, de egyre többen vesznek részt a téli versenyeken is – mondta Tóth Balázs, a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke.

A túrán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatos kísérőként vesz részt. Bagyó Sándor a VMSZ vezetője a tervek szerint

több mentési gyakorlatot is bemutat majd, szimulálva mit kell tenni, ha valaki a 2 fokos Balatonba esik.

Mindenkin van mentőmellény a hajókon
Fotó: Krausz Andrea

– Idén indítottuk útjára a Mentőmellény kampányunkat, ami télen hatványozottan nagy szerephez jut. A mentőmellény viselése és a réteges, meleg ruházat mellett a hajó megfelelő felkészítése és a hajó fedélzetének a síkosságmentesítése a legfontosabb, amire oda kell figyelni, hogy a téli vitorlázás valóban élmény maradjon – mondta a szakember.

A túra

Balatonlelléről indul, és érinti Szigliget, Keszthely, Balatonfenyves, Balatonfüred és Alsóörs kikötőit,

majd a hajósok Balatonlellére érkeznek vissza, ahol február 12-én a Farsangi Regattával folytatódik a Téli Vitorlás Versenysorozat. A rendezvényt ezúttal egy farsangi bál is színesíti, melyhez egy öttagú zenekar szolgáltatja a talpalávalót.

A következő hétvégék is mozgalmasak lesznek Balatonlellén. Február 19-én különleges farsangi autós felvonulást szerveznek, február 26-án pedig télűző közösségi sportolásra hívnak kicsiket és nagyokat a balatonlellei Virág Strandra. A Sportos Farsangi Karneválon felvonulás, futóverseny, nordic walking és még SUP-verseny is várja a tél szerelmeseit.

 

Nyitókép: Németh Levente/Sonline

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva