Arany Horváth Zsuzsa | 2023.06.12. 08:00
Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjait
Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját ismerte el életműdíjjal a Magyar Mozgókép Fesztivál, amit Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában adtak át.

A június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezett legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthatott a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.

A Blokád Forrás: MMF

 

Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pályáját a Thália Színházban kezdte, majd a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a József Attila Színházban volt tag. 1991-től 1999-ig a Família Kft. című sorozat állandó főszereplője, 2014-től az Újszínház tagja. Több mint ötvenéves pályafutás alatt közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, köztük az Álmodozások kora, az Ajándék ez a nap, a BUÉK vagy a Boldog születésnapot, Marilyn! címűben.

Hat hét
Forrás: MMF

 

Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a Magyar Mozgókép Mestere.

Ő az első jelentős magyar női rendező, filmjeiben főként női sorsokat mutatott be. 1975-ben az Örökbefogadásért elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a keleti blokk művészei közül az elsőként, első női rendezőként. A Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett. Eltávozott nap című 1968-as filmjét Kovács Katival a főszerepben június 7-én 15 órakor az Expresszóban vetítették.

Seress Zoltán
Forrás: MMF

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Népszerűségét a filmes szerepeinek is köszönheti, emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Zimmer Feri, a Csinibaba és az Üvegtigris című filmekben, de Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként is ismert. Három friss filmjével, a Hadik, Az énekesnő és Akik hazára voksoltak című alkotásokkal tiszteleg előtte a fesztivál.

Romwalter Béla (Richy) fővilágosító, producer, a Sparks vállalat alapítója.

Dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. A fesztiválon a világhírű operatőr fényképészi munkásságát mutatja be Szakonyi Noémi Veronika Fényképezte Vilmos Zsigmond című filmje, melynek producere Romwalter Béla. Június 9-én este az Expresszóban láthatta a közönség ezt a nagyon ritkán vetített alkotást.

Goda Krisztina
Forrás: MMF

Idén 80 éves Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész.

Kedvelt sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, ő rendezte a Macskafogót.

A díjátadón elhangzott, a fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek, pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. Idén a legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, moziélménnyekkel várja a közönséget Veszprémben, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs balatoni estében.

 

Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: MMF

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva