Szaniszló Hajnalka | 2021.12.19. 10:00
Az igazi balatoni halászlé titkos receptje karácsonyra
Gasztrokulturális csemege, halászlé rajongóknak: a különleges balatoni halászlé titka.

A különleges halászlé eredete

– Az alapokat Sobri (Farkas) Józseftől tanultam, ő igazi dunai halászlevet csinált, mégpedig olyan jól, hogy örökös magyar halfőző bajnok lett. Főleg azért, hogy esélyt adjon másoknak is bajnokságot nyerni, a maga tizenhárom győzelme után. Zseniálisan tudott főzni, minden évben elhoztuk őt magunkhoz tanulni. A tőle kapott alapokból hangoltuk balatonira a receptet – mesélte Bezerics Dani apukája, Bezerics Csaba.

A halászlé legfontosabb alapanyagai

– Két dolog igazán fontos: a tiszta ízű hal és nagyon jó minőségű paprika. Ezek a legfontosabbak. Szerencsénk van, mert

a balatoni hal elképesztően jó, talán a legjobb ízű itthon. A legfinomabb levet a halászlének a ponty, a kárász és keszeg adja.

A nemes halak, inkább levesbetétnek jók. A legjobb élőhallal dolgozni, hasaalja és a fej passzírozva megy az alaplébe a halszeletek pedig csak a végén, az utolsó 10-12 percben kerülnek a bográcsba. Persze nem akárhogy: bőröstül és besózva, előbbi az íz miatt, utóbbi pedig azért, hogy egyben maradjanak a szeletek – folytatta Bezerics papa.

A titokzatos balatoni halászlé titka

A fotó után jön a recept folytatása!

Bezerics apuka halászleve Fotó: Paletta Budapest

Bezerics apuka halászleve
Fotó: Paletta Budapest

 

Bezerics papa halászléje: kell bele egy félhang

– Az étel az a világ legegyszerűbb kottája. Négy-öt hangból, vagyis alapízből áll, de vannak félhangok is. Ilyen félhang a csípősség.

Az rendben van, ha valaki nem szereti az erőset, de egy kicsi csípősség kell. Amíg még van nem száraz cseresznyepaprika, én azt szárastul belefőzöm, éppen annyit, ahányan vagyunk, de vigyázok, hogy ne zúzzam szét. Ha megfőtt, kiveszem, a tányér mellé teszem, s aki erősebben szereti beleteszi, kinyomja és tökéletes lesz az étel. A másik fontos elem a fokhagyma. Nem az elején, hanem 2-3 perccel a vége előtt, egy evőkanállal. Ez krémessé és teltté teszi a levest, minden íz jobban érződik tőle – folytatta az étvágygerjesztést Bezerics Csaba.

Kísérő a halászléhez – borajánló

A borász Bezerics apuka szerint ehhez a tartalmas ételhez a vörösbor illik leginkább kadarka, oportó vagy könnyed kékfrankos illik.

Fotó: Bezerics Borház

Bezerics Dani, a Balaton szerelmese – kilencven kilót fogyott

Bezerics apuka kicsi fiával, Danival tavaly beszélgettünk éttermében. Többek között arról mesélt, hogy mit imád a Balatonban, a gasztronómiában és hogy hogyan szabadult meg több, mint kilencven kiló súlyfeleslegtől.

A keszthelyi borász-szakács-étteremtulajdonos, Bezerics Dani csodás, kilencven kilós fogyásáról és a balatoni életérzésről itt olvashattok hosszabb interjúnkban.

Fotó: Paletta Budapest

 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva