Mihály Szilvia | 2021.12.22. 10:00
Azonnal meghalt a keszthelyi lány szeretője
Színdarabba illő haláleset… Azt hitte, meghalt a szeretője, ijedtségében szívinfarktust kapott, pedig a nő csak túladagolta magát és elájult.

1913. decemberében nagyon komoly korabeli sajtóvisszhangot kapott egy különös grazi haláleset. Na, de mi köze van ennek a Balatonhoz? Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze lebbenti fel a fátylat a korabeli titkokról.

Sötét titkokat árul el a történész, Iski Szilvia
Fotó: Mészáros Annarózsa

A halott nem halt meg, de a szeretője igen

– Az Auerspergasse 12-es számú villáját egy 52 éves magyar báró, Pfeiffer Lipót bérelte Grazban. Ott lakott vele a harmincas éveiben járó barátnője, Bozzay Ilona, aki a keszthelyi Amazon szálló tulajdonosának, Bozzay Pálnak a lánya volt.

Az Amazon szálló
Kép: Iski Szilvia

A XX. század elején nagyon fontos volt, hogy a hölgyek feddhetetlen életűek legyenek, mégis, hogy kerül egy megbecsült, tekintélyes, befolyásos szállodaigazgató lánya házasság előtt ebbe a grazi villába?
Úgy, hogy Pfeiffer Lipótnak ráadásul volt egy felesége is…
A báró többször tartózkodott Keszthelyen, nagyon kedves úrnak írták le, a válásra azért nem kerülhetett sor, mert a felesége elmegyógyintézetben élt.

Egy decemberi reggelen Bozzay Ilonka a grazi villa lépcsőjén lefelé sétálva rosszul lett, elájult és a lépcső aljára zuhan. A szolgák azonnal szóltak a báró úrnak, aki a lépcsőházba rohant. Meglátva a földön fekvő, látszólag élettelen kedvesét azonnal szívrohamot kapott és meghalt.
A szolgák nagy megdöbbenésére a lány viszont felébredt, a kiérkező orvos és csendőrség nyomozni kezdett a furcsa ügyben.
A lánynál az orvosi vizsgálat nagy mennyiségű ópium és morfin fogyasztást állapított meg. A szerek hatására vesztette el az eszméletét, de nem halt meg, a házban is találtak még fel nem használt kábítószert.

Függőség

Akkoriban ezek a szerek ebben a társadalmi körben könnyen beszerezhetők voltak, fájdalomcsillapításra, hangulatkezelésre, életuntságra is fogyasztották, ez ekkor még nem volt kriminalisztikai eset, de a korabeli orvosi lapok már kitértek a függőséget okozó hatásaikra.
Amerikából indult el a törvénykezésnek az az ága, ami a tiszta élet, tiszta gyógyszer törvényként ismert, ebben leírják, mely szereket tiltott használni. 1904-ig a Coca Cola is kokaint tartalmazott, kokacserje leveleket áztattak bele.

A kokainpasztilla az útipatika része volt
Fotó: Helikon Kastélymúzeum

Ha valaki morfinfüggő lett, őt ópiummal szoktatták le, de így ópiumfüggő lett, ezt kokainnal kezelték. A kokain fájdalomcsillapítóként nagyon népszerű volt, fogászati és szemészeti beavatkozásoknál injekció formájában használták, pasztillaként az útipatikák része is volt.
A keszthelyi Amazonban a mai napig van kokain, kattints a részletekért.
A századforduló előtt jelentek meg azok a fájdalomcsillapítók, melyek már nem okoztak függőséget, az első ilyen gyógyszer az Aspirin volt. 1897 augusztusában készítették el a tablettát a fűzfakéregből származó alapanyagokból. Két hét múlva feltalálta a Bayer cég azt a morfinszármazékból készített gyógyszert is, amitől hősiesnek érezték magukat az alanyok, akik kipróbálták, ez lett a heroin, ami hamarosan felkerült a tiltott szerek listájára.

Ilonkát még az ügyvéd is beperelte

Pfeiffer Lipót a végrendeletében minden vagyonát Bozzay Ilonára hagyta, nem törődve két felnőtt fiával. Ez a furcsa haláleset után nemcsak pereket, hanem újabb sajtószenzációt indított el. Végül a vagyon 65 %-a a lányé lett, a maradékon pedig a testvérek osztozkodtak.
További meghökkentő tény, hogy 1916-ban Bozzay Ilonát az ügyvédje perelte be, mert a korábbi ügyben végzett munkáját a lány nem megfelelően honorálta.

Kíváncsi vagy a múlt századi fürdőváros, Keszthely fekete krónikájára? Kattints ide!

Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva