Mészáros Annarózsa | 2024.05.22. 08:00
Csipke, szatén és Strauss – új hagyomány szökken szárba Keszthelyen
Napernyő, kesztyű, suhanó szoknya, kalap és kistáska – mindemellett rengeteg mosoly. Egy látványos hölgykoszorú libbent végig Keszthelyen Pünkösdkor a járókelők nagy örömére, hiszen a korabeli ruhákba öltözött korzózók nem mindennapi látványt nyújtottak.

– Egy Balaton-parti piknikre sétálunk korhű ruhákban, hogy felidézzük azokat az időket, amikor az emberek délutánonként sétálgattak és beszélgettek a gyönyörű időben. Ezek a séták fontos voltak, a hölgyek és az urak életében – meséli Darida Ildikó, a séta ötletgazdája.

A hölgyek egy általuk választott divattörténeti korszak (1800-1920) viseletét öltötték magukra.

– Van, aki kölcsönzőből származó ruhát visel, de akad olyan is, aki saját korhű öltözékben érkezett. Én például magam varrtam ezt a ruhát, mert úgy gondoltam, hogy jó lenne egy saját darab, és a téli időszakban remek elfoglaltság volt ezen dolgozni. Nagyon jó érzés, hogy megvalósítottam az elképzelésem, és ez a gyönyörű ruha életre kelt rajtam.

Pünkösdi séta az első ilyen alkalom volt, amikor Keszthelyen végig sétáltak a hölgyek, majd egy piknikkel és játékkal koronázták meg a délutánt. Ebből szeretnének hagyományt teremteni és várják a csatlakozni vágyókat soraik közé. A program kötetlen és rugalmas.

A résztvevők a legnagyobb közösségi portál egy csoportjában, melynek Gavallérok és Dámák a múlt évezredből a neve, értesülnek a múltidéző esemény időpontjairól, erre kölcsönözhetnek ruhát, vagy sajátot viselhetnek. A korzózás a Helikon parkból indul és a parti sétányon keresztül érkezik meg a zöld pázsiton megrendezésre kerülő piknikre, ahol korhű játékokat is ki lehet próbálni. Az első alkalommal teke volt a középpontban, később pedig más játékokat is beépítenek, tánc tanulással együtt.

A XIX. században a táncos mulatságok mindig a társasági élet részei voltak. A táncokat előre megtervezett, szigorú koreográfia szerint adták elő, inkább lejtettek, mint táncoltak. A táncosok körökben, sorokban vagy oszlopokban mozogtak. Bár bonyolultnak tűnhet, ezek valójában egyszerű táncok, amelyeket gyorsan meg lehet tanulni, akár kint a parkban, a Balaton-parton is.

– Több európai országban sok lelkes követője van ezeknek a hagyományőrző rendezvényeknek. Szeretnénk Keszthely városában is meghonosítani ezt a programot, ami hetente egy alkalommal kerülne megrendezésre, mindazoknak az érdeklődőknek akik szívesen részt vesznek rajta.

A korzózás során rengeteg csodálkozó, mosolygó arccal lehetett találkozni. Minden járókelő a csodájára járt a beöltözött hölgyeknek, sokan fotózkodtak velük, még egy legénybúcsús csapat is társult a finom kelmékbe bújt hölgykoszorúba.

– Szerintem minden nő álma, hogy egy ilyen gyönyörű ruhát egyszer felvehessen és ebben sétálgathasson. Ennek az egész sétának a megálmodója Darida Ildi, én a Darida Táncszínház tagja vagyok, ezért elsőként értesültem erről az első sétáról. Bár ma debütált a kezdeményezés, remélem nagyon sok ilyen vidám alkalom lesz még – mondja lelkesen Csepregi Zsuzsa, aki májusi hévízi Boldog Békeidők Hévíze sétán is magára öltött egy gyönyörű kollekciót. – Ott is nagyon jól éreztem magam, pedig sosem próbáltam volna ki, hogyha nem ismerem meg ezt a remek társaságot, mert ők lelkesítettek. Örülnék, ha itt Keszthelyen is folytatódna ez a hagyomány.

 

Nézd meg képeinket a korzózókról!

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Fotók, nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva