Krausz Andrea | 2023.08.17. 08:00
Szárnyára és nyakára is damil tekeredett egy tihanyi hattyúnak
Valami megharapta a damilba keveredett balatoni hattyút. A nyakára és a szárnyaira is rátekeredett a horgászzsinór, így nem tudott elmenekülni támadója elől. Az egyik tihanyi strandon vették észre, és mentették ki a szenvedő állatot.

– Két harapott seb is volt a hattyún.

Nem tudott támadója elől elmenekülni, ami lehetett egy kutya vagy nyest, de ezt nem tudjuk pontosan

– mondta a likeBalaton.hu-nak Kovács Klára, a dunaharaszti Tollas Barát madármentő állomás vezetője.

Nem tudott elrepülni támadója elől a tihanyi hattyú, de lassan gyógyulnak a sebei
Fotó: Tollas Barát Madármentés – hivatalos

Csúnyán elfertőződött a seb

A tihanyi strand munkatársai vették észre a madarat, és kimentették. Elsőként a Magyar Madártani Egyesület madárgyűrűzője részesítette elsősegélyben Veszprémben, majd Budapesten kezdődött meg a kezelése.

– A hattyú egyik sebe csúnyán elfertőződött. Most arra várunk, hogy ez begyógyuljon. Addig nem térhet vissza a Balatonra. Ha nem kapott volna időben segítséget, belehalt volna

– mesélte Kovács Klára, aki 9 éve foglalkozik vízi madarakkal, 4 éve pedig megalapította a Tollas Barát Madármentést. A szervezetben kiemelt szerepet kapnak a hattyúk. Ezzel a madárral ugyanis – mint Klára fogalmaz – kevesen foglalkoznak. Érkezett már hozzájuk hattyú a Tisza-tóról, a Dunáról, 250 kilométert utazva a Gyékényesi-tóról és természetesen a Balatonról. Együttműködve egy kiváló állatorvosi csapattal vállalják a vízi szárnyasok rehabilitációját.

A hattyúk rehabilitációjával kevesen foglalkoznak
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Ugyanoda engedik vissza a tóba

A felgyógyulás után a megmentett hattyút ugyanoda engedik vissza, ahol megtalálták. Ez esetben tehát a tihanyi vizekre, ugyanis ez az ő területe. Ha ellenséges helyen engedik szabadon, ahol egy másik költőpár tartózkodik, akkor egymás ellen fordulhatnak.

A hattyú őshonos madárfaj a Balatonon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

– Láttunk már olyat is, hogy a visszaengedett hattyút a párja ugyanott várta, szemmel láthatónak megismerte és köszöntötte.

Összetett társadalmi életük van, amit nem ismernek az emberek. Csak azt látják, hogy a Balatonon odajön a partra, és ránk fúj. Pedig a madár a családját, a fiókáit védelmezi.

Az ember és a hattyú összetűzése pedig abból ered, hogy elkezdjük etetni őket. De nem kéne őket a parthoz csábítani – figyelmeztet Kovács Klára, aki óva int attól, hogy fizikailag bántalmazzunk egy ilyen állatot. Mint mondja, elég, ha kiterjesztett karokkal nagyobbnak mutatjuk magunkat, és akkor elijed a madár.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva