Mihály Szilvia | 2021.09.09. 08:00
Egy nő keltette ki a tojást teste melegével, ma így öleli gazdáját a hattyú
Még csak másfél éves, de már nem fér el a tenyerünkben az a kis hattyú, akit tojásként találtak a Balatonban, és egy nő a saját teste melegével keltett ki. Totó minden reggel megöleli gazdáját, ritkán látni ilyen szeretetteljes pillanatokat, gyere, nézd meg videóinkat, képeinket.

Totó a keszthelyi kastély Madárparkjában lakik, Rigó Gáborhoz pár naposan került a kis fióka, akit egy vitorlázó társaság talált a Balatonon, még tojásként ringatózva. A hölgy, aki kiemelte a vízből, hazavitte, majd teste melegével kikeltette a madarat, de felnevelni már nem tudta, így szakértő kezekre bízta.

Kattints ide, és olvasd el a megható történetet.

Gábor és a madár másfél éve elválaszthatatlanok, együtt jártak strandolni, sőt, gyakran autóztak is a hattyúval.

Ilyet még nem láttál! Így öleli meg a hattyú a gazdáját
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Ma már túl nagy, bár szívesen eljönne velem, már nem viszem el autóval. Minden reggel várja, hogy megérkezzek, amikor kinyitom a kerítésének kapuját, rögtön szalad felém, és egy reggeli ceremónia során üdvözöl, megölelget.

A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, minket már nem engedettet közel magához, felfújta magát és támadóállásba lendült, nem is tudtuk eldönteni, hogy csak féltékeny volt, amiért a gazdája nem csak vele beszélgetett, vagy a területét védte.

Másfél éve még kíváncsian totyogott körülöttünk, simán elfért a tenyerünkben a kis madár, nézd:

Fotó: Mihály Szilvia

Most pedig alig bírja el az ölében a gazdája:

– Nagyjából hat-hét kilós lehet, de ez még nem a végleges súlya. Most másfél éves, három évesen lesz ivarérett; a hattyúk átlagosan húsz évig élnek, persze csak akkor, ha nem kapnak kenyeret és szénhidrátot.

Olvasd el, milyen szörnyűségek történnek egy hattyúval, ha azt kenyérrel eteted!

– Nagyon erősen ragaszkodik hozzám. A madarak alapvetően nem szeretik a szeretgetést, de ő igényli ezt a fajta közelséget, engem tekint a családjának, ki tudja mutatni a szeretetét. Ez a kötődés csak felém alakult ki, mást nem enged a közelébe. Nagyon érdekes figyelni, miközben turkászik a kabátomon vagy ahogy ezt az egyedi berregő hangot hallatja, szinte beszél hozzám.

Elválaszthatatlanok
Fotó: Mészáros Annarózsa

Sokan érdeklődnek, hogy mi lesz vele, mikor engedem el, de tavasznál előbb nem gondolom, hogy elég erős lenne a Balatonhoz, még nem érett meg erre.
Itt biztonságban van, szerintem a kötődése is gyengülni fog, így könnyebben boldogul majd nélkülem. Nem akarom, hogy itt élje le az életét és itt szaporodjon, nem szeretnék neki ide párt hozni, ivarérett korában már a Balatonon fog élni.

Próbálgatja már a szárnyait, nézd:

Szárnypróbálgatások
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nézd meg képeinket:

 

Ismerd meg a Madárpark többi lakóját is, kattints!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva